אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חשדות חדשים נגד אולמרט: מעורב בהעברת כספים מבזק ל-yes צילום: אלכס קולומויסקי

חשדות חדשים נגד אולמרט: מעורב בהעברת כספים מבזק ל-yes

לטענת הפרקליטות, רה"מ לשעבר קיים פגישה בעניין עם מנכ"ל בזק בתיווכו של עו"ד מסר, מבלי נוכחות הדרג המקצועי של משרד התקשורת שהתנגד להעברת הכסף. מוקדם יותר הודיע היועץ המשפטי לממשלה כי יגיש נגדו כתב אישום בכפוף לשימוע בפרשת מרכז ההשקעות

05.04.2009, 12:42 | איתי הר אור

הפרקליטות מייחסת לאולמרט מעורבות בפרשת העברת כספים לחברת בזק. לטענת הפרקליטות, בזק, שהיא מבעלי חב' שידורי הלווין "יס", ביקשה להזרים כספים ל"יס", וכי עקב מחלוקת בעניין זה עם משרד התקשורת, ביקש מנכ"ל חב' "בזק" להגיע לפגישה אצל אולמרט, ששימש באותה עת גם כשר התקשורת.

ההסתבכויות של אולמרט

אולמרט. "פעילות הכורכת בתוכה יסודות מחמירים", צילום: עטא עוויסאת אולמרט. "פעילות הכורכת בתוכה יסודות מחמירים" | צילום: עטא עוויסאת אולמרט. "פעילות הכורכת בתוכה יסודות מחמירים", צילום: עטא עוויסאת

הפרקליטות חושדת כי לשם תיאום הפגישה פנה מנכ"ל בזק לעו"ד מסר, שלדבריו נאמר לו כי "השפעתו אל מול אולמרט היא חזקה". לדבריו, אכן תואמה פגישה "מעכשיו לעכשיו", ביום שישי, בהשתתפות אולמרט, עו"ד מסר ומנכ"ל "בזק" בלבד, מבלי שאיש מהדרג המקצועי של המשרד נכח בה.

באשר למעשיו אלה לכאורה, טוענת הפרקליטות כי התנהלותו של אולמרט "מתאפיינת בכך שלאורך זמן, במסגרת תפקידיו השונים, ובעיקר בתפקידו כשר התמ"ת, עירב עצמו בטיפול בענייניהם של לקוחותיו העסקיים של מקורבו, עו"ד מסר - כלפיו היה מצוי במצב של ניגוד עניינים חריף עקב מכלול זיקות, קשרים ואינטרסים ביניהם.

בפרקליטות מציינים כי "הזיקות, הקשרים והאינטרסים האמורים - שמרכיבים מהותיים מהם לא היו ידועים לסביבתו - יצרו, בין השאר, מחוייבות עמוקה מצידו של אולמרט כלפי מסר, אשר חייבה את אולמרט למשוך ידיו מכל עיסוק הנוגע לעו"ד מסר וללקוחותיו במסגרת תפקידיו".

בפרקליטות אף מציינים כי פעילות זו של אולמרט "כורכת בתוכה יסודות מחמירים, ובהם רום תפקידיו של מר אולמרט, עוצמת ניגוד העניינים, העובדה שאין מדובר באירוע בודד וחד-פעמי, הסתרה של מהותם והיקפם של הקשרים, הזיקות והאינטרסים המשותפים שבינו לבין עו"ד מסר, שכללו גם אינטרסים כלכליים, וכן העובדה שהמעשים נשוא פרשה זו בוצעו במקביל למעשיו של אולמרט ב"פרשת טלנסקי".

בהודעה לבא-כוחו של אולמרט, עו"א אלי זהר, נכתב כי נוכח ההיקף המצומצם יחסית של חומר החקירה הרלוונטי, בכוונת היועץ המשפטי לממשלה לקיים את הליך השימוע בפרשה זו בסמוך וברציפות לשימועים בפרשת "ראשונטורס" ובפרשת טלנסקי, אשר יחד עם פרשה זו מהוות מכלול אחד ועשויות להיכלל בכתב-אישום משותף.

כתב אישום בפרשת מרכז ההשקעות

בתוך כך, היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז, הודיע היום (א') לראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, כי הוא שוקל להעמידו לדין פלילי בגין חשד למעשים פליליים שבוצעו על ידו בפרשה הידועה בשם "פרשת מרכז ההשקעות".

