אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: עתירה לבג"ץ - המדינה ממשיכה האפליה בפנסיה בין אלמן לאלמנה צילום: בלומברג

בלעדי: עתירה לבג"ץ - המדינה ממשיכה האפליה בפנסיה בין אלמן לאלמנה

שנה לאחר שבג"ץ הורה למדינה להסדיר את נושא השוואת הקצבאות עדיין לא אושרו התקנות המתאימות. אלמן עתר לבג"ץ בטענה כי הוא ממשיך לקבל קצבה נמוכה יותר מאשר אישה במצב דומה

06.05.2009, 18:35 | מיקי פלד
המדינה מפירה צו של בג"ץ הקובע כי עליה להסדיר את השוואת הקצבאות של אלמן ואלמנה מקרנות הפנסיה, כך עולה מעתירה לבג"ץ שהוגשה השבוע. למעשה, התקנות ממתינות לאישור הכנסת אך זו חזרה רק אתמול מפגרת הקיץ.

התקנות נדרשות לאישור ועדת הכספים של הכנסת, אך זו עתידה להעביר את הטיפול בנושאי הפנסיה לוועדת העבודה והרווחה, כחלק מההטבות ליו"ר הועדה, ח"כ חיים כ"ץ. בשל כך, כרגע אין עדיין אישור של הכנסת שמאפשר את השוואת הקצבאות ואלמנים ממשיכים לקבל מחצית מהקצבה שניתנת לאלמנה. ח"כ כץ אמר ל"כלכליסט", כי ברגע שייבחר באופן רשמי ליו"ר הועדה הוא יבדוק את הנושא.

העתירה למתן צו על תנאי הוגשה על ידי יהושוע בכור, אלמן אשר רעייתו נפטרה לפני כשנתיים, נגד קרן הפנסיה הוותיקה מבטחים. העתירה הוגשה על ידי בנו, עו"ד שלמה בכור. בעתירה טוען בכור כי סכום גמלת הפנסיה החודשית אותו הוא מקבל קטנה מזו שמקבלת אלמנה במצב דומה לשלו. זאת, למרות פסיקת בית הדין הארצי לעבודה, שאושרה מאוחר יותר על ידי בג"ץ, לפיה יש להשוות בין הקצבה שמקבל אלמן לזו של אלמנה. בג"ץ אף הורה למדינה להתקין בתוך חצי שנה ממועד פסק הדין, כלומר עד לדצמבר 2008, תקנות שימנעו אפליה שכזו.

על פי העתירה, במועד הפטירה (יולי 2007) חלה פסיקת בית הדין הארצי לעבודה הפוסלת את התקנה המפלה. למרות זאת, פעלה מבטחים בניגוד לפסק הדין ושילמה לאלמן קצבה בשיעור 20%. מבטחים הסתמכה על תקנה 35 בתקנון קרנות הפנסיה הוותיקות שהולאמו על ידי המדינה. בנוסף, המדינה התעלמה, לטענת העותרים, מהוראות בג"ץ, אשר אישר כיוני 2008 את פסיקת בית הדין הארצי לעבודה, ולא הקימה ועדה שתסדיר את השוואת הקצבאות.

תקנה 35 בתקנון האחיד של הקרנות המולאמות קבעה כי במקרה של פטירת מבוטחת בקרן הפנסיה, זכאי האלמן לקצבת שארים בשיעור 20% מהשכר המבוטח ואילו במקרה של פטירת מבוטח בקרן אלמנתו זכאית לקצבה בשיעור של 40%.

ממבטחים נמסר, כי "אישור תיקון סעיפי התקנון האחיד ממתין בימים אלו לאישור ועדת הכספים של הכנסת, אשר טרם דנה בתיקון. מדינת ישראל הודיעה לבית המשפט העליון כי הצדדים ממתינים לקבלת אישורה של ועדת הכספים לתיקון. עם קבלת אישורה של הוועדה יקבלו כל האלמנים הזכאים בקרנות הפנסיה הותיקות שבהסדר את מלוא הכספים רטרואקטיבית. 

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
ומה עם הפנסיות לאחר גירושין שהמדינה עדיין לא הסדירה??
גם זאת אפלייה. נשים (וגם גברים) לאחר גירושין - שהפנסיה צריכה להתחלק לפי חוק - במקרה ומישהו נפטר - הרי שמי שנהנה זה/זאת הידוע/ידועה בציבור (שיכולה להיות עם הגרוש/ה כמה חדשים בלבד.... ונשים/גברים שהיו נשואים עשרות שנים מוצאים עצמם מול שוקת שבורה.
שלומית , חיפה  |  06.05.09
5.
ומה עם אפלית אלמנים בקיצבת שארים ?
אלמנים מופלים לרעה גם בקיצבת השארים . אלמן זכאי לקבל קיצבת שארים רק אם ברשותו ילדים עד גיל 21 , לאחר מכן מופסקת קיצבתו בעוד אלמנה זכאית לקיצבת שארים לכל ימי חייה . ובעקיפין יוצא שילדי אלמנים שאיבדו את אימם מופלים לרעה לעומת ילדי אלמנות , כי כולם יודעים עד איזה גיל עוזרים הורים לילדיהם ובימינו גברים ונשים עובדים ומשתכרים כמעט באותה רמה.
אבי , ירושלים  |  06.05.09
לכל התגובות