אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שפעת החזירים נמשכה יממה צילום: בלומברג

שפעת החזירים נמשכה יממה

ביום שבו התגלו סימני השפעת זינק החוזה העתידי על חזירים ב־22%, בשל החשש מהקטנת ההיצע עקב השמדה המונית של בעלי החיים. מאז חל תיקון, והחוזה נסחר במחירו מלפני המשבר

05.05.2009, 11:18 | גיא רוטנברג

כשלושה שבועות חלפו מאז הודיעה מקסיקו על המגיפה שפרצה בתחומה וזכתה לכינוי "שפעת החזירים". מאז התפשטה המגיפה למדינות שונות ברחבי העולם ויצרה תהודה עצומה באמצעי התקשורת. הנגיף המחולל את המחלה אמנם אינו מועבר באמצעות מזון, אך הוא פוגע בחזירים, ולכן מעניין לבחון את השפעת המגיפה על המסחר בבעל החיים.

כסחורות רבות אחרות, גם המסחר בחזירים מתנהל באמצעות חוזים עתידיים שבהם מוגדרת הכמות, האיכות והמועד שבו מועברת הסחורה מהמוכר לקונה. המסחר בחזירים משמש בעיקר את החוואים המגדלים אותם, אבל גם חברות לעיבוד בשר משתמשות בחוזים כדי לקבע את מחיר הסחורה ולהגן על עצמן מפני תנודות חדות במחירה. קיימים שני סוגים של חוזים עתידיים על חזירים: בראשון נסחרות קיבות חזירים קפואות (Frozen Pork Bellies) המשמשות להכנת בייקון, ובשני נסחרים בעלי החיים עצמם, חזירים רזים (Lean Hogs).

כיצד הגיבו החוזים העתידיים על התפרצות המגיפה? ביום הראשון שבו החלו להתגלות סימני השפעת במקסיקו (14 באפריל) זינק החוזה העתידי על חזירים רזים לחודש מאי משער של 58 סנט לפאונד (450 גרם) לכ־71 סנט לפאונד - זינוק של 22% ביום אחד. ההסבר לכך היה החשש מפני השמדה המונית של חזירים, שתגרום למחסור חמור בסחורה.

יומיים אחר כך, כשמחיר החוזה הגיע לשער של 72 סנט לפאונד, החלה צניחה בשערו, ואתמול הוא עמד על 57.9 סנט לפאונד (ממש כמו ערב המשבר), כשהצפי הוא לעוד ירידה קלה.

זה המקום לציין כי לעומת מחיר החוזים על החזיר, מחיר החוזים על הבקר לא השתנה במידה רבה, ובשבועיים האחרונים הוא ירד ב־3.5%.

אינפו השקעה בחזירים, צילום: shutterstock אינפו השקעה בחזירים | צילום: shutterstock אינפו השקעה בחזירים, צילום: shutterstock

שישה חודשי האבסה

אף שהחזיר נחשב לטמא בקרב דתות רבות, הרי שבשרו הוא הפופולרי ביותר בעולם. המובילה העולמית בצריכת חזירים היא סין. אזרח סיני אוכל בממוצע 41 ק"ג בשר לבן בשנה, והעלייה ברמת החיים מגדילה את הדרישה לבשר זה ב־5% בשנה. אחרי סין נמצאות ברשימת הצרכנים מדינות האיחוד האירופי, ארצות הברית, רוסיה ויפן.

בממוצע נדרשים שישה חודשים להאביס חזיר, ומבחינת המגדלים, משקלה האופטימלי של חיה הנשלחת למשחטה - מבחינת היחס שבין עלות הגידול לתמורה הכספית - עומד על 113 ק"ג. מבעל חיים שכזה אפשר להפיק 88% של בשר חזיר רזה, וגם את היתרה אפשר לנצל לשימושים שונים בתעשיית המזון.

ארה"ב היא יצואנית החזיר הגדולה בעולם, ובשנה שעברה היא ייצאה כ־1.13 מיליון טונות של בשר לבן. עיקר הגידול נעשה במערב התיכון, והיצרנית הגדולה ביותר היא מדינת אייווה (Iowa). בארה"ב עברו לגדל את החזירים בדירים תעשייתיים, המייעלים את התהליך אך מעוררים את חמתם של ארגוני זכויות בעלי החיים.

שני החוזים העתידיים נסחרים בבורסת הסחורות בשיקגו, וכל חוזה כולל 18.1 טונות של בשר. ב־12 החודשים האחרונים הניב החוזה העתידי על חזיר רזה תשואה שלילית של 14.8%, ואילו החוזה העתידי על קיבות החזירים קפואות עלה ב־3.95%. מכך אפשר ללמוד כי הדרישה למוצר הגולמי היתה נמוכה מהדרישה למוצר המעובד.

מי שמחפש עיקרון מנחה למסחר בחזירים יוכל להשתמש בדו"ח משרד החקלאות האמריקאי, המתפרסם מדי רבעון ומפרט את היקף הוולדות שנולדו בעת האחרונה. אם הכמות המדווחת קטנה מזו שדווחה ברבעון הקודם, יש לצפות שכעבור שישה חודשים תקטן גם כמות הבהמות שתישלח לשוק, ומחיר הבשר יעלה בהתאם.

לא רק חוזים עתידיים מקנים חשיפה לענף החזירים: אפשר להשקיע גם במניות של חברות לעיבוד בשר. דוגמה לחברה שכזו היא Zhongpin Inc (סימול: HOGS) המייצרת ומשווקת חזיר טרי וקפוא. בשנה האחרונה איבדה מניית החברה כמעט 21% מערכה, בעיקר בגלל הסנטימנט השלילי כלפי שוק המניות בכללו, מאחר שמדובר בחברה יציבה למדי השומרת על היקף רווחיה.

השפעת השפעת

דוגמה שונה לגמרי היא Sadia SA (סימול: SDA) העוסקת גם היא בייצור ובשיווק מוצרי בשר מעובד. החברה פועלת בעיקר בדרום אמריקה, ביפן ובכמה ממדינות אירופה, ומנייתה איבדה בשנה האחרונה כ־73% מערכה בעקבות ירידה דרסטית בהיקף המכירות. הצפי ל־2009 קודר אף יותר.

המשבר הפיננסי מכה בחוזקה בכל השווקים הסוחרים בחומרי גלם, ובכלל זה בשוקי המסחר בחזירים. כאשר משקללים את השפעת המשבר העולמי עם בהלת השפעת מהשבועות האחרונים אפשר להגיע לכמה תובנות.

ראשית, בצד ההיצעים אפשר לראות כי המשבר הגלובלי מפחית את מחיר חומרי הגלם המשמשים להאבסת החזירים, ומוזיל את עלויות הגידול לחקלאים. לעת עתה לא ננקטה מדיניות של השמדת חזירים המונית, וכל עוד יישמר המצב הנוכחי, סביר להניח שלא יהיה זינוק במחירי החוזים העתידיים. אך אם המגיפה תחריף ותגרור השמדת בהמות, סביר שהקטנת ההיצע תוביל לעליית מחירים.

בצד הביקושים, נראה כי אחת מתוצאות המשבר הגלובלי היא שמדינות הסחר המרכזיות בעולם מתחילות להעלות את חסמי המסחר, להטיל מכסים ולחלק סובסידיות - כל זאת כדי להגן על המשקים המקומיים.

מדיניות שכזו עלולה להגביל את הביקושים הבינלאומיים למוצרי הבשר, ולתרום לירידה במחיריהם. מובן שגם הבהלה הכרוכה בשפעת החזירים מקטינה את הביקושים לבשר הלבן, אך לעת עתה לא בקנה מידה גדול. אפשר לסכם ולומר שאם לא תחול החמרה בהיקף השפעת, ימשיכו מחירי החוזים העתידיים לדשדש.

*נכתב על ידי גיא רוטנברג, מנכ"ל בית ההשקעות מרקט פלייס. האמור אינו בגדר ייעוץ השקעות

תגיות