אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בני זוג שהעניקו נחלה כמתנה לבנם יקבלו אותה בחזרה צילום: אוראל כהן

בני זוג שהעניקו נחלה כמתנה לבנם יקבלו אותה בחזרה

בית המשפט לענייני משפחה בכפר סבא ביטל לאחרונה עסקה בה העניקו בני זוג את הנחלה במושב כמתנה לבנם

22.04.2009, 14:37 | דותן לוי

המשפט השגור - 'מתנה לא מחזירים', אינו תקף ככל הנראה כשמדובר בנחלות חקלאיות. בית המשפט לענייני משפחה בכפר סבא ביטל לאחרונה עסקה בה העניקו בני זוג את הנחלה במושב כמתנה לבנם.

בעלי הנחלה - בני זוג חברי אגודה, ביקשו למנות את בנם כ"בן ממשיך" בנחלה ואף חתמו על מסמכים בהם התחייבו כי בקשתם בלתי חוזרת. ההורים גם חתמו על תצהיר בו הצהירו כי הם מעבירים את זכויותיהם בנחלה לבנם עוד בחייהם במתנה וללא תמורה וכן חתמו על טופס בקשה להעברת זכויות במגזר החקלאי ועל ייפוי כוח בלתי חוזר לעו"ד לצורך ביצוע ההעברה. המתנה הותנתה בכך שהבן יטפל בהורים, ידאג למחסורם עד שארית חייהם ויאפשר להם להתגורר בנחלה עד אריכות ימיהם.

כמה שבועות לאחר החתימה הודיעו ההורים כי המתנה מבוטלת והם חוזרים בהם מהודעתם. לטענתם, רצו להוריש את הנחלה לבנם רק לאחר מותם בתמורה לכך שהבן יפצה את אחיותיו, אך בדיעבד הסתבר להם כי הוחתמו על מסמכים להעברת המשק עוד בחייהם. מנגד, הבן טען כי הוריו חזרו בהם בשל לחץ והשפעה לא הוגנת של אחיותיו.

כאמור, פסק הדין קבע, כי אין בייפוי הכוח הבלתי החוזר עליו הוחתמו ההורים בעלי הנחלה בכדי למנוע מהם לבטלו, עם זאת, מינויו של הבן כ"בן ממשיך" בנחלה נותר בתוקף.

לדברי עו"ד עמית יפרח, יו"ר אגף קרקעות ואגודות שיתופיות בתנועת המושבים, סוגיית ירושת משק חקלאי היא מורכבת וייחודית, ואינה זהה במתכונתה לירושת בית בעיר. "לאור המקרה המדובר ומקרים רבים נוספים המגיעים לבתי משפט בסוגיית הבן הממשיך, ראוי כי הורים אשר נמצאים טרם קבלת החלטה בעניין העברת המשק לאחד מילדיהם, יעשו זאת לאחר הבנת ההשלכות שיש למינוי הבן הממשיך ולהבדלים הקיימים בכל אחת מהדרכים העומדות לרשותם להעברת המשק", אמר יפרח.

תגיות