אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיכום שבועי: שוק ההון המקומי עלה על אף הנתונים הקשים - אך התנודתיות תימשך צילום: בלומברג

סיכום שבועי: שוק ההון המקומי עלה על אף הנתונים הקשים - אך התנודתיות תימשך

על אף נתוני התעסוקה, הצניחה החדה במכירות הרכב ברבעון הראשון והדו"חות של החברות הציבוריות, הבורסה בת"א הראתה גם השבוע עליות. בבנק לאומי מונים את הסיבות להתנהגות השוק המקומי, אך מזהירים: משבר של פעם ב-100 שנים לא עובר כל-כך מהר

08.04.2009, 10:34 | כתב כלכליסט

בסיכום שבוע המסחר הקצר שלפני חג הפסח אומרים כלכלני בנק לאומי, כי שוק ההון המקומי עולה, על אף נתונים לא קלים על מצב המשק הישראלי, שפורסמו בימים האחרונים, ביניהם: מספר המפוטרים החדשים בחודש מרץ (מעל ל-20 אלף), היקף התביעות החדשות לדמי אבטלה בחודש שעבר (עלייה של 12%) ונתוני מכירות כלי הרכב ברבעון הראשון של 2009, שמצביעים על צניחה של 36% במכירות.

גם בפרסום הדו"חות של הרבעון הרביעי של 2008 והשנה כולה, של החברות המסחריות, ניכרת תמונה עגומה, אך אלה לא מנעו משערי המניות והאג"ח המקומי מלהמשיך ולעלות גם השבוע - עליות שהחלו כבר בינואר והתחזקו באופן משמעותי לאחרונה, כך לדברי כלכלני הבנק.

התוכנית של גייתנר; הממשלה של נתניהו

אלה מונים מספר סיבות להתנהגות שוק ההון המקומי: הראשונה נעוצה בעליות השערים שנרשמות ברחבי העולם ומעניקות רוח גבית לשוק המקומי. עליות השערים שם נעוצות בתוכניתו של שר האוצר האמריקאי, טימותי גייתנר, לייצוב המערכת הפיננסית, על ידי סבסוד הנכסים הבעייתיים במאזני הבנקים ומכירתם לגופי השקעה פרטיים כשחרב מבחני המאמץ למאזנים תלויה מעליהם.

למרות התוכנית, שאולי הפעם תעזור ותציל את הבנקים מפני אפשרות ההלאמה המאיימת עליהם, אין להתעלם מכך שעליות השערים בשוק המקומי החלו בטרם ההתערבות וכי הן אגרסיביות מאלו שמתרחשות בעולם.

הסבר לכך ניתן לקבל מעוצמת הירידות שנרשמו בשוק המקומי בטרם התיקון וכן מהעובדה שביחס למשקים אחרים מצבו של המשק המקומי עדיין יציב, כך על-פי כלכלני לאומי.

הסיבה השנייה לדעתם, הינה עודפי הנזילות המקומיים. אומנם כסף רב נמחק בירידות שחלו מאז פרוץ המשבר, אך הסתכלות בנתוני גופי ההשקעות ארוכות הטווח מעלה כי כ-10% מהנכסים מוחזקים באפיקים נזילים - משמע, הרבה כסף "שוכב" באפיקים, שכיום התשואה עליהם הינה אפסית.

נושא זה מתקשר לסיבה השלישית המוסברת באלטרנטיבות ההשקעה. המדיניות המוניטארית המרחיבה בה נקט בנק ישראל הביאה את הריביות קצרות הטווח לשאת למשקיעים בהם תשואה אפסית. לא זו בלבד, בנק ישראל, כידוע, החל להתערב גם בשוק אגרות החוב לטווחים הארוכים, על ידי הזרמת כסף ורכישות ישירות בשוק.

למעשה, רשמה הריבית ארוכת הטווח ירידת תשואות מאז החלה ההתערבות. ירידת התשואות בהשפעת ההתערבות יכולה להימשך בטווח הקצר. עם זאת בהסתכלות של שנה קדימה מאמינים בלאומי, כי תירשם באפיק עליית תשואות. היינו, מי שלא ידע לצאת בזמן יספוג הפסדים וייתכן שאפילו כבדים. על כן, נראה כי המשקיעים המעריכים את הסיכון באפיק זה כגבוה ומעדיפים לפתוח את האופציה לקבלת תשואה גבוהה.

