אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר מגדל שוקי הון: אני מסכים שיש מקום לשיפורים בבתי ההשקעות צילום: בועז אופנהיים

יו"ר מגדל שוקי הון: אני מסכים שיש מקום לשיפורים בבתי ההשקעות

מנהלי ההשקעות לא מכים על חטא - שוקי אברמוביץ', מנכ"ל כלל פיננסים: "אנחנו לא אשמים במשבר. צריך להבין שיש המון אפקטים פסיכולוגים"

03.05.2009, 15:56 | רחלי בינדמן

מנהלי בתי ההשקעות לא חושבים שיש להם הרבה אחריות לפגיעה בחסכונות הציבור במשבר האחרון. כך לפחות עולה בפאנל שנערך היום (א') בכנס בתל אביב, בו השתתפו איל סגל, מנכ"ל תכלית, אלדד תמיר, מנכ"ל תמיר פישמן, אלה אלקלעי, סמנכ"ל פיתוח עסקי IBI, גילי כהן, מנהל השקעות ראשי אקסלנס, דן ללוז, יו"ר מגדל שוקי הון, ושוקי אברמוביץ, מנכ"ל כלל פיננסים.

אברמוביץ: "אנחנו לא אשמים במשבר. צריך להבין שיש המון אפקטים פסיכולוגים. צריך לזכור שהמשבר הוא עולמי, של בועות שהתפתחו בעולם כולו. לשמחתנו שוק ההון הישראלי היו פחות מעורבים בבעיות הגדולות שאיפיינו את המשבר העולמי.

"זה מאוד נכון לבוא ולאמר שכפי שמערכת הבנקאות הוכיחה אחריות ובגרות, כך גם המשקיעים המוסדיים. רואים שהמציאות היא פחות נוראה ממה שמדברים. רוב רובו של הציבור במרבית גופי ההשקעה החזיר חלק גדול מההפסדים שנצברו לו ב-2008. יש הרבה אשמים במשבר, חלקם הגדול יושבים בחו"ל, מה לעשות שבחוצלארץ יורד גשם אנחנו נרטבים. זה לא נכון לפי תורת ההשקעות להשקיע רק באג"ח של מדינת ישראל. לא נכון להאשים מנהלי השקעות, זה פופוליזם."

ללוז: "המשבר הוא משבר עולמי. קרן הפנסיה הגדולה של קליפורניה הפסידה את התחתונים ב-2008 ו-2009. יש הפרש של 20% לטובת הישראלים בקרנות הפנסיה. אנחנו לא קוסמים. חיים בסביבה עוינת אבל בתוכה מנהלי ההשקעות צריכים לקבל ציון לשבח על העשיה שלהם במקום קיטונות של ביקורת. לכן אני לא מצטרף לאוירה של 'אתם אשמים'. אני מסכים שיש מקום לשיפורים. אני חושב שבראיה של בחינת השקעות באג"ח קונצרניות בתרבות שהיתה טרם המשבר, ההסתכלות היתה פיננסית מידי, ויתרו על שיעבודים. כרגע מסתכלים על זה כהלוואה, עדיין פיננסית ולא כמו הלוואה בבנק אבל בכל זאת הלוואה. אותן אג"ח שמונפקות, נבחן אותן והתרבות תהיה שיהיו עם שיעבודים והתניות פיננסיות כדי להגן על כספי הציבור".

תמיר: "עולם ניהול ההשקעות הוא עולם שלא צריכים לנחש בו אם השוק יעלה או ירד. אין לאף אחד מושג. צריך בכל נקודת זמן לא לשנות את אחוז החשיפה כל עוד מתאים לך בתור בנאדם, לגילך, למעמדך, לסיכון שאתה מעוניין בו. אנחנו נמצאים בעיצומה של אחת מתקופות ההשקעה הכי טובות שאני זוכר, בראיה ארוכת טווח. יש חברות מדהימות. אני מאמין בכל ליבי לשמור על אחוז חשיפה קבוע. לאסוף את האג"ח הכי טובות ולנצל הזדמנויות. הלקח שלנו בכל זאת מהאג"ח הוא שאנחנו צריכים להעמיק את העבודה בנושא, להסביר לעצמנו בחשבון פשוט מהיכן החברה תחזיר את החוב ללא תלות בהנפקות עתידיות ואם לא יכולים לא נרכוש את האג"ח הללו".

כהן: "לכל מי שעוסק בעולם הפיננסים, בנקים, רגולציה, השקעות, לכולם יש מה ללמוד. החל מהכיוון של יקירי משרד האוצר, דרך הבנקים - כולם טעו. טעויות שבדיעבד. צריך ללמוד הלאה. שוק ההון מתמחר את האשראי שלו במארק טו מארקט. אותה התחייבות לא סחירה מתומחרת עם כל החששות והפחדים. בבנקים זה לא עובד ככה, אחרת ההון היה נמחק בשניה".

אלקלעי: "במדינת ישראל אפשר לסיים תיכון בלי ללמוד משפט אחד על כלכלה. לא מחנכים את הציבור לחיסכון אז לבוא בטענות למנהלי השקעות שהציבור קבע בה את הטון זה לא הוגן. לא אפשר היה לא להשיג תשואות כשמימין ומשמאל מציגים תשואות. עכשיו פתאום רוצים רק סולידי".

אברמוביץ: "השוק האמריקאי בפירוש נמצא בשפל. אני חושב שיש שם לא מעט מקום לאופטימיות וסביר ש-2010 תהיה טובה מ-2009. בשוק האירופאי אני יותר פסימי. אני חושב שבהקשר למדינת ישראל צפויים לנו לא מעט אירועים קשים, פיטורים גדולים, גידול באבטלה, גירעון ממשלתי גדול שימשך גם שנה הבאה. עם זאת מכיוון שאנחנו משק שתלוי בעולם הגלובלי יש מקום לאופטימיות. יש סיכוי שהמחצית השניה של שנה הבאה תהיה טובה יותר".

כהן: "עצם זה שרואים פרמטרים חיובים זה לא מעיד על מגמה. הכלכלה הריאלית תמשיך לקדוח כלפי מטה".

תגיות