אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארה"ב: חשד לפלילים ב־20 מוסדות שקיבלו סיוע מהממשל צילום: בלומברג

ארה"ב: חשד לפלילים ב־20 מוסדות שקיבלו סיוע מהממשל

המפקח ניל ברופסקי, שמונה להשגיח על התנהלות תוכנית החילוץ למוסדות הפיננסיים, הגיש לממשל דו"ח המפרט "גל ראשון" של שחיתויות הכוללות עבירות על חוק ניירות ערך והעלמות מס

21.04.2009, 20:06 | סוכנויות הידיעות

מפקח פדרלי הממונה על בדיקת התנהלות תוכנית החילוץ למוסדות פיננסיים של הממשל האמריקאי (ה־TARP) דיווח על חשד ל־20 מקרי הונאה ועבירה על החוק במוסדות שנהנו מהסיוע הממשלתי, שהיקפו מגיע ל־750 מיליארד דולר. כך מדווח "הלוס אנג'לס טיימס".

החוקר הדגיש שמדובר רק "בגל הראשון" של חשדות ושעלולות להתגלות עוד שחיתויות בהמשך, שיסתכמו בעשרות מיליארדי דולרים.

"זה רק קצה הקרחון"

המפקח, ניל ברופסקי, אמר שגילה בין השאר חשדות לעבירות על חוקי ניירות ערך, מסחר פנימי והעלמות מס. ברופסקי ציין בדו"ח שחיבר, אשר פורסם אתמול בוושינגטון, שהתוכנית "חשופה מאוד להונאה, לבזבוז ולניצול, ומעלה כמה סוגיות מהותיות הקשורות לניגוד האינטרסים שעמו מתמודדים מנהלי קרנות והחשיפה של התוכנית להלבנת הון". הדו"ח אינו חושף את זהות המוסדות שבעניינן עלו החשדות. בין שיטות ההונאה שנבדקות עלו חשדות להשגת כספים מתוכנית החילוץ בתואנות שקריות, להטעיית הממשל באמצעות זיוף נתוני משכנתאות, ולהונאות מס באמצעות רישום כוזב.

"לא צריך שכל הארגון יהיה מושחת כדי לבצע את אחת מהעבירות האלו", אמר ברופסקי. "מספיק שיהיו שם רק כמה מנהלים מושחתים, שהבונוסים שלהם עשויים להיות קשורים לביצועי הנכסים שברשות החברה". המפקח הוסיף שהסיכון להונאות רק גדל ככל שתוכנית החילוץ "הופכת ליותר מורכבת וגדולה".

חלק גדול מהדו"ח בן 247 העמודים שחיבר ברופסקי מתמקד בחלקים של תוכנית ה־TARP שהחלו לפעול רק בתקופה האחרונה, למשל המאמצים לרכוש נכסים רעילים מבנקים, כשהממשל הפדרלי יספק 92.5% מהכסף. הפעילות הזו עשויה להיות הנוחה ביותר לביצוע הונאות, אמר ברופסקי, מפני שהמשקיעים ייאלצו לסכן מעט מאוד. אחת ההמלצות בדו"ח היא שהממשל ינטוש את תוכניתו לרכישת נכסים רעילים, הכוללת אריזה מסובכת של משכנתאות והלוואות רעות.

חברי קונגרס מיהרו להזדעזע מהדברים, כששמעו על ממצאי הבדיקה של המפקח. "זה לא מפתיע שסכומים גדולים של כסף מושכים הרבה עבריינים", אמר טום קובורן מאוקלהומה, הרפובליקני הבכיר בתת־ועדה של הסנאט לחקירות, שבודקת גם היא את התוכנית. "לפי דעתי, 20 חקירות, שהן התחלה טובה, הן רק קצה הקרחון". "זה מזעזע", אמרה ברברה רופר, יושבת ראש הארגון להגנת הצרכן בארה"ב. "בעיצומו של המשבר שממנו הם חולצו, אותם האנשים שיצרו את הבלגן עדיין עוברים לכאורה על החוק. מה עובר על האנשים האלו?".

תגיות