אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: דו"חות מרקסטון קובעים כי השווי של פריזמה נחתך בכ־40% צילום: גלעד קוולרציק שאול גולן

בלעדי: דו"חות מרקסטון קובעים כי השווי של פריזמה נחתך בכ־40%

הקרן הפחיתה 60% מההשקעה באלרן נדל"ן, כך שכעת היא מוערכת ב־8 מיליון דולר בלבד

21.04.2009, 07:02 | הדר רז

המשקיעים המוסדיים שמקבלים בימים אלה את דו"חות מרקסטון יכולים אולי להתנחם בכך שלמרות מחיקות ענק שביצעה הקרן, היא סיימה את 2008 עם תשואה שנתית פנימית נטו (NET IRR) של 5%. עם זאת, התשואה בוודאי לא מתקרבת לזו שהקרן, שמנוהלת על ידי אליוט ברוידי, אמיר קס ורון לובש, השיגה ב־2007 - כשמכירת דפי זהב וזרעים גדרה הביאה לתשואה פנימית של 19.3% ברוטו.

מהדו"חות, שהגיעו לידי "כלכליסט", עולה שהקרן ביצעה שתי הפחתות שווי משמעותית בחברות שבהן השקיעה. המעניינת שבהן היא ההשקעה בבית ההשקעות פריזמה, שבינתיים נמכרה פעילות קופות הגמל שלו לפסגות, בעוד פעילות קרנות הנאמנות, ניהול התיקים ותעודות הסל נמכרה לאקסלנס.

השקעה שלא הסבה נחת

השווי של פריזמה בדו"חות קרן מרקסטון נחתך בכ־40% ונקבע על ידי רואי החשבון החיצוניים של החברה בכ־580 מיליון שקל, זאת בהשוואה לשווי בית ההשקעות בספרים של מרקסטון שהסתכם בכ־988 מיליון שקל. בנוסף, העסקה למכירת 5% מהמניות לפרופ' שלמה בן חיים שיקפה לפריזמה שווי גבוה אף יותר של 1.15 מיליארד שקל. מאחר שהקרן מחזיקה ב־90% מבית ההשקעות, שווי מניות פריזמה שבבעלותה שוות היום 522 מיליון שקל בלבד.

מנגד, מדו"חות אנטר הולדינגס ל־2008, שמחזיקה בכ־4.8% מבית ההשקעות, עולה כי החברה שבשליטת עמית ברגר הפחיתה 48% משווי האחזקה של אנטר בפריזמה ב־2008 וכעת משקפת האחזקה שווי של כ־515 מיליון שקל לפריזמה, כך שההפרש בין שוויו של בית ההשקעות בדו"חות מרקסטון לבין זה שבדו"חות אנטר הולדינגס מסתכם בכ־65 מיליון שקל.

במסגרת הדיווח למשקיעים מציינת מרקסטון את עסקת פריזמה, הכוללת כאמור את מכירת קופות הגמל בתמורה לאחזקה של 24% (נוסף על 6% אופציות) בבית ההשקעות פסגות, עסקה שהושלמה בתחילת אפריל, ואת מיזוג קרנות הנאמנות עם חברת הקרנות של אקסלנס בתמורה ל־45% מחברת הקרנות של אקסלנס.

מרקסטון ביצעה שתי השקעות ב־2008 בהיקף של כ־40 מיליון דולר: ביצרנית רכבי השטח והספורט תומקאר (TOMCAR) ובחברת אלרן נדל"ן. במקרה של אלרן נדל"ן, שכמו חברות רבות בתחומה לא השכילה לזהות את בואו של המשבר, ההשקעה של 20 מיליון הדולרים לא הסבה נחת למשקיעים של קרן מרקסטון. שנה אחרי ההשקעה, הפחיתה מרקסטון 60% ממנה בדו"חות 2008, כך שכעת מוערכת ההשקעה ב־8 מיליון דולר בלבד.

אלא שבפועל מחירי הבורסה משקפים למניות אלרן נדל"ן שבידי מרקסטון שווי של 760 אלף דולר בלבד. אלרן נדל"ן חתמה את דו"חות 2008 עם גירעון בהון העצמי של 37.5 מיליון שקל, תזרים מזומנים שלילי מפעילות שוטפת של 41 מיליון שקל ועם הערת "עסק חי" שרואי החשבון הצמידו לדו"חות החברה.

בשורה התחתונה רשמה החברה הפסד של 222 מיליון שקל ב־2008. עיקר ההפסד נגרם כתוצאה מירידת ערך של השקעות החברה, שמחזיקה בכמה פרויקטים הנמצאים בקשיי נזילות, בעיקר ברוסיה ובתאילנד, ומחזיקה עם אפריקה ישראל ומשקיעים נוספים בעיר המלכים באילת.

מרקסטון השקיעה עד כה כ־560 מיליון דולר, המהווים כ־70% מסך ההון שגויס. יתרת הכסף שגויס יושקע במהלך השנתיים הקרובות. מאז הקמתה, החזירה למשקיעיה כ־200 מיליון דולר שהתקבלו מדיבידנדים של חברות הפורטפוליו וממכירת שתי חברות. אך מתוך סכום זה, לא חולק למשקיעים בקרן כסף במהלך 2008. נהפוך הוא, ברבעון הראשון של 2009 הקרן קראה למשקיעים להזרים 35.6 מיליון דולר שיועדו בין היתר להשקעה נוספת בנטפים, תומקאר ואלרן.

רוב הכסף הגיע מארה"ב

מרקסטון היא בעלת אחזקות בחברות PRS, נטפים, נילית, אלרן נדל"ן, מגנוליה, סטימצקי, פריזמה ותומקאר. מאז הקמתה, כאמור, היא מכרה את חברת דפי זהב לבבקוק אנד בראון הבינלאומית ואת זרעים גדרה לסינג'נטה השוויצרית. המשקיע הגדול ביותר שהצליחו לובש, קס וברוידי לגייס היה קרן הפנסיה של עובדי מדינת ניו יורק, שהזרימה למרקסטון 250 מיליון דולר - כמעט שליש מהיקף ההשקעה בקרן.

משקיעה גדולה נוספת היתה קרן הפנסיה של עובדי מדינת קליפורניה, שהשקיעה בקרן ההשקעות הישראלית 50 מיליון דולר. שאר הכסף הגיע מקרנות פנסיה נוספות, בארה"ב ובישראל, מגופים מוסדיים אחרים וממשקיעים פרטיים.

תגיות