אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר יעצור את קרנות המנוף צילום: עמית שעל

האוצר יעצור את קרנות המנוף

בכיר באוצר ל"כלכליסט": הקרנות הממשלתיות עלולות להכביד על תקציב המדינה. מלבד הרישיונות שיינתנו עד סוף החודש, לא יוקמו עוד קרנות

16.04.2009, 07:03 | שאול אמסטרדמסקי

ימים אחדים לפני שיתחיל שלב הגשת הבקשות למשרד האוצר לצורך קבלת רישיונות להקמת עוד קרנות מנוף, מסתמן שינוי תפיסה במשרד האוצר בנוגע לאופן מיחזור החוב בשוק האשראי החוץ־בנקאי. בכיר במשרד אמר אתמול ל"כלכליסט": "לא יהיו עוד קרנות מנוף חדשות על בסיס מימון ממשלתי". הבכיר הבהיר: "הקרן שכבר הוקמה היא עובדה מוגמרת, אך לא יוקמו קרנות מנוף חדשות על בסיס אותו מנגנון פעולה".

באוצר מתכוונים להציג את המתווה החדש, שיאפשר מיחזור חובות בשוק האשראי החוץ־בנקאי במסגרת התוכנית הכלכלית, בעוד כשלושה שבועות. המשמעות היא שמלבד הרישיונות שיינתנו לפי בקשות שיוגשו עד סוף החודש, לא יוקמו קרנות מנוף חדשות לאחר מכן.

את היוזמה להקים את קרנות המנוף ולהעבירן לשיטה של רישיונות הוביל עד כה החשב הכללי שוקי אורן. לשיטתו של אורן, תקצה המדינה רישיונות להקמת קרנות מנוף לגופים פרטיים שיהיו מוכנים למנף פי שלושה השקעה ממשלתית בסכום של 300-500 מיליון שקל לכל קרן. זאת לאחר שקרן המנוף הראשונה שהוקמה בחודש מרץ האחרון התבססה על שיטה של מכרז ולא על שיטה של מתן רישיון.

לפי התפיסה החדשה המתגבשת באוצר, שמתיישבת עם הגישה שהביא שר האוצר יובל שטייניץ לידי ביטוי במסגרת המלצות צוות מאה הימים, קרנות המנוף במתכונתן הנוכחית עלולות להכביד על תקציב המדינה. זאת ועוד, בהמלצות הצוות נכתב בהקשר זה: "השותפות העסקית בין הממשלה לבין גורמים עסקיים אינה רצויה". על הקמת קרנות המנוף הוחלט במסגרת תוכנית ההאצה, שבה הוקצו לתוכנית 5 מיליארד שקל מתקציב המדינה. עד כה השקיעה המדינה בקרן המנוף שכבר הוקמה כ־500 מיליון שקל, וההערכות הן שהמדינה תקצה עד 1.2 מיליארד שקל נוספים לקרנות שיוקמו בשיטת הרישיונות עד סוף אפריל.

עם זאת, הבהיר בכיר באוצר שלא פוסלים מתן רישיונות לקרנות מנוף פרטיות לחלוטין ללא בסיס של תקציבים ממשלתיים. באוצר שוקדים בימים אלה על חלופות אחרות שיאפשרו להפעיל קרנות אלה. בין היתר נשקלת אפשרות למתן ערבות ממשלתית לגופים פרטיים שינהלו את הקרנות או של הגדלת הערבויות הניתנות לבנקים.

קרנות המנוף והבלוף

מאות האנשים שהצטופפו בתחילת ינואר 2009 במגדלי עזריאלי כדי לשמוע על תוכנית הממשלה להשקיע עד 5 מיליארד שקל במיחזור חוב כבר אינם מתעניינים באמת בקרנות, ורבים מהם אף מתנגדים להן. במכרז להקמת קרן המנוף הראשונה החליטו כמה מהגופים המוסדיים שלא להשקיע מכספי הציבור שהם מנהלים או להגביל את ההשקעה.

עכשיו הבינו בממשלה החדשה שהם אינם רוצים גופים עסקיים כשותפים. כעת נותר לממשלה רק לקוות שהגופים המוסדיים לא יהיו נלהבים גם בשלב הקרוב, שבמסגרתו כל קבוצה שעומדת בתנאים מסוימים אמורה לקבל רישיון להקמת קרן מנוף. חוסר נכונות מצד הגופים המוסדיים להשקיע סכומים גדולים תתאים למדיניות החדשה במשרד האוצר.

לפי הערכות בשוק ההון, זה אכן מה שיקרה בפועל.

תגיות