אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיוחד לכלכליסט: בארצות הברית מעדיפים קיצוצי שכר על פני פיטורים איור: יונתן וקסמן

מיוחד לכלכליסט: בארצות הברית מעדיפים קיצוצי שכר על פני פיטורים

אחת הסיבות שחברות בוחרות בקיצוצי שכר היא כדי לשמור על מורל העובדים, אבל זה יכול להיות עניין עדין

22.04.2009, 10:45 | ברברה קיוויאת

בתחילת פברואר נקט בעל הקזינו סטיב וויין עמדה. תעשיית ההימורים חבולה - הרגולטורים בנבדה הקימו כוח משימה לענייני פשיטת רגל - אבל וויין לא היה מוכן לשמוע על פיטורי עובדים באמצעי לחיסכון בעלויות. במקום זאת, הודיע וויין שהמשכורות בשני המלונות שבבעלותו בלאס וגאס יקוצצו. המשכורות של עובדים שמרוויחים 150 אלף דולר בשנה או יותר יקוצצו ב־15%; לאלה שמרוויחים פחות יקצצו 10%. המשמרות של עובדים לפי שעה יקוצצו מ־40 ל־32 שעות בשבוע. הרעיון: לחסוך מיליוני דולרים בלי לפטר אף אחד, ועם זאת לשמור על רמת השירות במלונות הפאר. "אנחנו לא רוצים שאף אחד כאן ייהפך למובטל", אמר וויין.

קיצוצי שכר כחלופה לפיטורים נעשו פופולריים מאוד בתאגידי אמריקה. הפעולה מאפשרת להם להיות ערוכים לעלייה בפעילות, כשהכלכלה תתאושש. בדצמבר הודיעה פדקס שמנהליה הבכירים יקצצו 7.5%–10% משכרם, ואילו שכרם של עובדי החברה בארצות הברית יקוצץ ב־5% - צעד שישפיע על 36 אלף עובדים. "אבל אפילו הצעדים האלה", כתב המנכ"ל פרד סמית' במכתב לעובדים, "עלולים שלא להספיק כדי לקזז את השפעות ההידרדרות הכלכלית". בתחילת אפריל פיטרה החברה אלף עובדים.

אחת הסיבות שחברות בוחרות בקיצוצי שכר היא כדי לשמור על מורל העובדים, אבל זה יכול להיות עניין עדין. "בהתחלה זה נשמע לאנשים ממש טוב, כי קיצצו לכולם. זה היה כמעט כמו במלחמת העולם השנייה, כשעקרות בית קנו חלקים פנימיים של בשר במקום סטייקים וצלעות, כדי לשמור את החלקים הטובים לחיילים", אומר מיטשל לי מארקס, פרופ' למינהל עסקים באוניברסיטת סן פרנסיסקו. "זה נותן תחושה של שותפות ונאמנות. אבל מה קורה אם אתה לא מנצח במלחמה?"

שמירה על משרות, גם אם האלטרנטיבה היא פיטורים, יכולה גם היא לגרום לדמורליזציה. עבור המנהלים הבכירים קיצוצים פירושם ביטול החופשה. על פועלים פשוטים, שמחשבים בדיוק כמה משכנתה הם יכולים לקחת ועדיין לחסוך קצת לילדים, ההשפעה קשה יותר. כשהחברה לאספקת ציוד משרדי אקו ברנדס ביצעה קיצוץ נרחב של 47% בשכר במשך שישה שבועות, היא יצאה בתוכנית הלוואות חירום לעובדים שאינם יכולים לגמור את החודש.

לפי סקר של ווטסון ווייט, שהקיף 245 חברות גדולות בארה"ב, 5% מהחברות ביצעו קיצוצי שכר עד דצמבר: בפברואר עלה היחס ל־7%. שיעור החברות שקיצצו את שבוע העבודה זינק מ־2% ל־13%. "לפני שישה חודשים כל השאלות שקיבלתי היו על פיטורים", אומר סטיב גרוס, שמנהל את חברת הייעוץ מרסר לענייני כוח אדם. "כיום, ואפילו פעמיים ביום, אני מקבל פניות מחברות שרוצות לקצץ בשכר ובשעות העבודה".

מיתון אף יכול לספק תירוץ לחברות שרצו לקצץ בעלויות ההעסקה. אבל אולי נקווה לכוונות טהורות יותר, וגם שהתוכניות למניעת פיטורים יאושרו.

תגיות