אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אורי שני: ממשלות יודעות לתכנן תוכניות אבל לא מצליחות בביצוע" צילום: יובל חן

אורי שני: ממשלות יודעות לתכנן תוכניות אבל לא מצליחות בביצוע"

לדברי מנהל לשכתו לשעבר של שרון: "הפעם ראש הממשלה הוא מנהיג כלכלי. מה שצריך לעשות זה לדאוג שתחושת הביטחון הכלכלית תחזור"

03.05.2009, 12:17 | רחלי בינדמן

"בעיקרון זה לא משבר שלמדו אותו בבית ספר ויש עליו ניסיון. אני חושב שממשלות יודעות לתכנן תוכניות אבל לא מצליחות בביצוע", כך אמר היום אורי שני, לשעבר מנהל לשכתו של שרון במסגרת פאנל בכירים, שנערך בתל אביב. לדבריו, "הפעם ראש הממשלה הוא מנהיג כלכלי. מה שצריך לעשות זה לדאוג שתחושת הביטחון הכלכלית תחזור. שהאזרח למטה יוציא כסף. לא יעזור תשתיות ולא שום דבר. תפקיד הממשלה שהשוק הפרטי יעבוד. לפעול, להכין תכניות. לראות שמבוצעות. שהברזים יפתחו. צריך להגדיל צריכה".

ניר גלעד, מנכ"ל חברה לישראל, אמר בכנס:  "הציפייה מהריבון לפתור הכל בעצמו אולי טובה לאנשים מאמינים אבל לא למציאות". לדעתו, הממשלה צריכה לעמוד מנגד ולתת ליצרנים לעבוד.

בתשובה לשאלה האם ממשלת ישראל נכשלה במשבר האחרון, אמר אורי יוגב, היו"ר החדש של המועצה המייעצת למועצה הלאומית לכלכלה: "טעויות גדולות לא נעשו. לדעתי הממשלה לא נכשלה".

רו"ח יגאל ברייטמן אמר בכנס כי "אני חושב שמחדל הוא לעיתים גרוע מעשיה שגויה. כשאתה לא עושה כלום אתה בסטגנציה. עדיף להחליט גרוע מאשר לא לנקוט החלטה שאז הפרות יברחו מהרפת" 

שר האוצר לשעבר, רוני בר און: "מה שמאפיין הכי הרבה זה תחושת הביטחון. בשוק האג"ח בחודשים האחרונים רואים את ההתנהלות של המדינה. הדרך בה התנהלה הממשלה השפיעה על כך. יצרנו את תכנית קרנות המנוף שהיא עובדת. החלק השני שלה יוצא כרגע לדרך. זה השפיע על השוק. גם הנושא של רשת הביטחון הביא לרגיעה מסויימת. הציבור יותר חכם מכל מייצרי הפאניקה למיניהם. כשאני מסתכל על כל מה שעשו חברי, וגם ממשלות אחרות, שהזרימו טריליונים של דולרים למשק, עכשיו הם דופקים את הראש בקיר כי הבנקים ממשיכים לקרוס והמצב הכלכלי בחו"ל יותר גרוע מפה".

לדברי גלעד, "הממשלה עשתה הרבה בזה שהיא לא עשתה. ממשלה היא לא קבוצת כדורגל שנותנים לה זמן כדי להבקיע גול. מדובר בתהליך ארוך. המשבר הוא משבר מיובא. המערכת הפיננסית שלנו לא זהה לזו שבחוץ לארץ ולא דרושים אותם מנגנוני התערבות. המשק שלנו מבוסס יצוא. צריך הסתכלות ארוכת טווח של יתרון היצוא שלנו, אחרת אנחנו רק נתחיל לראות את הגל השני של המשבר".

גלעד הוסיף כי "אני חושב שהציפייה מהריבון לפתור הכל בעצמו אולי טובה לאנשים מאמינים אבל לא למציאות. ממשלה היא לא יצרנית אלא מייצרת תהליכים ורגולציה ולא יכולה להחליף את היזמות. התפיסה שאנחנו כציבור אנשים שעוסקים בהשקעות אין לנו הפריבילגיה להמתין. צריכים להחליט על השקעה בבתי זיקוק ובמפעלים בדרום. החלטות של ארבעה עשורים קדימה. אין לנו זמן. הציפיה מהממשלה לא להתערב אלא לייצר סביבה, ריבית נכונה, רגולציה שמתאימה ליצוא, לעודד את היצרנים".

תגיות