אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
באביב הכלכלה לא פורחת צילום: בלומברג

באביב הכלכלה לא פורחת

"ניצוצות התקווה" של הנשיא אובמה או "הכתמים הירוקים" של הנגיד ברננקי - בעונה הזו של השנה האמריקאים נאחזים בכל בדל של חדשות טובות על הכלכלה האמריקאית

20.04.2009, 12:40 | דניאל גרוס, ניוזוויק

אביב הוא עונה של לידה מחדש. לכן הולם שבן ברננקי, יו"ר הבנק המרכזי של ארצות הברית, אמר באמצע חודש מרץ בתוכנית "60 דקות" שהוא מזהה "כתמים ירוקים" של התאוששות כלכלית. ברננקי הוסיף שהמיתון אמור להסתיים עוד השנה, אם הממשל יצליח לשקם את המערכת הבנקאית.

מאז המונח "כתם ירוק" פורח. אנליסטים ועיתונאים, שנואשו מכל סימן של תקווה, חוזרים על המונח "כתמים ירוקים" כמנטרה. כלכלנים מסתובבים עכשיו כשעיניהם נעוצות בקרקע, כמו מחפשי פטריות כמהין צרפתים, והם מנסים למצוא כל סימן קלוש לצמיחה.

מאין האופטימיות? חברות בנקאיות דוגמת וולס פרגו, גולדמן זאקס וג'יי.פי מורגן צ'ייס עשו באחרונה דבר די נדיר מבחינת בנקאים: הם הרוויחו כסף.

פירורים של התאוששות

הנשיא אובמה. הכלכלנים מנסים למצוא כל סימן קלוש לצמיחה, צילום: בלומברג הנשיא אובמה. הכלכלנים מנסים למצוא כל סימן קלוש לצמיחה | צילום: בלומברג הנשיא אובמה. הכלכלנים מנסים למצוא כל סימן קלוש לצמיחה, צילום: בלומברג

ספר הבז' של הבנק המרכזי, שסוקר את הכלכלה המקומית, מצא שבכמה מחוזות "נראו סימנים שהפעילות בכמה מגזרים התייצבה על רמה נמוכה יותר". בתחילת אפריל אמר היועץ הכלכלי של הבית הלבן, לארי סאמרס: "התחושה של נפילה חופשית שבה חיינו תיעצר במהלך החודשים הקרובים". מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן עלה באפריל לרמתו הגבוהה ביותר זה שבעה חודשים.

אלו סימנים קלושים. אבל בהתחשב במה שעברנו בשנה האחרונה, מובן למה אנו נתלים בכל סימן חיובי, "ניצוצות של תקווה" שזיהה הנשיא אובמה באמצע אפריל או "הכתמים הירוקים" של ברננקי.

גם הנגיד לא תמיד מדייק

לרוע המזל, כשמדובר בגינון כלכלי, לברננקי אין ממש אצבעות ירוקות. הוא היה חסר מזל להיכנס לתפקיד בפברואר 2006, בדיוק כששוק הדיור התקרב לשיא. מאז, הבחנותיו בדבר הרקב שהתפשט בשורשים הכלכליים של ארה"ב לא היו תמיד מדויקות.

למשל במאי 2007 טען הנגיד ברננקי: "אנחנו לא מצפים לזליגה של בעיות מהסאב־פריים לשאר חלקי הכלכלה או המערכת הפיננסית".

התיאוריות הכלכליות אומרות לנו שאנחנו כבר אמורים להבחין בכמה כתמים ירוקים, ולו רק מכיוון שכל כך הרבה דשנים נשפכו באזור בדמות כסף זול. אבל נכון לעכשיו, כל ידיעה טובה, כל כתם ירוק - טומנים בחובם אזהרה. לגולדמן זאקס היה רבעון נהדר - וזה קרה רק מפני שהם הזיזו את מועד הדיווח שלהם כדי שלא יכלול את דצמבר 2008, שבו הם רשמו הפסדים. ג'יימי דימון מג'יי.פי מורגן צ'ייס אמר שהמצב כל כך טוב, שהבנק עשוי להחזיר את ההלוואות שהוא קיבל מהממשל מוקדם מהצפוי אבל הזהיר מפני בעיית החובות בכרטיסי אשראי.

