אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שנה אחרי איומי החרם: העגלות בשפע שוק מלאות צילום: יובל חן

שנה אחרי איומי החרם: העגלות בשפע שוק מלאות

למרות המהומות בשנה שעברה, החרדים חוזרים לקנות בשפע שוק - בעיקר בגלל סכסוכים בעדה וחיפוש אחר אלטרנטיבות. אבל הניצחון אינו מושלם: "יש" ממשיכה להוביל ברחוב החרדי, ושמו של רמי לוי עולה שוב כמועמד לרכוש את הסניפים החרדיים שנותרו לשפע שוק

05.04.2009, 11:51 | גלי ברגר
"אותי לא מעניין אם AM:PM פתוחה בשבת או לא. אותי מעניין ששפע שוק סגורה בשבת, וכאן נוח לי לקנות". כך אמרה ביום חמישי שעבר אשה חרדית בסניף שפע שוק בבני ברק. לפני שנה בדיוק ספק אם היינו שומעים אמירה כזו. קומץ האנשים שנכנסו אז לסניף הלכו מהר, חפויי ראש, ולא הסכימו לדבר.

לפני שנה החלה פרשת השבת של דודי ויסמן. ועדת הרבנים לקדושת השבת קראה לציבור החרדי שלא לקנות בשפע שוק - תת־הרשת של רבוע כחול - כיוון שדודי ויסמן, בעלי רבוע כחול, מחזיק גם ב־AM:PM שפתוחה בשבת. הרשת אמנם נרכשה על ידו יותר משנה לפני האיום בחרם, אבל הצידוק לטענת החרדים היה ההצהרות על כוונות להתרחבות.

סניף שפע שוק בבני ברק, בשבוע שעבר, צילום: יובל חן סניף שפע שוק בבני ברק, בשבוע שעבר | צילום: יובל חן סניף שפע שוק בבני ברק, בשבוע שעבר, צילום: יובל חן

את המהלך הוביל הרב יצחק גולדנופף, מזכיר הוועדה לקדושת השבת ונציגה של חסידות גור, שפרסם ידיעות בעיתון המודיע (שנחשב לזרוע של חסידות גור) נגד ויסמן, ותלה פשקווילים (מודעות ברחובות) שקראו לציבור לא לתת ידם לחילול שבת. הוא אף ניסה לאגד את כל הרבנים מכל הפלגים להכריז על חרם נגד שפע שוק. לאחר שהדבר לא צלח גולדנופף אפילו הגיע לכנס חילוני של המי"ל בנושא המגזר, שם הסביר בנאום מלא פאתוס למה לא יעלה על הדעת לחלל שבת ביד אחת ולמכור לחרדים ביד השנייה. את ויסמן הוא כינה אדם לא שפוי, ובעיקר זעם על כך שמעולם לא טרח לבוא ולדבר איתו אלא שלח שליחים.

שפע שוק חילקה ברושורים

ירידה כוחה של חסידות גור, לצד העובדה שחרם מעולם לא הוכרז, גרמה לציבור החרדי לחזור לאט לאט אל סניפי שפע שוק. נכון, זה לא מה שהיה פעם, אבל בשבוע מאז ראש חודש ניסן, שהיה בחמישי שעבר, הזמן שבו מתחילים את הקניות לפסח, עלו המכירות ברשת ב־15% לעומת השנה שעברה. מתקן העגלות, שהיה מלא לחלוטין בשנה שעברה מפאת חוסר קונים, עמד ביום חמישי האחרון כמעט ריק, ועגלות מלאות המתינו בתור לקופות. אמנם קשה להשוות זאת לתנועה הערה ולעגלות המלאות שהיו בסניף יש הסמוך שבבעלות שופרסל, אבל צריך להביא בחשבון שמדובר בסניף קטן בהרבה.

"ביש מוכרים דברים למשפחות מרובות ילדים, וזה לא מתאים לנו - זוג עם ילדה אחת", אמרה אשה חרדית שקנתה בשפע שוק. "בינתיים פה הכי זול והכי נוח". בתקופה המקבילה בשנה שעברה קונים ב"יש" שפגשנו סיפרו כי הם קונים בדרך כלל בשפע שוק, אבל עכשיו אסור. "לא אתן את הכסף שלי למי שמחלל שבת", אמרה אז אשה אחת.

