אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: יישום התוכנית החדשה יחזק את המשק צילום: עמית שעל

בנק ישראל: יישום התוכנית החדשה יחזק את המשק

הבנק הביע תמיכה בתוכנית הכלכלית שהציגו היום ראש הממשלה ושר האוצר; שוקי אורן: הגדלת ערבות הבנקים מאפשרת להם גיוס הון נוסף באופן מיידי

23.04.2009, 12:48 | שאול אמסטרדמסקי

ראש הממשלה בנימין נתניהו הציג היום (ה') את תוכנית "בלימה ותנופה", שמטרתה לעזור למשק נוכח המשבר הכלכלי.

 

דעה: החידוש בתוכנית הכלכלית החדשה - בעיקר בשם ערבויות לבנקים זה של בר-און ורפורמות מבניות זה של ביבי מהקדנציה הקודמת. הפסקת עבודה זרה? הישראלים כבר הוכיחו שהם לא מעוניינים לעבוד בסיעוד או ניקיון סופי שולמן, 7 תגובותלכתבה המלאה

החשב הכללי, שוקי אורן, ענה לשאלת "כלכליסט" בנושא הגדלת הערבויות לבנקים: "אחד התנאים בתוכנית הערבויות לבנקים היה שהערבות היא פוחתת לאורך השנים, וזה הקשה על הבנקים לתמחר את הערבות באופן ראוי מול שוק ההון. זו הסיבה המרכזית שלא היה שימוש נרחב בערבות. מה שנעשה עכשיו הוא פישוט מוחלט של תנאי הערבות כך שלא תהיה הפחתה של הערבות וכך הבנקים יוכלו לגייס באופן מיידי את ההון הנוסף. אחד הדברים שצריך לקחת בחשבון הוא שהממשלה לא רוצה להגיע למצב שהיא זו שמתנהלת מול הלווים עצמם. הגדלת ערבות הבנקים מסירה מהם את המגבלה של הלימות ההון לצורך העמדת אשראי. הבנקים צריכים להגיע עד סוף השנה להלימות הון של 12%. לכן המטרה הראשונית שלנו היא לאפשר להם לגייס הון על מנת להעמיד אשראי למגזר העסקי. מעבר לכך, התוכניות האחרות ספציפיות יותר".

 

בהמשך לפרסום ב"כלכליסט" מן השבוע שעבר, לפיו תוכנית קרנות המנוף תרד לטימיון בטרם ינוצלו כל התקציב שהוקצה להן (5 מיליארד שקל), אמר החשב הכללי כי "קרנות המנוף שמרו על הכלל שאנו מציגים גם כעת, לפיו אין התערבות של המדינה בין הלווים למלווים. לכן יצרנו קרנות בניהול גופים מקצועיים. החלטנו שבסוף החודש הזה, אחרי מהלך של מתן רישיונות לקרנות מנוף חדשות, להפעיל קרנות בערבות מדינה שיהיו על בסיס דומה של שיתוף מגזר פרטי וממשלה בניהול סיכונים כאשר הממשלה היא לא זו שתהיה ישירות מול הלווים".

על כך הוסיף השר שטייניץ כי "הממשלה תפעל מעתה על בסיס של סיוע בנטילת הסיכון אבל לא תיקח חלק בהשקעה מהתקציב המדולדל שיש לה".

בנק ישראל הביע תמיכה בתוכנית החדשה: "יישומה של תוכנית המתבססת על העיקרים שפורסמו היום, צפוי לתרום לחיזוק יכולת ההתמודדות של המשק הישראלי נוכח האתגרים הניצבים בפניו על רקע המשבר העולמי".

מהבנק נמסר כי "התוכנית עוסקת בתחומים החשובים למשק בעת הזאת: שמירה על האמינות התקציבית דרך קביעת תוואי גרעון פוחת והצבת מגבלות על ההוצאות; רפורמות מבניות להסרת חסמים ובירוקרטיה; השקעות בתשתיות; עידוד האשראי והייצוא; קידום שוק העבודה".

יו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים ונשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, אמר בתגובה: "מה שהוצג היום ע"י ראש הממשלה ושר האוצר הוא רק עיקרי התוכנית הכלכלית. הפרטים יגובשו, כפי שסוכם, תוך שבועיים-שלושה עם המעסיקים וההסתדרות, והתוכנית הכלכלית תהיה אז מוסכמת על הממשלה, ההסתדרות והמעסיקים".

ברוש ציין כי באופן כללי ניתן לומר כי ראש הממשלה ושר האוצר נגעו בנקודות הנכונות, כמו עידוד האשראי למשק ולמגזר העסקי, עידוד היצוא, הזרמת הון לבנקים ועוד.

יו"ר ההסתדרות עופר עיני אמר בתגובה לפרסום התוכנית כי "מבחנה האמיתי של הממשלה יהיה בתוצאה. אנו מתכוונים לקיים הידברות אינטנסיבית, במסגרת ה"שולחן העגול" כדי להגיע לתוכנית כלכלית מוסכמת בשבועיים שלושה הקרובים לצמצום גלי הפיטורים, כפי שסוכם אתמול אצל שר האוצר".

הכלכלן הבכיר פרופ' דן גלאי אמר בתגובה: "התוכנית הכלכלית של נתניהו היא בעיקר תוכנית פסיכולוגית שנועדה להרגיע את המשק. חלק מהדברים בתוכנית עוד נאמרו קודם, ואינם קשורים למשבר הנוכחי. בתוכנית הרבה דברים חיוביים אך לא ברור מתווה קצב הביצוע".

תגיות