מזוז. יגיש כתב אישום, צילום: אלכס קולומויסקי מזוז. יגיש כתב אישום | צילום: אלכס קולומויסקי מזוז. יגיש כתב אישום, צילום: אלכס קולומויסקי

ממשרד המשפטים נמסר כי בטרם קבלת החלטה סופית, ייערך, כנהוג, שימוע בפני היועץ המשפטי לממשלה - ככל שאולמרט יחפוץ בכך - במסגרתו יוכלו באי-כוחו להציג את טענותיו העובדתיות והמשפטיות, ואלה ייבדקו בפתיחות, כמקובל.

החלטת היועץ המשפטי לממשלה התקבלה על דעת פרקליט המדינה, ולאחר בחינת חומר הראיות שנאסף בחקירת המשטרה על ידי צוות חקירה בראשות ראש היחידה הארצית לחקירות הונאה, ולאחר בחינת הסוגיות המשפטיות.

במרכזה של פרשת מרכז ההשקעות עומדת פעילותו של אולמרט במהלך תקופת כהונתו כחבר הממשלה בשנים 2006-2003 - עת כיהן כמ"מ ראש הממשלה וכשר התמ"ת, ובחלק מהתקופה גם כשר התקשורת, כשר האוצר וכשר הממונה על מינהל מקרקעי ישראל.

פרשת מרכז ההשקעות נחשפה לראשונה עקב דו"ח מיוחד של מבקר המדינה.

 

על-פי החשד, במהלך מילוי תפקידיו בתקופה זו, עסק אולמרט, תוך ניגוד עניינים, בענייני לקוחותיו העסקיים של מקורבו, עו"ד מסר - בעיקר בייצוגם על-ידי עו"ד מסר מול משרד התמ"ת.

מערכת יחסים הדוקה עם מסר

על-פי החשד, בין אולמרט לבין עו"ד מסר קיימת, מזה למעלה מ-30 שנים, מערכת יחסים הדוקה הכוללת זיקות, אינטרסים וקשרים שונים, לרבות העובדה כי אולמרט ומסר היו שותפים במשרד עורכי-דין שניהלו במשותף בירושלים, בשנים 1977-1989. על פי החשד, במהלך השנים הללו, גם ייצג מסר את אולמרט ומשפחתו בשורה ארוכה של עניינים משפטיים שונים; חלקם שלא בשכר, או בשכר מופחת, וזאת על רקע הקשרים המיוחדים בין אולמרט לעו"ד מסר.

לטענת הפרקליטות, מסר היה פעיל מרכזי בסיוע אולמרט בהתמודדויותיו הפוליטיות השונות, ואף שימש כיו"ר של עמותות שפעלו לבחירתו של אולמרט למשרות ציבוריות. הפרקליטות טוענת כי בחשבון הבנק של העמותה שקידמה את בחירתו של אולמרט בבחירות לראשות עיריית ירושלים - עמותת "ירושלים המלוכדת בראשות אהוד אולמרט 1998" - נוצרה יתרת חובה בסך של כ-1.7 מליון שקל, חוב שאולמרט ומסר היו ערבים לו אישית.

על-פי החשד, אולמרט הפנה את מסר למשה טלנסקי לשם סיוע בפירעון החוב לבנק, ועו"ד מסר אכן פעל מול טלנסקי, שהעביר לו מחשבונותיו מאות אלפי דולרים לשם כיסוי החוב. לטענת הפרקליטות, פעל מסר מול הבנק לתשלום עיקר החוב ולמחיקת יתרתו. פעולה זו של כיסוי חוב הבחירות מכספים שהתקבלו כאמור מטלנסקי לא דווחה למבקר המדינה.

עו"ד אורי מסר, צילום: ערן יופי כהן עו"ד אורי מסר | צילום: ערן יופי כהן עו"ד אורי מסר, צילום: ערן יופי כהן

"קופה סודית"

עוד טוענת הפרקליטות, כי בנוסף לכל האמור, ניהל עו"ד מסר עבור אולמרט בתקופה הנדונה (2006-2003) "קופה סודית", בה הוחזקו מאות אלפי דולרים של אולמרט, במזומן, שמקורם בטלנסקי ובמקורות נוספים שזהותם לא ידועה. עם מינויו של אולמרט כשר התמ"ת, החל עו"ד מסר לייצג לקוחות שונים מול משרד התמ"ת ומול "מרכז ההשקעות", הפועל במסגרת משרד התמ"ת. במסגרת זו פעל עו"ד מסר מול אולמרט בייצוג לקוחות עסקיים שונים.

