אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בית הנדרש: מי ייתן פתרון מיידי למצוקת הדיור במגזר החרדי צילום: אוראל כהן

בית הנדרש: מי ייתן פתרון מיידי למצוקת הדיור במגזר החרדי

מכון גיאוקרטוגרפיה מגלה שכדי לפתור את מצוקת הדיור החרדי, יש לבנות 4,000 יחידות דיור חדשות בשנה. כרגע חסרות בשוק יותר מ־3,000 דירות. מנכ"לית המכון: "ביטול פרויקט של 1,100 דירות במודיעין עילית החריף את מצוקת המגזר"

05.05.2009, 08:45 | שי פאוזנר

בעקבות החלטת בג"ץ החליט בשבוע שעבר משרד הביטחון למסור לידי תושבי הכפר בילעין 750 דונם, שלטענתם, הופקעו מהם; עקב כך יתוכנן תוואי חדש לגדר ההפרדה. התוצאה הישירה של החלטת משרד הביטחון היא ביטול התוכנית לבניית פרויקט מגורים בן 1,100 יחידות דיור בשכונת מתיתיהו שבמודיעין עילית, שתוכנן עבור הציבור החרדי.

"הדבר עתיד להחריף את מצוקת הדיור הקיימת במגזר החרדי, שעדיין לא זוכה לפתרון מערכתי", אומרת ד"ר רינה דגני, מנכ"לית קבוצת גיאוקרטוגרפיה, שבדקה לאחרונה את מצב שוק המגורים במגזר זה.

לפי הממצאים שמציג סקר גיאוקרטוגרפיה, קצב הצמיחה במגזר החרדי יוצר ביקוש קשיח לכ־6,500 עסקות מגורים בשנה - כ־6.5% מכלל העסקאות בתחום הנדל"ן למגורים שבוצעו במשק בשנתיים האחרונות. במודיעין עילית מתגוררים כ־40 אלף תושבים, בגלל מחירי הדיור הנוחים והמרקם הקהילתי, העונה על הדרישות של קהל היעד. לפי בדיקות שערכה החטיבה הכלכלית בגיאוקרטוגרפיה, הביקוש לדירות במגזר החרדי מחייב בנייה של לפחות 4,000 יחידות דיור חדשות מדי שנה, נוסף על כ־2,500 יחידות דיור מיד שנייה.

הרוב לצעירים

לפי אומדני גיאוקרטוגרפיה, הציבור החרדי בישראל מונה כ־700 אלף נפש, שהם כ־130 אלף משקי בית. עוד עולה שכ־75% מכלל הביקושים לדירות במגזר החרדי, כ־4,800 יחידות דיור, נרכשים על ידי זוגות צעירים. בעוד שכשני שלישים מהמגזר החילוני רוכש דירות יד שנייה, במגזר החרדי רק כרבע נוהגים לרכוש דירת יד שנייה והרוב רוכשים דירה חדשה מקבלן.

בנייה בעיר החרדית אלעד. דירה במחיר של 700 אלף שקל, צילום: אוראל כהן בנייה בעיר החרדית אלעד. דירה במחיר של 700 אלף שקל | צילום: אוראל כהן בנייה בעיר החרדית אלעד. דירה במחיר של 700 אלף שקל, צילום: אוראל כהן

בשוק החרדי קשה למצוא דירת יד שנייה בשל שיעורי התחלופה הנמוכים של המשפחות. הריבוי הטבעי הגבוה במשפחה החרדית אינו מאפשר למשקי הבית מעבר תכוף לדירות גדולות יותר עקב המגבלה הכלכלית, ולכן הם נאלצים לחיות בצפיפות גדולה מאוד. מצוקת הצפיפות יוצרת פתרונות כגון הרחבות חלקיות של דירות קיימות, ניצול המרחב הדירתי לגובה באמצעות הצבת מיטות ילדים בקומות, ושימוש יעיל בכל גומחה כשטח אחסון.

דגני מספרת שהחרדים מעוניינים לרכוש דירת 3.8 חדרים בממוצע, במחיר מבוקש של כ־700 אלף שקל. לדבריה, כ־40% מהחרדים יכולים להרשות לעצמם לרכוש דירה בסכום נמוך שאינו עולה על 500 אלף שקל. דגני מדגישה שמחיר הדירה המבוקש בשוק החרדי נמוך בהרבה מהמחיר המבוקש במגזר היהודי, העומד על כ־800–900 אלף שקל בממוצע. "מצוקת הדיור במגזר החרדי היא פצצת זמן שממדיה הולכים ומחריפים. לכן דרושה התייחסות מיידית של מקבלי ההחלטות לבצע פתרונות קונקרטיים", מדגישה דגני.

ירושלים מובילה

אף שבני ברק נחשבת למעוז הבולט ביותר של העדה החרדית, היישוב המבוקש ביותר למגורים על ידי רוכשי דירות מהמגזר החרדי הוא דווקא ירושלים (40%). כ־20% מהחרדים מעדיפים את בני ברק, אולם הם יסתפקו ביישובים חרדיים, כגון אלעד, בית שמש, מודיעין עילית, ביתר עילית, פתח תקווה ויישובים אחרים.

הממצאים עלו בבדיקת אומדני ביקוש למגורים במגזר החרדי שערכה החטיבה הכלכלית של גיאוקרטוגרפיה בראשות דגני, שמוסיפה שיש חשיבות לפיתוח פתרונות מגורים לאוכלוסייה החרדית ביישובים גדולים שבהם אפשר לייצר תשתית מקומית של מקורות תעסוקה.

כמו כן, מאחר שרמת המינוע שלה נמוכה לעומת הציבור החילוני, חשוב ולספק לה אמצעי ניידות ותחבורה נגישים, מלבד השירותים הקהילתיים האופייניים לכל שכונה חרדית.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה