אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: מבט תעודות סל מחפשת שותף צילום: אביגיל עוזי

בלעדי: מבט תעודות סל מחפשת שותף

בבית ההשקעות כלל פיננסים הגיעו למסקנה כי בתנאי השוק הנוכחיים כדאי לבצע עסקת מכירה, מיזוג או רכישה בתחום תעודות הסל. מבט מנהלת נכסים בהיקף של 5.3 מיליארד שקל

23.04.2009, 08:10 | הדר רז

איש אינו חולק על העובדה כי בענף תעודות הסל הישראלי יש יותר מדי מתחרים על פחות מדי כסף. עדות טובה לכך היא שבחודשים האחרונים חלה עלייה דרמטית במספר הפגישות שבין הגופים המתחרים בענף.

לפחות במקרה של כלל פיננסים, המחזיקה במבט תעודות סל, נדמה שכבר הוחלט לעבור מדיבורים למעשים: בתקופה האחרונה נפגשו בכירי בית ההשקעות עם כמה ממתחריהם, כדי לבדוק אפשרות למיזוג בין מבט לבין חברה אחרת בענף. ל"כלכליסט" נודע שגם הכנסת שותף לחברה או מכירת הפעילות שלה באות בחשבון.

כל האפשרויות נבדקות, ובכלל פיננסים החליטו לנסות ולבצע עסקה עם אחת מחברות תעודות הסל הישראליות, גם בגלל התחרות הקשה בענף - אשר גרמה לירידה דרמטית בדמי הניהול הנגבים ולכן גם בהכנסות החברות - וגם בשל היתרון שיהיה לחברה גדולה.

שוק של 34 מיליארד שקל

כלל פיננסים מחזיקה אמנם בכל המניות של מבט, אך היא חולקת את ההכנסות שווה בשווה עם חברת כלל פיננסים נגזרים, המתפעלת את תעודות הסל.

שוק תעודות הסל בישראל מסתכם בכ־34.2 מיליארד שקל, כאשר החברה הגדולה בענף היא קסם תעודות סל מקבוצת אקסלנס נשואה, המנהלת כ־11.3 מיליארד שקל. בענף נוהגים לומר כי מספר השחקנים בענף יצטמצם משמעותית בתקופה הקרובה, מאחר שאין מקום לשחקנים רבים בתחום.

בכיר בענף בתי ההשקעות אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "בעבר נהוג היה לקבוע שווי של חברות תעודות הסל לפי 4% משווי הנכסים שהן מנהלות. היום הרף הגבוה הוא כ־2% מהנכסים המנוהלים". היקף הנכסים הנוכחי של מבט מסתכם בכ־5.35 מיליארד שקל, כך שאם מחשבים לפי 2%, הרי שהשווי של מבט תעודות סל הנו כ־107 מיליון שקל.

הצמיחה בענף מתחדשת

מנתוני בנק ישראל שפורסמו אתמול עולה כי שוק תעודות הסל נהנה בחודש שעבר מצמיחה משמעותית. שווי החזקות הציבור בתעודות הסל עלה במרץ 2009 ב־7.6% - מכ־31.7 מיליארד שקל ל־34.1 מיליארד שקל.

עלייה זו נבעה מגיוס של כ־872 מיליון שקל ומעליית שערים ממוצעת של כ־1.5 מיליארד שקל. ואולם היקף הנכסים הנוכחי עדיין רחוק מהשיא שנרשם באוגוסט 2008, אז עמד על כ־37.9 מיליארד שקל.

עיקר הצבירה התרכז במוצרי מדדים על מניות ישראליות (בהיקף של כ־890 מיליון שקל, לא כולל תעודות שורט) ובתעודות על איגרות חוב ישראליות (כ־452 מיליון שקל). בחודש מרץ גם הונפקו שבע תעודות חדשות: שלוש תעודות שורט על מדדי המניות בישראל, שלוש תעודות על סחורות ואופציית כיסוי אחת.

את תגובת כלל פיננסים אי אפשר היה להשיג.

תגיות