סניף יש בבני ברק בשבוע שעבר. עדיין מובילים, צילום: יובל חן סניף יש בבני ברק בשבוע שעבר. עדיין מובילים | צילום: יובל חן סניף יש בבני ברק בשבוע שעבר. עדיין מובילים, צילום: יובל חן

שינוי נוסף שנראה לקראת הפסח הוא פעילות שיווקית של שפע שוק. בשנה האחרונה הרשת לא יכלה לפרסם במגזר החרדי מאחר שהעיתונות החרדית נשלטת בידי בעלי עניין. לקראת החג הנוכחי בכל זאת חולקו ברושורים שמספרים על מבצע לחג ועל חוברת תלושים לקניות הבאות שחולקה לציבור. "נראה שיש איזושהי הסכמה שבשתיקה", אמר גורם בשוק החרדי.

אלא שאותה הסכמה שבשתיקה לא ארכה זמן רב, ובשבוע האחרון כבר נתלו פסקווילים שאומרים "שפע שוק מחללת שבת". אף אחד לא חתום על אותן מודעות. "רק הרמנו את הראש והגורמים האינטרסנטיים התעוררו", אמר גורם בחברה.

חסידות גור מלקקת את הפצעים

בזמן החרם דובר על כך שויסמן ימכור את סניפי שפע שבבעלותו, או לפחות את עשרת הסניפים החרדים. בינו לבין רמי לוי, הבעלים של רמי לוי שיווק השקמה, התנהל משא ומתן על הסניפים, אלא שהרבנים הצהירו כי לא יאשרו את הרכישה, שכן לוי יסייע לויסמן לחלל שבת.

האסטרטגיה החדשה ויסמן בחר בתל אביבים דודי ויסמן משוכנע שצדק בהתנהלות בנושא החרם החרדי. במקום להילחם בזירה של השוק החרדי הוא הלך על טרנד חנוות הנוחות גלי ברגרלכתבה המלאה
"אני פועל רק בהסכמת הרבנים", אמר אז לוי וירד מהעסקה. אלא שלפני כמה שבועות הוא עשה את צעדיו הראשונים בבני ברק, ופתח סניף של רמי לוי על חורבות שפע שוק מול קניון איילון. לא בתוך בני ברק, אבל בהחלט קרוב. אף שהצהיר כי הסניף פונה לכולם, חילונים וחרדים, נראית התחשבות במגזר במגוון כשרויות המהדרין.

העומס בסניף רמי לוי בכל שעות היום והלילה מוכיח שהציבור מאמין לו יותר מאשר לכותרות העיתונים. בין הקונים נראים גם לא מעט חובשי כיפה וחרדים. לוי כבר מפעיל שתי חנויות הפונות לעדה החרדית, בבית"ר ובגבעת שאול בירושלים. גורמים במגזר אומרים: "נראה שיש הסכמה שבשתיקה שויסמן יפנה לאט את הדרך ללוי. אני לא אתפלא אם שפע שוק מול איילון הוא רק הסנונית הראשונה ויהיו סניפים נוספים שיעברו אליו". לוי מבחינתו בהחלט מעוניין. "אם יציעו לי חנויות אני אשקול מחדש", הוא אמר ל"כלכליסט".

קרובים לויסמן ורחוקים טענו שהוא טעה שהתבצר בעמדתו ולא דיבר עם החרדים לפני שנה, בזמן המהומות, אלא שהוא נשאר בשלו. מבחינתו היה מדובר במלחמה אישית ולא היתה לו כוונה לזוז מילימטר. המציאות הפוליטית בעולם החרדי במקרה הזה שיחקה לטובתו, לצד העובדה שהצרכנים באמת חיפשו אלטרנטיבה.

במגזר החרדי יש מי שאומרים המפסיד העיקרי הוא דווקא גולדנופף. מעמדה של חסידות גור שאליה הוא משתייך, שנחשבת לכוחנית ולאגרסיבית, ירד פלאים במגזר בעקבות הסכסוך עם משפחת פרוש, שהגיע לשיאו בבחירות לעיריית ירושלים. חסידי גור הצביעו למועמד החילוני ומי שזכה בראשות העירייה ניר ברקת, רק כדי לא לתמוך במאיר פרוש. משפחת פרוש במקביל פעלה להקמת עיתון חרדי חדש - "המבשר", שיפקיע את הבלעדיות של חסידות גור על התקשורת החרדית. גולדנופף, כך מספרים, ירד למחתרת.

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות