אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מרכז טאוב: מצוקה קשה בשירותי הרווחה בישראל צילום: אופיר יעקובי

מרכז טאוב: מצוקה קשה בשירותי הרווחה בישראל

מחלקות הרווחה מטפלות בכ-1.24 מיליון איש בעזרת 5,400 תקני כוח אדם בלבד. עם זאת, חלה עלייה בהוצאה הממשלתית על שירותי הרווחה האישיים

30.04.2009, 09:21 | מיקי פלד

מצוקה קשה של שירותי הרווחה בישראל – זו התמונה שעולה מדו"ח חדש של מרכז טאוב. זאת, למרות עלייה בחלקה של ההוצאה הממשלתית על שירותי הרווחה האישיים (חינוך, בריאות וכדומה). בין השאר, מציינים כותבי הדו"ח, כי אחת הסיבות למצוקה היא העומס הרב על העובדים הסוציאליים בלשכות הרווחה ברשויות המקומיות.

בראש מרכז טאוב עומד פרופ' דן בן-דוד, ומשמשים בו גם פרופ' ג'וני גל, פרופ' דב צ'רניחובסקי ופרופ' יוסף קטן.

הדו"ח מוצא כי ב-2008 היו מחלקות הרווחה בקשר עם לא פחות מ-480 אלף משפחות בישראל, בהן כ-1.24 מיליון איש. עומס זה אינו תואם את המשאבים הכספיים והאנושיים המוגבלים העומדים לרשותן. במחלקות הרווחה היו ב-2008 כ-4,700 תקנים של עובדים (רובם עובדים סוציאליים), שמשרד הרווחה השתתף במימון העסקתם, וכ-700 תקנים נוספים, שמומנו על ידי הרשויות.

עוד מתברר, כי קיים אי-שוויון בין יישובים בהיקף וברמת השירותים המסופקים לאוכלוסייה, וכתוצאה מכך השירותים הניתנים לאזרחים הם לרוב פונקציה של מקום מגוריהם יותר ממענה על צורכיהם.

בתחום מערכת הביטחון הסוציאלי קובע הדו"ח כי ההישגים של השנים האחרונות בתחום ההקלה על העוני והשיפור בצמצום הפערים אינם משמעותיים: ממדי העוני בהכנסות נטו התייצבו ברמה של כ-20% בשנים 2006 ו-2007 ואי-השוויון בחלוקת ההכנסות נטו התרחב. לפי הכנסתן נטו, כמעט רבע מהמשפחות שבראשן קשיש עניות, ושיעורן גבוה מן הממוצע לכלל המשפחות.

הקצבה הממוצעת לקשיש שאין לו הכנסות נוספות, שעודכנה מספר פעמים בשנים האחרונות, הגיעה בשנת 2008 לשיעור של כ-29% מהשכר הממוצע במשק (קצבה ליחיד – 2,265 שקל). הגידול בקצבאות המיועדות לקשישים נזקקים תרם לירידה בתחולת העוני בקרב קשישים בשנתיים האחרונות.

קרן האור באה בדמות עלייה בחלקה של ההוצאה הממשלתית בשנים האחרונות על שירותי הרווחה האישיים, אחד המרכיבים הקטנים בין השירותים החברתיים, לכדי כ-10% מהשירותים הישירים ב-2008. בסך הכל ההוצאה על שירותי אישיים הסתכמה ביותר מ-6.8 מיליון שקל, כ-44% מזה על שירותי סיעוד.

אולם, כותבי הדו"ח מדגישים כי העלייה שחלה בשנים האחרונות בתקצוב הדביקה רק בצורה חלקית את הגידול הרב במספר הנזקקים לשירותים אלה. רבות ממחלקות הרווחה המקומיות מצליחות להגיע רק לחלק קטן בלבד מהנזקקים, ובהגיען לאוכלוסיות אלה הן מסוגלות להעניק להן רק שירותים חלקיים.

עוד מתגלה בדו"ח מרכז טאוב כי סך היקף התגמולים שמשלם משרד הביטחון מדי שנה למשפחות חללים ונכי צה"ל מגיע לסכום של לא פחות מ-4 מיליארד שקל, שהם 8% מהוצאות הביטחון הסוציאלי. היקף מקבלי הקצבאות הכספיות ממשרד הביטחון בשנה האחרונה כלל 54,900 נכים ועוד כ-17,300 בני משפחות חללים ונכי צה"ל.

תגיות