אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי מבקר את בדיקות הקרינה שמבצעות החברות הסלולריות? אף אחד צילום: עומר הכהן

מי מבקר את בדיקות הקרינה שמבצעות החברות הסלולריות? אף אחד

דו"ח מבקר המדינה קובע, כי המשרד להגנת הסביבה לא מבצע בדיקות מדגמיות של תוצאות המדידות, שמבצעות חברות חיצוניות הממומנות ע"י החברות הסלולריות. ומה לגבי דו"ח בינלאומי מלפני 3 שנים העוסק בסכנות שבחשיפה לקרינה? בישראל עוד לא דנו בו

06.05.2009, 16:05 | גלית שפיר

הביקורת של המשרד להגנת הסביבה על מתקני השידור בישראל - הם האנטנות הסלולריות - אינה מספקת. כך עולה מדו"ח מבקר המדינה, שמפורסם היום (ד'). בדיקות הקרינה של האנטנות מבוצעות כיום על-ידי מומחים מחברות חיצוניות, שהוסמכו על-ידי המשרד להגנת הסביבה, אך מקבלים תשלום עבור הבדיקה מהחברות הסלולריות עצמן.

הביקורת שמעלה המבקר בעניין הבדיקות מופנית כלפי המשרד, על שאינו מקיים בדיקות מדגמיות של תוצאות המדידות, במטרה לבחון את אי-תלותם של המודדים בחברות המפעילות אותם.

בנוסף לכך נטען בדו"ח, כי "מספר התקנים ביחידות הסביבתיות אינם מלאים, אין תוכנית עבודה שוטפת לפיקוח על המודדים ולא הוקם מרכז לחקר השפעת הקרינה על בריאות הציבור, שיכול היה לתת מענה וידע מדעי לסוגיית הסיכון הנגרם מקרינה".

מבקר המדינה קובע עוד, כי 100 אנטנות סלולריות פעלו בחודש פברואר 2008 בישראל ללא היתר."על הממונה לנקוט בכל האמצעים החוקים העומדים לרשותו, כדי למנוע שידורן של אנטנות המשדרות ללא היתר הפעלה תקף", כתב המבקר.

דו"ח בינלאומי?

מבקר המדינה טוען בדו"ח, כי נכון למועד כתיבתו, לא דנו רשויות המדינה בממצאיו של דו"ח בינלאומי, שעסק בנושא בטיחות אלקטרומגנטית.

מדובר בדו"ח, שפורסם לפני כשלוש שנים בוועידה בינלאומית באיטליה ואשר המסקנות העיקריות עליהן דווח בעקבותיו בוועידה היו, כי חברות הסלולר מממנות הטיית תוצאות של ממצאי מחקר, שדוחות את הראיות לכך, שיש סיכונים אפשריים לבריאות הציבור בחשיפה לקרינה. בנוסף, הוצגו בוועידה הוכחות שהופקו מניסויים בבעלי חיים ומתרביות תאים, ולפיהן חשיפה לשדות אלקטרומגנטיים בתדר נמוך ובתדרים גבוהים מהטלפונים הסלולריים, עלולה להגביר את הסיכון לסרטן ילדים.

לאור ממצאים אלו הומלץ בדו"ח להגביל שיחות של ילדים צעירים בטלפון הסלולרי עד למינימום אפשרי ולאסור על חברות סלולריות לשווק מכשירים לילדים.

ניסויים אחרים העלו, כי יש ראיות על עלייה בסיכון לחלות בסרטן מוח, לאחר שימוש ממושך בטלפון נייד.

המשרד להגנת הסביבה: "השימוש בטלפון נייד הוא וולונטרי"

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "המשרד מסייע לרשויות המקומיות לפקח על מתקני התקשורת שבתחומן, על-ידי מימון לפחות מחצית מעלות רכישת הציוד למדידת קרינה ועל-ידי קיום מערך של הדרכות, במימון מלא של המשרד. נושא התקנים ביחידות הסביבתיות (לנושא הטיפול בקרינה) הינו באחריות הרשויות המקומיות – עובדי היחידות הסביבתיות הינם עובדי הרשות המקומית.

"המשרד להגנת הסביבה תומך בהקמת מרכז לחקר בריאות הציבור ואף אישר לשם כך תקציב".

בעניין הוועידה הבינלאומית אומרים במשרד, כי "יש לציין, שהמשרד פועל, כמו רוב משרדי הממשלה בעולם, לפי המלצות ארגון הבריאות העולמי ותוך כדי הפעלת עיקרון הזהירות המונעת. המשרד עוסק בהפחתת החשיפה הכפויה לקרינה שמקורה בתחנות השידור, לרבות בתחנות השידור הסלולריות. השימוש בטלפון הנייד הינו שימוש וולונטרי וכך גם רכישת מכשירים סלולריים לילדים.

תגיות