אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הריבית בגוש היורו ירדה לשפל של כל הזמנים צילום: בלומברג

הריבית בגוש היורו ירדה לשפל של כל הזמנים

נגיד הבנק המרכזי האירופי, ז'אן קלוד טרישה, הוריד היום את שיעור הריבית ברבע אחוז ל-1.25%

02.04.2009, 14:46 | ענת ציפקין

המשך הידרדרות כלכלת גוש היורו ונתוני מאקרו שליליים באירופה גרמו לז'אן קלוד טרישה, נגיד הבנק המרכזי האירופי, להוריד היום (ה') את הריבית ב-0.25% לשיעור של 1.25% בלבד ולשפל של כל הזמנים.

טרישה, הידוע כשמרן בכל הקשור למדיניות מוניטרית, נכנע בחודשים האחרונים ללחצים הכבדים שהופעלו עליו כי הוא משאיר את שיעור הריבית גבוהה מדי. בשעות שלפני הכרזת הריבית התחזק היורו אל מול הדולר האמריקאי על רקע הציפיות כי טרישה יחליט להוריד את הריבית, וכי יימנע מהורדות ריבית נוספות לאחר זו של היום. היורו מתחזק ל-1.326 דולר בשעות שלפני הכרזת הריבית.

האינפלציה בשפל של כל הזמנים שיעור האינפלציה בגוש היורו נחתך בחצי - 0.6% במרץ בפברואר עמד שיעור האינפלציה על 1.2%. מדובר בקצב האינפלציה הנמוך ביותר מאז החלה מדידת הנתונים ב-1996. הבנק המרכזי של אירופה נערך להורדת ריבית סוכנויות הידיעותלכתבה המלאה

הורדת הריבית האחרונה שהיתה בגוש היורו בוצעה בחודש שעבר, בה הוריד טרישה את הריבית בחצי אחוז לאחוז וחצי. בתחילת השנה נמדד בגוש היורו שיעור אינפלציה של 1.1% וכפי הנראה תרד האינפלציה לשיעור הקרוב לאפס במהלך השנה הנוכחית.

לא מעט פעמים ציטט טרישה את הסכנה בספירלה אינפלציונית של העלאות שכר במידה ולא ייעלה שיעור הריבית באירופה, וכך עשה כאשר העלה את שיעור הריבית בגוש בחודש יולי האחרון, אפילו כאשר הכלכלה הראתה סימנים ראשונים של האטה.

אך שיעור אינפלציה הנחשב נמוך יחסית אינו מהווה מגבלה למדיניות מוניטרית מרחיבה. על פי הערכות, ההחלטה אותה קיבל טרישה היום היא האחרונה בסיבוב הנוכחי של קיצוצי הריבית שערך הבנק המרכזי האירופי. המהלכים המוניטריים המסורתיים בהם נוקט הבנק המרכזי האירופי במלחמתו במיתון הגיעו אל סופם, ובכך מועבר שרביט הטיפול במשבר הכלכלי החריף ביותר הפוקד את גוש היורו ב-60 השנה האחרונות לקובעי המדיניות, שייתוו מצידם מדיניות שתשלב מהלכים בלתי קונבנציונליים לטיפול במיתון.

הלוואות לטווח ארוך

במקביל, עשוי הבנק המרכזי האירופי להציע לבנקים הלוואות לטווח ארוך על מנת להקל על מצוקת האשראי בה הם נמצאים. ברקע הודעת הריבית של טרישה, כינוס מנהיגי 20 המדינות המתועשות בלונדון, המנסים להתוות תוכנית פעולה גלובלית לחילוץ כלכלות העולם מהמשבר. על פי הערכות, צפוי התמ"ג במדינות גוש היורו להתכווץ ב-4.1% בשנה הקרובה, זאת במקביל לגלישתה של אירופה עמוק יותר לתוך המיתון הקשה בתולדותיה.

בתוך כך, נשמעים באירופה יותר ויותר קולות הקוראים לביצוע מהלכים של הקלה כמותית (Quantitative easing) כפי שמבצעים הבנקים המרכזיים בארצות הברית, יפן ובריטניה. עד עתה נמנע הבנק המרכזי האירופי לבצע מהלכים של רכישת נכסים כגון אגרות חוב ממשלתיות או קונצרניות. למעשה, ידיו של טרישה כמעט כבולות על רקע חוקי האיחוד האירופי, האוסרים על הבנק המרכזי לקנות אגרות חוב ישירות מממשלות הגוש, כך שכל החלטה של טרישה לרכוש אג"ח ממשלתי בשוק החופשי עשויה להצית דיון שכותרתו מאיזה מדינה לקנות את אגרות החוב, שכן לא מעט מדינות זקוקות להזרקות הון אלו.

70% מהמימון התאגידי של גוש היורו מגיע מהבנקים, ולכן עד עתה התמקד הבנק המרכזי האירופי בהחיייאת תהליכי ההלוואה הבין בנקאיים. הוא הלווה לבנקים סכומים כסף בלתי מוגבלים לשישה חודשים. כעת, ייתכן שילווה סכומים נוספים, לטווח ארוך יותר, ואולי אף יוריד את שיעור הריבית שהוא גובה מהם, לעודד אותם להלוות אחד לשני. בסוכנות הידיעות בלומברג מציינים כי בניגוד לארצות הברית או בריטניה, לבנק המרכזי האירופי אין גוף שעשוי לפצות אותו על הפסדים כתוצאה מהלוואות כושלות.

תגיות