אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טכנולוגי על הבוקר: רעידת אדמה שקטה צילום: אסף אבידן

טכנולוגי על הבוקר: רעידת אדמה שקטה

HP שוקלת להחליף את חלונות באנדרויד, הנטבוקים ממשיכים לזנק - וההשקעות ממשיכות לשקוע, גוגל ממשיכה להרחיב את המעקב אחרי המשתמשים, ובארה"ב ממשיכים לתת סמכויות מוגזמות לבכירים

02.04.2009, 10:38 | יוסי גורביץ

HP נסוגה מחלונות?

זו לא מתיחת האחד באפריל: ענקית המחשבים HP אישרה שאכן, היא בוחנת את האפשרות להחליף את מערכת ההפעלה חלונות במחשבים שלה במערכת ההפעלה של גוגל ושותפותיה, אנדרויד. כרגע נבדקות יכולות החישוב והתקשורת של אנדרויד.

החלטה עדיין לא התקבלה, כאמור; הכל בשלבי בדיקה. אבל האפשרות ש-HP תפעיל אנדרויד בנטבוקים – המחשבים הקטנים, הזולים והחלשים יחסית – נשמעת סבירה לגמרי. אסוס, מחלוצות הנטבוקים, עובדת על נטבוק מבוסס אנדרויד.

כבשו את השוק בסופה, ועכשיו מהווים מקור דאגה למיקרוסופט. נטבוק, צילום: קווין ג כבשו את השוק בסופה, ועכשיו מהווים מקור דאגה למיקרוסופט. נטבוק | צילום: קווין ג'ארט cc-by כבשו את השוק בסופה, ועכשיו מהווים מקור דאגה למיקרוסופט. נטבוק, צילום: קווין ג

זו סטירת לחי קשה למיקרוסופט, שמיהרה להודיע שחלונות מתאימה לכל סוג של מחשב. מסתבר שב-HP לא קונים את העמדה הזו, וחלונות ויסטה היא – כרגיל – השעיר לעזאזל. בספטמבר, הקימה HP בשקט צוות מהנדסים שהיה אמור למצוא דרך לעקוף חלק מהפיצ'רים היותר מעצבנים של ויסטה, וצוות אחר שלה יצר לפטופ שרץ על מערכת ההפעלה החופשית לינוקס – שגם אנדרויד מבוסס עליה.

האם האנדרויד יעמוד במטלה? לא בטוח. האנליסט אבי גרינגארט אמר ל-PC World שמערכת ההפעלה בקושי מצליחה להפעיל את הג'יפון ושהיא נראית רחוקה משלמות. העובדה ש-HP בוחרת לנסות אותה למרות זאת אומרת הרבה יותר על ויסטה מאשר על אנדרויד, ונראה שמבחינת מיקרוסופט, חלונות 7 חייבת לצאת בהקדם.

הגל שאינו דועך

 

הנטבוקים תפסו את שוק המחשבים בהפתעה במהלך 2008: הראשונים שבהם יצאו בסוף 2007, והם היו הצלחה מסחררת, המוצר שהציל את שוק השבבים במהלך השנה. ולא נראה שהצמיחה שלהם עומדת לעצור.

הלקוחות פשוט חוטפים אותם, בין אם הם מריצים לינוקס או חלונות. האנליסטים של DisplaySearch מעריכים, בהתבסס על נתונים ראשוניים מהרבעון הראשון, שמכירות הנטבוקים יעלו ב-65% במהלך 2009, ושכ-27 מיליון מהם יימכרו במהלך השנה.

כל אחת מחברות המחשבים המובילות – להוציא את אפל, שמתעקשת לקבל את המס שלה – מייצרת נטבוקים, וגם כמה חברות סלולר מצטרפות לחגיגה. הגבול בין נטבוק וסמארטפון הופך מטושטש מיום ליום.

חלק מזה הוא מזל טהור: הנטבוקים היו שם, עם המחיר הנמוך שלהם, כשהשוק קרס. אבל חלק מזה נובע מכך שהם פשוט ממלאים נישה נדרשת: מחשב קטן, זול, שמסוגל לבצע פונקציות בסיסיות (גלישה, כתיבה) ושהוא מחשב שני טוב מאוד ומחשב ראשון סביר. ועכשיו סיימנו עם החדשות הטובות, ונעבור ישר ל...

