אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במת כלכליסט: משבר כלכלי וחברתי צילום: מאיר פרטוש

במת כלכליסט: משבר כלכלי וחברתי

המשבר הכלכלי עלול להיהפך למשבר חברתי אם הממשלה לא תפעל להגברת תחושת הביטחון של משקי הבית

10.05.2009, 07:40 | נחום איצקוביץ' ויקותיאל צבע

כלכלנים רבים בממשלה ובאקדמיה שוקדים בימים אלו על מציאת דרכים ליציאה מהמשבר הכלכלי, ואין חולק שעבודה רבה לפניהם עד לבלימת העלייה באבטלה והחזרת המשק למסלול של צמיחה. אלא שהאתגר שבפניו ניצבת ישראל אינו רק כלכלי, ואל לנו לנסחו במונחים פיסקאליים ומוניטריים בלבד. אנו ניצבים גם בפני פערים חברתיים ההולכים ומתרחבים ובפני תחולת עוני מן הגבוהות במערב.

בעשור האחרון לא היה די בצמיחה הכלכלית, ואף לא בגידול בהוצאה החברתית של הממשלה, כדי להתמודד עם אתגרים אלו. לכן, הסכנה היא שהפערים החברתיים יתרחבו עוד יותר בתקופה של מיתון ושל מדיניות תקציבית מרסנת, עד שנעמוד בפני משבר חברתי חריף. לפיכך, הממשלה צריכה לדבוק ביעד שהציבה המועצה הלאומית לכלכלה ולכוון את מדיניותה גם להשגת יעדים חברתיים ברורים, כמו ירידה באי־שוויון וחלוקה צודקת יותר של העושר.

לצמצם את חוסר הביטחון

 

המשבר הכלכלי עלול להיהפך במהרה למשבר חברתי אם הממשלה לא תפעל להגברת תחושת הביטחון והיציבות של משקי הבית. החשש הוא שהמשבר יגרום לכך שישראלים רבים יקלעו למצב של precarity. מונח זה, אף כי נעשה שגור באירופה, טרם זכה לתרגום לעברית. הוא מתאר את תחושת חוסר הביטחון של האדם ביכולתו להתמודד עם הקשיים שבפניהם הוא ניצב, את התלות הגוברת בחסדיהם של אחרים ואת החשש מהעתיד.

העלייה באבטלה כרוכה כמובן בעלייה בתחושת חוסר הביטחון בהקשר התעסוקתי ובחשש מפיטורים ומפגיעה בתנאי ההעסקה ובזכויות פנסיוניות. היא כרוכה גם בחרדה מפני ירידה ברמת החיים וביכולת של משק הבית לעמוד בהוצאות הדרושות כדי לספק מזון, דיור, רווחה, בריאות וחינוך ברמה ראויה. אבטלה ועוני פוגעים גם בתחושת הערך העצמי של האדם, ומערערים את מעמדו החברתי ואת ביטחונו ביכולתו לתרום לקרובים לו ולקהילה שבה הוא חי. בישראל מתווספת לרבדים אלו גם תחושה של חוסר ביטחון אישי, שמקורה באיומים של אויבינו. תחושות אלו מלוות פעמים רבות ברגשי אשמה וחוסר אונים, ובעלייה בתופעות של התמכרות וחולי. הן פוגעות במשפחות רבות, מערערות את רווחתן של קהילות וטומנות בחובן סכנה למשבר חברתי חריף.

מי שלא נהנה, שלא ישלם

 

לכן, בבואה לגבש את תוכניתה הכלכלית, הממשלה צריכה לנקוט צעדים המקטינים את חוסר הביטחון של משקי הבית ולתת למי שנקלע למצוקה תחושה שאינו לבד, ושקיימים מנגנונים של ערבות הדדית המסייעים לו ולמשפחתו. הממשלה צריכה לנקוט צעדים אלו גם במחיר של מדיניות פיסקאלית מרחיבה ו"אנטי־מחזורית", ששמה דגש על פיתוח שירותים ותוכניות מניעה הממוקדות בבעיות המלוות את העלייה באבטלה.

בין היתר, ראוי שהממשלה תפעל לאכיפה מלאה וקפדנית של חוקי העבודה ותגן על המועסקים בשוק העבודה המשני ועל זכויותיהם. הממשלה גם צריכה לחזק את רשת הביטחון הסוציאלי ולהתאים את תנאי הזכאות לדמי אבטלה למתרחש בשוק העבודה. זו גם העת לחיזוק מערך שירותי הרווחה, הנדרש בעת משבר כלכלי להתמודד עם עלייה בשיעור הפונים אליו ועם החמרה בתופעות החברתיות.

הממשלה צריכה לנקוט צעדים אלו וצעדים נוספים תוך הקפדה על כמה עקרונות. ראשית, עליה לבנות כלים המסייעים מבעוד מועד למשפחות שנקלעו למשבר מבלי להופכן ללקוחות קבועים של שירותי הרווחה. שנית, עליה לבחון את ההשפעה המצרפית של צעדים שיוזמים משרדי הממשלה השונים כדי להבטיח שהיעדים הכלכליים והחברתיים יושגו. לבסוף, על צעדי הממשלה להיות הוגנים ולהבטיח שאלו שלא נהנו מפירות הצמיחה לא יידרשו כעת לשלם את מחיר היציאה מהמשבר.

נחום איצקוביץ' הוא מנכ"ל משרד הרווחה והשירותים החברתיים. יקותיאל צבע מנהל את האגף למחקר ותכנון במשרד 

תגיות