הסיבה הרביעית יכולה להיות נעוצה בהקמת הממשלה חדשה, אף על-פי שבדרך כלל השפעתו של שלטון חדש על שוק ההון הינה מינורית אם בכלל. כאשר חילופים כאלו או אחרים שמשפיעים מתרחשים, השפעתם הנה קצרת טווח בלבד. למרות האמור, אנו לאחר תקופה ארוכה של אי וודאות פוליטית והקמתה של ממשלה חדשה אשר צפויה לגבש תוכניות כלכליות היא מהותית.

סיבה החמישית קשורה דווקא לכלכלה הריאלית. הרי ידוע כי שוק ההון מקדים את הכלכלה הריאלית. ייתכן כי חלק מהמשקיעים מאמינים כי הגרוע מכל מאחורינו וגם אם ייתכנו עוד בשורות רעות, הן כבר מגולמות במחירים.

עם זאת, בלאומי מעריכים, כי משבר בסדר גודל כזה, המוגדר כמשבר הגדול ביותר ב-100 השנים האחרונות, אינו חולף כל כך מהר ואנו צפויים למהמורות נוספות בדרך, שיבואו לידי ביטוי בהמשך התנודתיות בשווקים. גם אם לא נגיע לרמות השפל בהן היינו לא מזמן, בהחלט תיתכנה עוד ירידות בדרך.

המלצות לעתיד הקרוב

מניות - שווי השוק של חברות לא מעטות רחוק משוויין הכלכלי וחלק מן הפגיעה הצפויה גלום כבר במחיריהן.  התאוששות בת קיימא בשוק צפויה רק לקראת סוף 2009. לקוח בעל אופק השקעה ארוך טווח (מספר שנים), יוכל למצוא ניירות ערך במחירים מעניינים. מנגד, בשל רמת הסיכון הגבוהה, אין השוק מתאים ללקוח "שונא סיכון" או לזה שיידרש לכספו בטווח הקצר.

אג"ח - להערכת כלכלני לאומי, למשקיעים המחפשים כיום תשואות אטרקטיביות בשוק אגרות החוב יש לקחת בחשבון כי אלו ניתנות להשגה בעבור נטילת סיכון גבוה יחסית. מהלך ירידת התשואות שחל לאחרונה באגרות הממשלתיות ובפרט באלו הארוכות הביא לעלייה משמעותית בסיכון הכרוך בהשקעה בהן. משקיעים שאינם מעוניינים להגדיל את חשיפתם לסיכון יאלצו כיום להסתפק בהשקעות קצרות טווח ברמת תשואות נמוכה ביותר.

האפיק השקלי – להערכתם, על רקע רמת התשואות בחלקו הארוך של העקום, יש לשמור על מח"מ בינוני (מח"מ של 3-5 שנים). 

האפיק הצמוד - למשקיעים באפיק זה קיימת עדיפות להשקעה באגרות חוב בעלות טווח בינוני (מח"מ של 7-4 שנים).

אג"ח קונצרני - להערכת כלכלני הבנק, בתקופה הקרובה ימשיך המסחר באפיק הקונצרני להתנהל במגמה מעורבת עם נטייה לירידות שערים שתושפע בעיקר מהמשך ההתפתחויות בשווקים בעולם וממצבן הפיננסי של החברות המנפיקות ויכולת הגיוס שלהן.

לפיכך, הם מעריכים כי בחברות המאופיינות ברמת מינוף גבוהה הסיכון עדיין גבוה. לכן אחזקה באגרות אלו אינה מתאימה כיום ללקוחות סולידיים וללקוחות שיידרשו לכספם בטווח הקצר. בתקופה הקרובה צפוי גל הנפקות של חברות גדולות ויציבות במשק, על כן הם ממליצים למשקיעים המעוניינים בהשקעה בחברות אלו להמתין ולנצל את רמת תשואות גבוהה יותר אשר בדרך כלל ניתן להשיג בהנפקה.

מט"ח - סיום פוטנציאל הפחתת הריבית במשק האמריקאי, אל מול קיום פוטנציאל שכזה בשאר המשקים, יחזק את הדולר. כמו כן, המשך חוסר הוודאות הכלכלית בעולם וחוסר התיאבון לסיכון הנגזר מכך, ימשיכו לתמוך במטבע האמריקאי.

תגיות