אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הנשיא מבין שהוא לא קוסם" צילום: רויטרס

"הנשיא מבין שהוא לא קוסם"

מי שהיה מועמד להיות סגן נשיא ארה"ב, מושל וירג'יניה טים קיין, סבור כי אובמה "עושה עבודה מצוינת" בשיקום הכלכלה. בראיון ל"כלכליסט" מסביר מי שהפך את וירג'יניה למקום הטוב ביותר בארה"ב לעשות בו עסקים, מדוע כדאי לחברות ישראליות לפעול משם

30.04.2009, 14:01 | אמיר שטוקהמר

הכלכלה האמריקאית נמצאת במיתון חמור, אולם טים קיין אופטימי. בשלוש השנים האחרונות בחר אתר האינטרנט של המגזין "פורבס" במדינה הדרום־מזרחית, שבה מכהן קיין כמושל מאז ינואר 2006, כמקום הטוב ביותר לעשות בו עסקים בארצות הברית. גם השנה, כך סבור קיין, תהיה וירג'יניה אחת המועמדות המובילות לזכות בתואר, למרות המשבר. "אנו נוהגים לומר כי למרות המשבר 'מצבה של וירג'יניה טוב יותר ב־2% מהממוצע הלאומי'. לדוגמה, שיעור האבטלה בארה"ב נע סביב ה־8.5% ואצלנו הוא כ־6.5% בלבד. מספר פשיטות הרגל ועיקולי הבתים נמוך גם הוא משמעותית מהממוצע הלאומי. כלכלת וירג'יניה חזקה, ואני מאמין כי היא תתאושש מהמשבר באופן בולט יותר מרוב המדינות האחרות".

הצלחתו של קיין (51) בשדרוג כלכלתה של וירג'יניה לא נעלמה מעיניה של רשת החדשות הכלכליות האמריקאית MSNBC, אשר בחרה גם היא לפני שנתיים בוירג'יניה כמדינה המובילה בארה"ב מבחינה עסקית. אולם קיין, בוגר בית הספר למשפטים של אוניברסיטת הרווארד וחבר המפלגה הדמוקרטית, אינו מתמקד אך ורק בפוליטיקה מדינתית. בינואר האחרון מונה המושל על ידי הנשיא ברק אובמה, שאותו מגדיר קיין כ"חבר אישי", לתפקיד יו"ר הוועדה הלאומית של המפלגה הדמוקרטית. במסגרת תפקידו זה אחראי קיין, בין השאר, על מערך גיוס הכספים של המפלגה, ומשמש למעשה כראש הזרוע הפוליטית של הבית הלבן.

"וירג'יניה יכולה להוות בסיס להצלחה עסקית ארוכת טווח לחברות המעוניינות לפעול בצפון אמריקה", אומר קיין. היתרונות המרכזיים של וירג'יניה טמונים, לדבריו, ברגולציה ובמשטר מיסוי ידידותי במיוחד לעסקים ולמשקיעים זרים. נוסף על כך מציין המושל את איכות מערכת החינוך של וירג'יניה - "מהטובות בארצות הברית" כהגדרתו - המהווה, לדבריו, גורם חשוב בשיקוליהן של חברות המעוניינות לשלוח למדינה את עובדיהן. כמו כן מציין קיין את הקרבה לוושינגטון הבירה כיתרון. לדבריו, בחרו חברות רבות מתחום התעשיות הביטחוניות להתמקם בוירג'יניה בשל "הקרבה הגיאוגרפית למקבלי ההחלטות".

טיים קיין (מימין) וברק אובמה, צילום: רויטרס טיים קיין (מימין) וברק אובמה | צילום: רויטרס טיים קיין (מימין) וברק אובמה, צילום: רויטרס

קיין הגיע לישראל במסגרת מסע שכלל גם את מרוקו ודובאי, בניסיון לעניין חברות ממדינות אלו להשקיע בוירג'יניה. במהלך ביקורו קיים המושל סדרה של מפגשים, שתואמו על ידי לשכת המסחר ישראל־ארה"ב, עם נציגי חברות ישראליות מתחומי הטכנולוגיה וההייטק. נוסף על כך נפגש קיין עם בכירים מחברת טבע, שהשלימה בחודש דצמבר האחרון את רכישתה ב־7.5 מיליארד דולר של Barr Pharmaceuticals האמריקאית המחזיקה במפעל ייצור ובשטחי אחסון בהיקף 40 אלף מ"ר במדינה הדרומית, ומחברת שטראוס שהודיעה ב־2008 כי תקים שם מפעל חדש בהשקעה של 68 מיליון דולר.