לטענת הפרקליטות, "נוכח הקשרים, הזיקות והאינטרסים המשותפים שבין עו"ד מסר לבין אולמרט, אשר כללו, בין השאר, שותפות לפעולות חשאיות שבניגוד לדין, היה אולמרט מצוי בתקופה הנדונה במחויבות עמוקה כלפי עו"ד מסר. בעטייה של מחויבות זו, היה על אולמרט למשוך ידיו מכל עיסוק במסגרת תפקידיו הנוגע לעו"ד מסר וללקוחותיו.

לטענת הפרקליטות, למרות זאת, אולמרט לא נמנע מלעסוק - בעצמו ובאמצעות עוזריו - מול עו"ד מסר בענייני לקוחותיו העסקיים, שחלקם לפחות שכרו את שירותיו של עו"ד מסר במיוחד בשל קירבתו לאולמרט. על-פי החשד, אולמרט ניהל והשתתף בישיבות בראשותו בנושאים הנוגעים ישירות ללקוחותיו של עו"ד מסר - בחלקם בהשתתפותם של עו"ד מסר ולקוחותיו.

שינה החלטות של משרד התמ"ת

עוד טוענת הפרקליטות, כי אולמרט אף קיבל החלטות בנושאים מהותיים הנוגעים לענייני לקוחותיו של מסר, ובתוך כך אף שינה לעיתים החלטות קודמות שהתקבלו על ידי עובדי משרד התמ"ת ומרכז ההשקעות לטובת לקוחותיו של עו"ד מסר.

לטענת הפרקליטות, במסגרת זו עסק אולמרט כאמור בענייני לקוחותיו של עו"ד מסר, ובין השאר טיפל בנושא מפעל סיליקה. לטענת הפרקליטות, בשנת 2003 ייצג מסר יזם בשם אפרים פיינבלום ואת חברת סיליקה דימונה בע"מ שבבעלותו, אשר פעלה להשיג ממרכז ההשקעות "כתב אישור" והכרה כ"מפעל מאושר" - מפעל הזכאי להטבות שונות מהמדינה.

על פי החשד, לאולמרט כשר התמ"ת הייתה מעורבות אינטנסיבית - בעצמו ובאמצעות עוזריו - בנסיונות לקדם את הטיפול בעניין חב' סיליקה, ובמסגרת זו קיים אולמרט ישיבות הנוגעות למפעל סיליקה, בהם השתתף עו"ד מסר כב"כ היזם. במהלך ישיבות אלה קיבל אולמרט החלטות מהותיות הנוגעות למפעל, ולעיתים אף שינה את החלטות הדרג המקצועי של מרכז ההשקעות, לטובת המפעל.

אפרים פיינבלום הגיש תביעת דיבה נגד מבקר המדינה בעקבות פרסום הדו"ח בנושא. התביעה נדחתה ופיינבלום חויב בהוצאות.

עוד מייחסת הפרקליטות לאולמרט סיוע לפרויקט נבטים, במסגרתה קבוצת יזמים שיוצגה בידי מסר, שביקשה להקים פרויקט לבדק מטוסים בנבטים, בקרבת שדה התעופה הצבאי במקום, בשותפות התעשייה האווירית. אולמרט חשוד כי במסגרת טיפולו של משרד התמ"ת בפרויקט בשנים 2005-2004, היה מעורב בעניינים שונים הנוגעים לפרויקט ולקידומו. אולמרט קיים ישיבות הנוגעות לפרויקט, בהן השתתף עו"ד מסר, לרבות קיום פגישה בפורום מצומצם עם עו"ד מסר ולקוחותיו בלבד.

עוד טוענת הפרקליטות כי על פי הנחייתו של אולמרט, ניהל עוזרו הבכיר, עובד יחזקאל, מספר ישיבות לקידום הפרויקט, בהשתתפות עו"ד מסר.

אמיר דן, יועץ התקשורת של אהוד אולמרט, מסר בתגובה: "אולמרט גאה בכל ההחלטות שקיבל לקידום התעשייה והתעסוקה בנגב וברחבי הארץ, והוא היה מקבל את אותן ההחלטות גם כיום. גם סופו של תיק זה יהיה כסופן של פרשיות כרמיה ובנק לאומי, שנפתחו בקול תרועה וזיקוקים והסתיימו בקול דממה דקה".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה