אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם שווקי האשראי מתחילים להפשיר- ריבית הליבור יורדת ל - 1.12% צילום: בלומברג

האם שווקי האשראי מתחילים להפשיר- ריבית הליבור יורדת ל - 1.12%

זאת לעומת שיעור שיא של כ-4.75% שנרשם בחודש אוקטובר האחרון לאחר קריסת ליהמן ברדרס

14.04.2009, 20:44 | ענת ציפקין

הריבית הבין בנקאית על הלוואות הנקובות בדולרים ל-3 חודשים (ליבור) יורדת בקצב המהיר ביותר שנרשם מאז ינואר השנה. כך מדווחת התאחדות הבנקאים הבריטים, בסוכנות הידיעות בלובמרג.

ריבית הליבור עומדת היום על 1.12%, זאת לעומת 1.32% בחודש שעבר. בחודש אוקטובר האחרון, לשם השוואה, נרשמה ריבית ליבור בשיעור שיא של כ-4.75%. להערכת אסטרטגים בקרדיט סוויס, סוסייטה ג'נרל ורויאל בנק אוף קנדה, שלושה מ-16 הבנקים שמספקים את המידע לפיו נקבעת ריבית הליבור כל יום בלונדון, המגמה החיובית צפויה להימשך.

שיעור ריבית הליבור, הוא השער בו מלווים הבנקים זה לזה אשראי. עלייתו משקפת מחנק אשראי בו נמצאים הבנקים, ומצביעה על כך שהבנקים חוששים להלוות זה לזה. ירידה בליבור משקפת את הפשרת הקיפאון בו נתון שוק ההלוואות הבין בנקאיות, ומאותתת כי הבנקים החלו לבצע (שוב) הלוואות הדדיות.

הירידה הנוכחית בשיעור הליבור מוסברת בין היתר על רקע איתותיו של בן ברננקי כי מתחילה יציאה איטית אך הדרגתית של ארצות הברית מהמשבר החמור בתולדותיה.

סיבות נוספות הן השילוב של תוכניות הסיוע הפדרליות ברחבי העולם, המאוששות את סקטור הבנקאות. ירידתו של הליבור משקפת את נכונותם של הבנקים להעביר זה לזה את הירידה בשיעורי הריבית שביצעו הבנקים המרכזיים ברחבי העולם. כזכור, היקפי ההלוואות הבין בנקאיות החלו לקפוא באוגוסט 2007 עם תחילתו של משבר הסאב פריים.

שווקי האשראי המשיכו להתכווץ עוד יותר בספטמבר 2008, עם קריסתו של בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, זאת מכיוון שהחשש הגדול של הבנקים המלווים זה לזה הוא חדלות פרעון של הבנק הלווה.

לשם השוואה נוספת אפשר לצין כי המרווח בין שיעור הריבית של הפדרל ריזרב להלוואות לטווח קצר, וריבית הליבור בין הנבקים התרחב ל-3.32% בחודש אוקטובר האחרון, זאת לעומת 0.82% לפני קריסת ליהמן ברדרס.

 להערכת אותם אסטרטגים, האשראי מתחיל לזרום במערכת שוב. לדברי כלכלני דויטשה בנק, המובאים בסוכנות הידיעות בלומברג, "המדיניות הפיסקלית המרחיבה תביא בסיכומו של דבר לשינוי מהותי בכלכלה העולמית".

תגיות