אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החשיפה האישית של בוימלגרין: 680 מיליון שקל צילום: אוראל כהן

החשיפה האישית של בוימלגרין: 680 מיליון שקל

בסוף 2005 החליט שעיה בוימלגרין לשחק במגרש של הכרישים הגדולים. סדרה של רכישות ממונפות במחירים מופקעים גרמה לו להשקיע מאות מיליוני שקלים שאותם לא יראה בחזרה

06.04.2009, 07:04 | סיון איזסקו

הדו"חות הכספיים שפרסמה בוימלגרין קפיטל בסוף השבוע הצביעו על הפסד כבד לבעלי המניות בהיקף של 437 מיליון שקל, על קושי בהחזר החובות, ועל חשש אמיתי להמשך פעילותה של החברה כעסק חי.

כל החובות של בוימלגרין קפיטל לבנקים ולבעלי האג"ח

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי מצבו של בעל השליטה בחברה, שעיה בוימלגרין, מסובך לא פחות. מאז רכש את השליטה בחברת גמביט תקשורת מחשבים, ששמה הוחלף לבוימלגרין קפיטל בפברואר 2006, השקיע בוימלגרין בגין פעילות זו כ־480 מיליון שקל, וסיפק לבנק מזרחי טפחות - שמימן לו את רכישת השליטה בחברת הנדל"ן אזורים - ערבות אישית בהיקף של 25 מיליון דולר. ערבות זו הוכפלה לאחרונה, ככל הנראה לאור העלייה בסיכון שחש הבנק כלפי בוימלגרין.

 , צילום: תומריקו צילום: תומריקו  , צילום: תומריקו

בדיקת "כלכליסט" מעלה עוד, כי כספים אלו הגיעו ממימוש נכסים בארצות הברית, שנרכשו ונמכרו בתקופת הגאות.

בימים אלו נאלץ בוימלגרין לבשר לבעלי איגרות החוב, שהלוו כספים למימון פעילות חברת בוימלגרין קפיטל שבשליטתו, כי לא יוכל לפרוע את יתרת החוב כלפיהם המסתכמת בכ־400 מיליון שקל. ישנן עוד חברות המצויות היום בסכנה מוחשית לחדלות פירעון, אבל המקרה של בוימלגרין שונה במהותו, מאחר שהוא לא בחר בדרך של בקשה להסדר אג"ח כמוצא ראשון, אלא רק לאחר שנשבר ונאלץ להודות בכישלון עסקיו.

כדי להבין עד כמה חמור מצבה של בוימלגרין קפיטל אפשר לעיין בביאור 32ט' לדו"חות השנתיים של החברה, שם נכתב כי אם היא היתה מגייסת בתנאי שוק את ההלוואות שנטלה מבעל השליטה, היא היתה נאלצת לשלם ריבית שנתית של כ־363%. בפועל, וכך גם מעידים מקורבים לחברה, לא נמצא עד היום הגוף שמוכן לספק לה מימון בשל מצבת ההתחייבויות שלה, ובשל העובדה שמלוא נכסיה כבר משועבדים. בחברה מסבירים כי הריבית השנתית התלת־ספרתית נגזרת מהתשואה שבה נסחרות האג"ח שלה.

שעיה בוימלגרין, צילום: תומריקו שעיה בוימלגרין | צילום: תומריקו שעיה בוימלגרין, צילום: תומריקו

בוימלגרין פרץ לשוק ההון בסוף 2005, כאשר רכש את השליטה בשלד גמביט תקשורת בתמורה לכ־75 מיליון שקל. בעת הרכישה הכילה קופת החברה כ־60 מיליון שקל. לאחר שהשלים את רכישת השלד בתחילת 2006, הזרים שעיה בוימלגרין לבוימלגרין קפיטל 54 מיליון דולר בהלוואת בעלים לזמן ארוך.

בוימלגרין קפיטל גייסה עוד כ־430 מיליון שקל באמצעות הנפקת אג"ח בלא כל ביטחונות, וכן גייסה הלוואה מבנק מזרחי טפחות בהיקף של 165 מיליון דולר. הכספים שגויסו שימשו את בוימלגרין קפיטל לרכישת 63.83% מחברת הבנייה אזורים מידי קבוצת אי.די.בי שבשליטת נוחי דנקנר. התמורה הסתכמה ב־319 מיליון דולר ששיקפה לאזורים שווי של 500 מיליון דולר.

לא עבר זמן רב ובאוגוסט 2007 נאלץ בוימלגרין להכניס פעם נוספת את היד לכיס, ולהזרים לחברה 14.5 מיליון דולר כדי שזו תוכל לעמוד בהתחייבויותיה כלפי הבנקים ובעלי האג"ח. באותו זמן המיר בוימלגרין 14 מיליון דולר מהלוואת הבעלים שהעמיד ב־2006 להון מניות.

