אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארבע כוסות ועוד אחת צילום: עמית שעל

ארבע כוסות ועוד אחת

למה לשתות ארבע כוסות של אותו יין, אם אפשר לחגוג עם ארבעה בקבוקים שונים? ויש גם המלצה ליין נוסף, לטובת הכוס החמישית, שאינה חובה אלא זכות מענגת

05.04.2009, 16:36 | שלמה פפירבלט
ארבע כוסות בליל הסדר הן מצווה, אבל השאלה היא של מה? התלמוד הבבלי מצטט בעניין את רבי יהודה: "צריך שיהא בו טעם ומראה יין... " (פסחים ק"ח, ב'), וזו כבר התחלה של ביקורת יין. מי שמבקש לגוון את מרכיב היין בארוחת החג מוזמן למזוג לכל אחת מהכוסות יין שונה. הנה הצעה לארבעה בקבוקים - וגם חמישי - מבין שפע היינות שהגיע לחנויות לקראת הפסח. כל ההמלצות הן ליינות כשרים לפסח.

סילבר של יקב טפרברג סילבר של יקב טפרברג סילבר של יקב טפרברג
כוס ראשונה: יקב טפרברג - סילבר, סנג'ובזה, 2007

יין בעל גוף קל־בינוני, שמתאים לתחילת הסעודה. הזן האיטלקי סנג'ובזה, שממנו עושים גם את יינות קיאנטי, נקלט יפה בכרם מטופח ומטופל במבוא חורון שבנחל איילון. היין התבגר במשך לא יותר משישה חודשים בחביות עץ אלון, רובן אמריקאיות ומיעוטן צרפתיות, ויש בו טעמי עץ ועישון מרומזים ושפע ניחוחות וטעמי פרי. יין נעים, טעים וידידותי.

כשרות: בד"ץ עדה חרדית.

מחיר מומלץ: 45 שקל.

ערמון של יקבי ציון ערמון של יקבי ציון ערמון של יקבי ציון
כוס שנייה: יקבי ציון - ערמון, 2005

יין הדגל של היקב, שהושק לקראת החג במהדורה מצומצמת של 7,525 בקבוקים. הוא עשוי מענבים שנבצרו ידנית בכרמי רם־און באזור התענכים. זהו בלנד בין קברנה סוביניון (65%), מרלו (30%), והשאר פטיט סירה. היינות התיישנו בנפרד במשך שנה בחביות עץ צרפתיות, חלקן חדשות, ואחרי הערבוב הוחזרו לחביות לשנה נוספת. התוצאה עוצמתית, עם ארומות פרי טובות וניחוחות תבלינים, קפה קלוי וגוני וניל בולטים. על החך היין מלא, בעל גוף וטעים.

כשרות: בד"ץ העדה החרדית, מרן בית יוסף, ובהשגחת הרבנות הראשית ירושלים.

מחיר מומלץ: 95 שקל.

פינו נואר של יקב הרי גליל פינו נואר של יקב הרי גליל פינו נואר של יקב הרי גליל
כוס שלישית: יקב הרי גליל - פינו נואר, 2007

יין שהולם מנות עיקריות עם רטבים מעודנים. הוא על טהרת הזן, הנפוץ בחבל שמפניה ובקליפורניה, עשוי מענבים שנבצרו ביד בכרמים בגליל העליון והועברו אחרי התסיסה והסחיטה תסיסה נוספת בחביות ועשרה חודשי יישון. ליין גוף בינוני וניחוחות טובים של פריחת שדה ופרי יער, דובדבן שחור ותבלינים. יש לו מגע חלק וחם על החך, והוא מורכב ומתוחכם.

כשרות: כשר לפסח בהשגחת הרב ואב"ד טבריה.

מחיר מומלץ: 65 שקל.

כוס רביעית: יקב אלכסנדר - רזרב, קברנה סוביניון, 2006

מתאים למנות בשר עם רטבים עשירים. זו הסדרה הכשרה הראשונה של היקב, בשורה טובה בהחלט לשומרי מצוות. היין עשוי על טהרת הזן, מענבי כרם משובח באזור כרם בן זמרה בגליל העליון. הוא התיישן והתפתח בחביות עץ אלון צרפתיות (ומעט אמריקאיות) במשך שנה וחצי. זה יין עשיר, בעל גוף, עמוס טעמים וניחוחות של פרי יער בשל, שזיף ריבתי ותבלינים. הוא רך ומאוזן על החך, והסיומת שלו ארוכה וטובה.

כשרות: כשר לפסח בהשגחת רב בית יצחק־שער חפר.

מחיר מומלץ: 129 שקל.

כוס חמישית

יש הנוהגים למזוג גם כוס חמישית, ועל כך כתב הרמב"ם: "ויש לו למזוג כוס חמישי ולומר עליו הלל הגדול, והוא מ'הודו לה' כי טוב' עד 'על נהרות בבל', וכוס זה אינו חובה כמו ארבע הכוסות". אנחנו, כמובן, בעד.

יקב תשבי - מוסקט אדום, 2007: לגימה מצוינת המותירה טעם טוב של מתיקות, לקינוח סעודת החג. היין עשוי מענבי מוסקט המבורגי, מבציר מאוחר, שעברו תסיסה בת יום אחד בלבד, ולחיזוק נוסף לו כוהל ענבים. טעמיו עדינים, מתיקותו נעימה וארומות המוסקט נהדרות. על החך הוא עשיר וסמיך. 16.9% אלכוהול.

כשרות: כשר לפסח בהשגחת בד"ץ זכרון יעקב.

מחיר מומלץ: 75 שקל.

חג שמח.

תגיות