אנג'לים וכספם נפרדים במהירות

כל מעשה טוב ייענש, אומרת הממרה הוותיקה, ומשקיעים שנתנו קצת כסף לחברות צעירות ומבטיחות לומדים את זה על בשרם. הרבעון הראשון של 2009 מכוער כמו קודמו, ובמהלכו ירדה הנזילות של חברות הון-סיכון ב-65% (!). על פי הערכות האנליסטים של VentureSource, המצב גרוע יותר אפילו מהתקופה שלאחר פקיעת בועת הדוט.קום (לקוראינו הצעירים: זה היה בתחילת העשור), והחלק הגרוע הוא שנראה שעדיין יש לאן ליפול. אף חברה נתמכת-הון-סיכון לא הונפקה במהלך הרבעון.

עוד זה מדבר וזה בא: ההשקעה בטכנולוגיה ירוקה – גרינטק – צללה עמוקות במהלך הרבעון. רק מיליארד דולר, מפוזרים בקרב 82 חברות, הושקעו בתחום שפעם נחשב לזה שיגאל את האנושות. זו ירידה של 48% לעומת ההשקעה ברבעון המקביל אשתקד, וירידה של 41% אפילו בהשוואה לרבעון הרביעי.

וזה הגיוני, כי פיתוח הטכנולוגיות הללו דורש זמן, הרבה זמן, כסף וסבלנות. ובמצב הנוכחי, סבלנות (וכסף) הם משאב נדיר במיוחד, כמעט כמו רצון טוב מצד חברות ענק. מה שמוביל אותנו ל...

הזנב המקוצץ של גוגל

היה היה פעם, באמת מזמן, הרפתקן אתונאי בשם אלקיביאדס. הלז נחשב לאחד מהאזרחים הפחות חיוביים בעיר-המדינה שלו, ויום אחד הוא קצץ את זנבו המפואר של כלבו הידוע. אזרחי אתונה הזדעזעו עד עומקי נפשם, וחבריו – או שמא חנפיו – של אלקיביאדס גערו בו. הוא חייך ואמר להם שהוא מעדיף שידברו על זנב הכלב מאשר על מעשיו האיומים באמת. אחר כך הוא הלך וטירפד במכוון את השלום עם ספארטה, הוציא את אתונה להרפתקה בסיציליה שממנה לא התאוששה, ובאותה הזדמנות ערק אל הספארטנים, ומהם דילג אל הפרסים. אבל זה כבר באמת סיפור אחר.

המקבילה של זנב הכלב של אלקיביאדס, אליבא דגארדיאן הבריטי, הוא סטריט-וויו של גוגל. כל הרעש סביב המצלמות רואות-הכל של חברת הפרסום הפנה את תשומת הלב ממשהו בעייתי הרבה יותר: שלל הכלים לסלולר שהוציאה גוגל בשקט יחסי לשוק.

מתברר שהיא הוציאה 11 כלים כאלה, ביניהם יומן, אפשרות לשליחת SMS, גלישה, אפליקציה שמאפשרת שימוש ברשת החברתית שלה (אורקוט – יש דבר כזה), ומקבילה סלולרית לשירות המפה. כל אחד מהם נחמד מאד בפני עצמו, וכולם ביחד – בצירוף העובדה שהסלולרי תמיד יודע איפה אתה, בדיוק שמספק את מזל"טי החיסול של צה"ל – הופכים את המשתמש למכרה זהב עבור גוגל.

למה? כי עכשיו החברה יודעת איפה אתה. היא יודעת ליד אילו חנויות אתה מסתובב, והיא יודעת מה אתה אוהב. ועכשיו אפשר לגרום לחנויות שמושכות אותך, ושאתה ממילא נמצא לידן, לשלוח לך – לגמרי במקרה! – SMS עם מבצע הנחות מיוחד בדיוק על סוג המוצרים שאתה רוצה.

