אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הטוקבקים מגיעים לאמריקה צילום: בלומברג

הטוקבקים מגיעים לאמריקה

העורך לשעבר של "הוושינגטון פוסט" רוצה לתת לטוקבקים את הכבוד הראוי להם. מעניין למה הוא נזכר דווקא עכשיו

19.04.2009, 16:16 | דורה קישינבסקי
דאג פיבר, העורך הראשי לשעבר ב"וושינגטון פוסט", פרסם בעיתון טור מהפכני: לדבריו, אחרי שנים שבהן התנגד לטוקבקים, עכשיו הוא רואה עד כמה הם חשובים ומועילים לשיח הציבורי ולעבודה העיתונאית. הרעיון הזה משתלב היטב בגישתה של מו"ל ה"וושינגטון פוסט", קת'רין ווימות', שרוצה לנער את עיתונות הדפוס. "נצטרך לבצע החלטות קשות", הודיעה כשנכנסה לנהל את העיתון. "המספרים בעסק שלנו איומים". לדעת פיבר, צריך לפרסם טוקבקים עם כמה שפחות עריכה ופיקוח. "אם מישהו אומר משהו מגוחך, מישהו אחר ישיב לו", הוא מנמק. אפילו תגובות גזעניות או סקסיסטיות לא כדאי למחוק, לדעתו, מכיוון שהן בסך הכל מעידות על זרמים אפלים בתרבות שחשוב לדעת על קיומם.

כל זה נשמע מובן מאליו לאוזניים ישראליות. אצלנו הטוקבקים הם חלק אינטגרלי מהכתבות מאז אימצו אותם אתרים גדולים כמו ynet ונענע בסוף העשור הקודם. זאת בעוד עיתונים בחו"ל עדיין מתקשים לאמץ בלב שלם את התגובות. בעיתון כמו "וושינגטון פוסט" רק משתמשים רשומים יכולים לפרסם תגובות, והן מופיעות בחלון נפרד. ב"ניו יורק טיימס" ניתן להגיב רק על טורים אישיים, לא על ידיעות חדשותיות.

חלק מההבדל מקרי: בישראל, ארץ קטנה, קמו שני אתרים גדולים והשפיעו על כל אתר שבא אחריהם. אבל ברור גם שהטוקבקים בישראל הם נציגים נאמנים של התרבות, עם מזג חם וצעקני מצד אחד ונכונות דמוקרטית לשמוע כל אחד מצד שני. לא לנו ההפרדה בין בעלי הסמכות לכאורה לבין העם שנדרש להקשיב להם בלי לענות. לעומת זאת , העיתונות המתפוררת בארה"ב שלה עדיין חושבת שדעתה חשובה מספיק כדי לבודד אותה מהדעות של הקוראים.

אז מה נשתנה? למה אחד האויבים הגדולים של הטוקבקים בעיתונות האמריקאית משנה את דעתו? יש בכך משהו נואש, וספק אם הוא קשור להבנה פתאומית של חשיבות הדיאלוג עם הגולשים. דאג פיבר כותב: "התגובות מראות לנו שקוראים לא תמיד מסכימים עם עיתונאים לגבי מה חשוב ומה לא", אבל אם העיתון היה פועל משיקולים כאלה, הוא היה מורכב מ־90% אייטמים על הפרק האחרון של "אמריקן איידול". הוא כותב כי "התגובות הן גם סקר פוליטי לא רע", אבל ברור שתגובות נכתבות על ידי הקוראים הלהוטים והקיצוניים - לא על ידי מדגם מייצג של הציבור. אם הוא היה יכול לכתוב בכנות, הוא היה אומר כך: חברים, מהדורת הדפוס של "הוושינגטון פוסט" מאבדת כסף, וכדי שהאתר ימלא את מקומה, הוא צריך הרבה יותר קוראים. וכשאתם כותבים טוקבקים, אתם מספקים תוכן בחינם שאחרים יכולים לקרוא. וככל שאתם גסי רוח יותר, גזעניים יותר, מלבים יותר את היצרים, כך אתם יותר מעוררים גולשים אחרים לענות לכם. אז בבקשה, בואו והתלהמו אצלנו. זה הסיכוי האחרון להציל את כלב השמירה של הדמוקרטיה.

תגיות