מצבך הכלכלי עשוי כמובן להיות תלוי באיפה שאתה נמצא. אם אתה בניו יורק, שהקטע המודגש בעניינה בספר הבז' היה "המשך ההיחלשות בשוק העבודה" ו"היחלשות משמעותית" בתיירות, אתה עלול להבחין רק בשלילי. ברכבות התחתיות הנוסעות למנהטן אפשר לראות איך מצב הרוח מידרדר כשנתוני התעסוקה מדווחים לעשרות מכשירי בלקברי ב־8:30 בבוקר.

בינתיים, סימנים של אביב מלא תקווה נאספים באזור המקיף את שיקגו, עיר שמעולם לא היתה מלאה מדי בעצמה במהלך הפריחה הכלכלית ולא נפלה יותר מדי במהלך המשבר. כלכלת האזור החזיקה מעמד טוב יותר, לפי ספר הבז'.

כלכלת העיר מסתמכת פחות על התחום הפיננסי מאשר ניו יורק. במרץ, דו"ח של הבנק המרכזי דיווח על "שיפור בהוצאות הצרכנים ושינוי קטן בקצב הוצאות העסקים". אחרי חורף ארוך, המקומיים נחשפים סוף סוף לאור השמש. "האנשים חזרו לרחובות", אומר ביל בנט, מנהל מלון אומני, שממשרדו נשקף סמל ההוצאה הצרכנית במערב התיכון: החנות של אפל בשדרת מישיגן. כל אחד מ־347 חדרי המלון כבר תפוס לסוף השבוע, למרות שהמחירים היו זולים בעד 20% לעומת אותו התקופה בשנה שעברה. התיירים המבקרים באקווריום "שד" מחכים עכשיו בטור ארוך יותר מאשר עד לפני זמן קצר.

אבל נכון לעכשיו, מדובר בעיקר באנקדוטות. שיעור האבטלה באזור שיקגו עומד על 9%.

מגדלים גמורים וחצי גמורים הצופים אל אגם מישיגן מלאים במודעות המבהירות שהכל חייב להימכר. בסמוך לחנות של אפל, באלן פֶרְס מוכרים פרוות ב־60% הנחה. חנויות ניימן מרקוס וטיפאני שקטות כמו הספרייה באוניברסיטת שיקגו.

ככה זה הולך לעבוד מעכשיו: על כל כתם ירוק של תקווה שצץ על הקרקע, יצוצו עוד כמה גידולים שיגרמו לך להבין שההתאוששות האמיתית תגיע, כשכמה פעילויות בנות מדידה יתאימו לרטוריקה, כשבנקים גדולים יכתבו צ'קים ויחזירו לממשל את המזומנים שקיבלו בסתיו שעבר במקום רק להבטיח לעשות זאת, כשהביטוי לעלייה בביטחון הצרכנים יתחיל להיות ניכר בקניונים וכשהעלייה בשוק המניות תאושרר בצמיחה ברווחי החברות.

הדרך עוד ארוכה

ברור שאנחנו עדיין לא שם. המכירות הקמעונאיות במרץ היו מאכזבות - ירידה של 1.1% לעומת פברואר - ומספר הבתים בתהליכי עיקול עולה שוב. החודש הזה יסתיים כנראה בעוד נתונים כלכליים שליליים - עוד גלי פיטורים ועלייה בשיעור האבטלה, בצד חידוש המאמצים ליצור כתמים ירוקים. כולנו יודעים מה אומרים הגננים האופטימיים על הגשם באפריל.

תגיות