אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשיא העליון לשעבר ברק: למחוקק תפקיד של הגנה על הלקוח מפני הבנק צילום: יריב כץ

נשיא העליון לשעבר ברק: למחוקק תפקיד של הגנה על הלקוח מפני הבנק

הפרופ' אהרון ברק אמר בכנס בנושא דיני בנקאות, כי מטרת זכויות היסוד בישראל היא לא רק למנוע פגיעה של רשויות המדינה באזרח, אלא גם לספק לו הגנה. השופטת פלפל בכנס: אין חוק לסודיות בנקאית בישראל

05.05.2009, 13:49 | מארק שון

יש לדרוש מהמחוקק להגן על הלקוחות מפני הבנקים, בסיטואציות חוזיות שיכולות לפגוע בלקוח. כך עולה מדבריו של נשיא בית המשפט העליון בדימוס, פרופ' אהרון ברק, בכנס בנושא דיני בנקאות, שנערך היום (ג') באוניברסיטת חיפה.

"מטרת זכויות היסוד במדינת ישראל היא לא רק למנוע פגיעה של רשויות המדינה, אלא גם לקבל ממנה הגנה", אמר ברק והסביר: "לכן, אם בדיני החוזים חסרה התייחסות לסיטואציות מסוימות שיכולות לפגוע בנו, על המחוקק לחוקק חוק, שישלים את החסר".

פלפל: הסודיות הבנקאית פותחה בכלל על-ידי בתי המשפט

סגנית נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, ד"ר דרורה פלפל, התייחסה בכנס לסוגיית הסודיות הבנקאית ואמרה: "אין במדינת ישראל חוק ספציפי המחייב סודיות בנקאית. זה לא קיים אף בחוזה שבין הלקוח והבנק ואילו הממונה על הבנקים אף דרש להוריד סעיפים כאלה מחוזי ההתקשרות.

"הפיתוח של הסודיות הבנקאית נעשה על-ידי פסיקות של בתי המשפט", אמרה פלפל וציינה, שמצב כזה יכול להוביל לבעיות שונות ורבות.

לדבריה, אחד המקורות לפסיקות בתי המשפט הוא חוק הפרטיות, אולם חוק זה חל על אדם פרטי ולא על חברה ולכן יכול להיות מצב, שבו פסק דין, במקרה זהה, יהיה שונה, אם הוא מתייחס לאדם או לחברה מסחרית. "זה מצב שיכול להוביל לאבסורד", ציינה. עוד לדבריה, בסוגיות של סודיות בנקאית, במקרה של התנגשות בין הזכות לפרטיות של אדם לבין רצון בית המשפט להגיע לצדק, גובר הרצון לעשות צדק.

פלפל הוסיפה, כי בהיעדר חוק ספציפי, היא רואה לנכון להתייחס לחובת הסודיות של בנק כאל חובת הזהירות שלו. על-פי הקבלה זו, חובת הסודיות של הבנק מופעלת לא רק כלפי הלקוח או ערב של הבנק, אלא גם כלפי כל צד שלישי, שיכול להיות נפגע מגילוי פרטים אישיים. "לפי ההבנה שלי, מדובר בחובת סודיות כלפי כל העולם", אמרה סגנית הנשיא והוסיפה, שהצעת חוק ברוח זו כבר גובשה בשנת 2005, אולם לא קודמה מאז. 

תגיות