צמצם את מקרי הרצח ב־60%

לאחר שסיים את לימודי המשפטים עבד קיין במשך 17 שנה כעורך דין בריצ'מונד, בירת וירג'יניה. ב־1994 זינק לראשונה לביצה הפוליטית כשהתמודד בהצלחה על מקום במועצת העיר. ארבע שנים אחר כך נבחר לראשות העירייה, משרה ששימשה עבורו מקפצה לפוליטיקה המדינתית. במהלך כהונתו פעל קיין למיגור הפשיעה במטרופולין שבו מתגוררים 1.2 מיליון תושבים, אשר היה בראשית שנות התשעים במקום השני בארה"ב במספר מקרי הרצח בשנה. "במהלך תקופתי כראש עירייה למדתי שקיים קשר ישיר בין צמיחה כלכלית לביטחון הציבור והפחתת הפשיעה", אומר קיין שהצליח להפחית את מקרי הרצח בריצ'מונד ב־60% ואת מקרי הפשיעה האלימה ב־55%.

לאחרונה הציע שר האוצר להקים בישראל משטרה עירונית כדי לסייע בכך להתאוששות כלכלית. כיצד, מניסיונך, יש ליישם תוכנית מעין זו?

"אני סבור שהבסיס לצמצום הפשיעה הוא השקעה בחינוך. המשאבים הרבים שהעברנו לשיפור רמת החינוך בעיר, שהיתה עד אז במצב רע למדי, סייעו בהורדת שיעורי הפשיעה. נוסף על כך החלטנו להתמקד בשיפור היכולות של כוחות המשטרה הקיימים ולא בהגדלת מספר השוטרים ברחובות. היתה לכך השפעה דרמטית על שיעורי הפשיעה".

כמו כן מדגיש קיין את החשיבות שבהצבתם של יעדים ברורים לכוחות השיטור. "עד אז לא היתה אצלנו תרבות של הגדרת מטרות ולקיחת אחריות בכל הנוגע למאבק בפשיעה", הוא אומר. "לכן, בנוסף לשדרוג יכולות, התחלנו לנקוט מדיניות של הצבת יעדים ברורים ולא היססנו לשחרר מתפקידם את אלו שלא עמדו בהם ואף סירבו לקחת על כך אחריות. אולם יש לזכור כי במקביל יש לנהל איסוף מדוקדק של נתוני פשיעה וניתוח מתמיד של נתונים ומגמות כדי לגזור מכך את היעדים, וכך נהגנו".

בראשית 2007 היה קיין המושל המדינה הראשון, מחוץ למדינת אילינוי, שהביע תמיכה רשמית במועמדותו של ברק אובמה לנשיאות. על פי פרסומים שונים, קיין היה בין המועמדים הבולטים למשרת סגן הנשיא, שאותה כידוע קיבל לבסוף הסנאטור ג'ו ביידן. קיין לא נפגע מכך.

"הנשיא לא יחזור על טעויות"

"לנשיא יש יכולת יוצאת דופן להתמודד עם סוגיות מורכבות, מבלי לתת לכובד משקלה של האחריות המוטלת עליו לשבש את שיקול דעתו", מחמיא קיין לאובמה. "מה שעומד לנגד עיניו הוא אמונה מוחלטת בעבודה קשה ומינוי האנשים הראויים ביותר לתפקידים בממשלו, כולל כאלו שאינם בהכרח מסכימים עם דעותיו".

כמי שמקורב לנשיא, כיצד לדעתך הוא מתמודד עם המשבר הכלכלי במאה הימים הראשונים לכהונתו?

"האתגרים העומדים בפניו הם הגדולים ביותר עבור נשיא בכהונה ראשונה מאז הנשיא רוזוולט ב־1933. יוזמותיו עד כה התקבלו, לדעתי, בחיוב על הציבור האמריקאי. עם זאת, הנשיא מודע לכך שהוא אינו קוסם והוא אינו יכול לפתור את כל הבעיות באמצעות הנפת מקל קסמים. הוא יודע שלא כל החלטה שהוא יקבל תהיה בהכרח הנכונה ביותר או המוצלחת ביותר". קיין מדגיש, עם זאת, כי לדעתו אובמה עושה עבודה מצוינת, ואף ניתן, לדבריו, לחזות בסימנים ראשונים להתאוששות בכלכלה האמריקאית. כדוגמה מציין קיין את בלימתה באחרונה של ההידרדרות בשוק הדיור בוירג'יניה, ואת העובדה כי בשבועות האחרונים אף מסתמנת עלייה בהיקף ההשקעות הזרות במדינה הדרומית.

כמו כן מדגיש המושל כי אובמה נחוש להימנע מלחזור על הטעויות של ממשל בוש. לדברי קיין, במהלך שמונה השנים האחרונות הביאה מדיניות האי־הידברות עם מדינות כמו איראן לנסיגה ביציבות הביטחונית באזורים רבים בעולם. "הנשיא לא רוצה לחזור על הטעות הזו", הוא מדגיש.

תגיות