גוגל טוענת שהכל נעשה בהסכמת הלקוח. טכנית, זה נכון. אבל בפועל, מדובר במה ששוחרי פרטיות בבריטניה מכנים "השחתה קטסטרופלית של ההסכמה": אף אחד לא קורא את ההסכמים האלה, שכתובים בפונט קטן במיוחד, ואף אחד לא שם לב שבעצם הם מעניקים לגוגל את הזכות להשתמש בכל המידע שלהם לצורכי שיווק.

גוגל, כמובן, אומרת שהיא חושבת שמותר לה להשתמש במידע שלך כדי לספק לך שירותים שהיא מעריכה שתרצה בהם. היא גם אומרת שהיא לא רוצה להטריד את מוחך הפעוט במידע על פרטיות בחוזה שהיא מחתימה אותך עליו, אבל שיש קישור למדיניות הפרטיות בעמוד הראשי שלה. מבדיקת הגארדיאן, הקישור לא מתפקד. אצלי הוא דווקא עבד, אבל הוא סובל מעודף מידע חשוד. התחלנו ביוונים ונקנח ברומאים: זכרו את המימרה הישנה caveat emptor, "ייזהר נא הקונה".

חוק חדש מציע צאר חדש

 

לאמריקאים יש חיבה משונה לתואר "צאר": מה שציין פעם מלוכה אבסולוטית רקובה במיוחד מציין אצלם מישהו עם סמכויות-על, רצוי מישהו שמדווח ישירות לנשיא. יש צאר למלחמה בסמים, וברגעי השפל של ממשלו מינה ג'ורג' בוש צאר לענייני המלחמות במזרח התיכון. עכשיו, על פי הצעת חוק חדשה, עומד להתמנות צאר לענייני הגנת רשת.

ויהיו לו סמכויות שצארים ישנים, מהזן הרקוב, היו מכירים היטב. החוק, שמיועד לכאורה להגן על הרשת האמריקאית, מעניק לצאר ולחבר מרעיו – ועדה מייעצת – כוחות עצומים, בין השאר את היכולת לנתק רשתות ממשלתיות מהרשת הכללית על פי שיקול דעתו ולהגביל תעבורה לאתרים מסוימים ב"עת מצב חירום". ההכרזה על מצב חירום ברשת תלויה בשיקול דעתו של הצאר העתידי, וזה לא מבשר טובות.

כמה סנאטורים כבר התחילו למחות שהחוק נרחב מדי בסמכויותיו. יש לקוות שבניגוד לתקופת הנשיא הקודם, הקונגרס ייזכר שעל פי החוקה הוא מחזיק ברוב הסמכויות, ויעשה משהו בנושא.

קצרצרים

אפשר, בינתיים, לנשום לרווחה: התולעת קונפיקר היתה אכזבת השנה ולא עשתה שום דבר מרגש. יכול להיות שהיא תעשה משהו בעתיד, אבל בינתיים היא אכן מזכירה את היסטריית באג האלפיים.

קבוצה של מדענים שוחרי טוב מפתחים ממשק שיאפשר לקרוא את שפת העיוורים ברייל באמצעות סמארטפון. הסמארטפון האמור, של נוקיה, מכיל צג מגע שמסוגל לרטוט. וצג רוטט מסוגל להעביר את הסימונים המקובלים של ברייל. יפה.

לא, זו לא היתה מתיחת אחד באפריל. אם אתם רוצים לקרוא את מבחר הבדיחות התפלות שחברות רשת למיניהן, Wired אסף את היותר מוצלחות – שם מוצלח יותר יהיה כנראה "הפחות צולעות" – ואפשר אפילו להצביע ולדרג אותן.

ובוויירד היו מתים שזו תהיה מתיחה: בוצע קיצוץ נרחב במערכת העיתון. זהו דיווח ראשוני, אין מספרים מדויקים, אבל נראה שהגרזן פגע דווקא במערכת המקוונת על חשבון מערכת הדפוס.

ואחרי שיוטיוב הפסיקה לשדר מוזיקה בבריטניה בשל מחלוקת עם נציגת האמנים המקומית על התמלוגים שהיא צריכה לשלם להם, מגיע תורה של גרמניה: גם שם אי אפשר לצפות עוד בסרטוני מוזיקה, ומאותן סיבות.

· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר"

 

תגיות