אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל אקוויטי וואן לרמקו: "אני מודאג מהניהול שלכם" צילום: אוראל כהן

מנכ"ל אקוויטי וואן לרמקו: "אני מודאג מהניהול שלכם"

אקוויטי וואן, המרכזת את פעילותה של גזית גלוב בארה"ב, מאשימה את מנהלי רמקו בניסיון למנוע את המיזוג בין שתי חברות הנדל"ן המסחרי

03.05.2009, 10:34 | נעמה סיקולר

חיים כצמן ודורי סגל מציגים: אמנות ההשתלטות על חברה זרה. לפני שלושה שבועות פנתה אקוויטי וואן, המרכזת את פעילות המרכזים המסחריים של גזית גלוב בארצות הברית, לקרן הריט האמריקאית רמקו גרשנסון, שבסיסה במישיגן והיא בעלת פעילות מקבילה לשלה, והודיעה לה: "אנחנו מעוניינים במיזוג הפעילות של שתי קרנות הריט". משנענתה הפנייה ה"ידידותית" בשלילה, שלחה אקוויטי וואן מכתב נוסף, שבו הודיעה כי לאחר שאספה מניות בשוק הגיעה לאחזקה של 9.63% בקרן, וכעת, בהיותה בעלת מניות מרכזית בקרן, היא עומדת על זכותה למנות שני דירקטורים בחברה.

אקוויטי לא מתכוונת לוותר

מכאן ואילך החלה הידרדרות ביחסים בין שתי החברות, שהגיעה לשיאה בסוף השבוע שעבר. "אני מופתע ומאוכזב מהתנהלותכם", כתב ג'ף אולסן, מנכ"ל אקוויטי וואן, לרמקו. האכזבה מהתנהלות רמקו באה בעקבות כמה מהלכים שניסתה רמקו לעשות כדי למנוע את השתלטות אקוויטי וואן, בין היתר הנפקת מניות שתדלל בעלי מניות קיימים, הגדלת מספר חברי הדירקטוריון כדי למזער את השפעת הדירקטורים של אקוויטי וואן, וכפי שחושף מכתבו האחרון של אולסן - הסתרת מקום קיומה של אסיפת בעלי המניות.

באקוויטי וואן או בחברה־אם גזית גלוב הבהירו לרמקו כי אין בכוונתם לוותר, ואקוויטי וואן אף דחתה את הצהרתה של רמקו כאילו נכנסה עמה למו"מ בנוגע לשיתוף פעולה. "אנחנו מודאגים מהניהול הפיננסי שלכם", כתב ג'ף אולסן במכתבו האחרון, ו"כבעלי מניות מהותיים בחברה, אנחנו עומדים על זכותנו למנות דירקטורים ומבקשים פעם נוספת לבחון את שיתוף הפעולה שהצענו לכם. אנחנו בטוחים שגם בעלי המניות האחרים בחברה, ובוודאי הדירקטוריון, לא יימנעו מלהקשיב לבקשת בעלי מניות כל כך מהותיים".

המהלך של גזית גלוב מתרחש במועד כמעט סמלי מבחינת החברה, במקביל לתחילת מימוש מניות באורמת תעשיות, שגם השליטה בה נעשתה במעין כיפוף ידיים - נוסח ישראל. גם שם ביקשו כצמן וסגל להשפיע על המהלכים הפיננסיים, אף שכל העת הבהירו שלא מדובר בהשתלטות עוינת, ונענו בשלילה, מה שלא עצר בעדם מאיסוף מניות מסיבי בשוק עד כדי אחזקה של כמעט חמישית מהחברה.

לא ההשתלטות הראשונה

בחינת מהלך המימוש הלא שגרתי של גזית גלוב באורמת במקביל ליתר המהלכים האחרונים בשוק המרכזים המסחריים מלמדת כי בקבוצת גזית החליטו על מיקוד עסקי בתחום הנדל"ן המסחרי. כצמן וסגל הגיעו, ככל הנראה, למסקנה שרכישת נכסים בודדים אינה משרתת אותם, ועל כן הם מבצעים בשבועות האחרונים שורה של מהלכים שמטרתם לתפוס אחיזה בקרנות ריט שלהן נכסים בארה"ב ובקנדה, לרבות בדרך של השתלטויות עוינות.

על הרקע הזה ברור גם מדוע אזלו להם הכוחות להתמודדות עם ההשקעה באורמת ומדוע העדיפו לממשה ולנתב משם כספים ליתר פעילות הקבוצה. בין המהלכים ה"חדשים" שבהם מדובר: ההשתלטות על קרן הריט ההולנדית DIM, שבמסגרתה הוסיפה לפורטפוליו שלה 21 נכסים המושכרים לסופרמרקטים בארה"ב, בעיקר באזור פילדלפיה ;וניסיון השתלטות מקביל בקנדה של החברה־בת המקומית FCR על קרן הריט הקנדית אלייד פרופרטיס. כולם באותו דפוס פעולה: רכישת נתח מהמניות והצבת אנשים בתפקידי מפתח עד להשתלטות כוללת על החברה.

במקרה של DIM, למשל, החלה אקוויטי וואן מהלך השתלטות לפני חמש שנים שנכשל, הגיעה לאחזקה מסוימת בחברה והמשיכה לארוב לה כל העת. לפני חודשיים, בצל המשבר הכלכלי וכשהבשילו התנאים, ביצעה השתלטות כוללת על החברה. בהתייחסות שמלמדת במשהו על הלך הרוח של החברה הסביר מיקי בר חיים, מנכ"ל גזית גלוב, את המהלך, ובעיקר לימד על אורך הרוח של החברה, שאינה מהססת "לארוב" לחברות שבהן היא חושקת. "כשאקוויטי וואן נכנסה להשקעה ב־DIM לפני חמש שנים, היעד שהיא הציבה לעצמה היה השתלטות על החברה, ומכאן הצעת הרכש שהגשנו לה בעבר נכשלה. בסך הכל כישלון הצעת הרכש היה לטובתנו, שכן היום קיבלנו את החברה בתנאים הרבה יותר נוחים עבורנו".

תגיות