תוך זמן קצר נהפך הדבר להרגל, ומדי כמה חודשים נהג בוימלגרין להכניס את ידיו לכיסיו העמוקים, כדי לממן את פעילות החברה. במרץ 2008, למשל, ובניסיון לרכוש זמן ושקט תעשייתי מבנק מזרחי טפחות (שהעניק כאמור לחברה מימון חלקי לרכישת מניות אזורים), העמיד בוימלגרין ערבות אישית בהיקף של 25 מיליון דולר כלפי הבנק. אולם בהמשך, בינואר 2009, ביקש הבנק למזער את הסיכונים ודרש מבוימלגרין להגדיל את הערבות האישית לכ־50 מיליון דולר.

בדרך הזרים בוימלגרין בשתי הזדמניות שונות, הראשונה ביולי 2008 והשנייה מחודש ספטמבר 2008 ועד היום, הלוואות בעלים בהיקף של 9.5 מיליון דולר ו־10 מיליון דולר, בהתאמה. זאת, בשעה שמשבר הסאב־פריים כבר נהפך למשבר פיננסי. גם הפעם נועדו ההלוואות לאפשר לחברה לעמוד בהתחייבויותיה.

מעבר לרכישת השליטה באזורים, רכשה בוימלגרין קפיטל בדצמבר 2006 את מתחם אסותא הישן במרכז תל אביב בתמורה לכ־216 מיליון שקל. לצורך כך גייסה החברה הלוואה מבנק הפועלים בהיקף של כ־152 מיליון שקל. בינואר 2008 מכר בוימלגרין 50% מהזכויות במתחם בתמורה לכ־84.5 מיליון שקל. נוסף על כך רכשה בוימלגרין קפיטל 25% מחברת אזורים תיירות, המחזיקה ברשת מלונות בישראל. בתמורה לרכישה זו שילמה בוימלגרין קפיטל כ־88.5 מיליון שקל.

השורה התחתונה היא כי לבוימלגרין קפיטל יש כיום חוב כולל בהיקף של כ־1.53 מיליארד שקל. כל הנכסים של החברה משועבדים לבנקים ורק בעל השליטה ובעלי האג"ח נותרו ללא כל ביטחונות לחובות של החברה כלפיהם. שווי השוק של נכסי בוימלגרין קפיטל מסתכם כיום בכ־400 מיליון שקל בלבד.

המשמעות היא כי שווי הנכסים של בוימלגרין קפיטל צריך להכפיל את עצמו פי 3.8 כדי שכל נושי החברה יראו את מלוא כספם בחזרה.

אם מפחיתים את היקף ההתחייבויות של החברה כלפי שעיה בוימלגרין הרי שהחובות של החברה מסתכמים כיום בכ־1.17 מיליארד שקל. גם בחישוב זה קיים פער גדול בין שווי הנכסים לבין היקף ההתחייבויות. אחד הטייקונים שמצבם היום שונה במהותו מזה של בוימלגרין אמר ל"כלכליסט": "כסף לא מסבך רק את מי שנותן אותו, אלא גם את מקבל ההלוואה - אם הוא לא יודע איך להתנהל איתו נכון". חבל שבוימלגרין לא הקשיב לאותו טייקון קודם לכן.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
חברה חדל אש .הבחור מדמם . שעיה טעה אבל גם עשה טוב לכפר ולחב"ד . נאחל לו הצלחה.
לכל המגיבים שמגיבים ב"קנאות" עבור ש. או ל. אתם טועים פעמיים .בעצם התגובות המיותרות ונגד חינוך לאהבת ישראל. אפילו ש.ו ל. שנפגעו . השאירו הכל מאחור ומאחלים לו רק טוב.אז מה לכם כביכול "חברים" מלבד סתם שנאת חינם? די לשנאה תעברו לאהבה.
חבדניק , כפ"ח  |  06.04.09
10.
האם מחזיק אג"ח אזורים שנסחרת בהפסד לתבוע את הדרקטריון על חלוקת הדיווידנדים בניגוד אינטרסים?
הגיון בריא : הדרקטריון של אזורים נכנע ללחץ בעל השליטה וחילק דיווידנדים בניגוד אינטרס לחברת אזורים. אני מציע שמישהו ירים את הכפפה ויתבע אישית את היו"ר וחייליו בדרקטריון על הפסדי הציבור וקרנות הפנסיה. אולי תביעה שכזו תנכה את השוק משרלטנים ולהטוטנים של מינופי יתר.
סטודנט לכלכלה ח.נ. , תל אביב  |  06.04.09
לכל התגובות