אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוניברסיטה של החיים: שירות לסטודנטים מובטלים איור: איתמר דאובה

האוניברסיטה של החיים: שירות לסטודנטים מובטלים

אלפי סטודנטים עתידים להצטרף בשבועות הקרובים למעגל האבטלה. מי שמנסים לעזור להם הם המוסדות האקדמיים, שבשל המצב הכלכלי הרחיבו את שירותי ההשמה והייעוץ שהם מספקים - סדנאות, נטוורקינג בין בוגרים והכנה לראיונות עבודה הם חלק מהשירותים החדשים

10.05.2009, 11:46 | הדר קנה

שנת הלימודים האקדמית מגיעה בקרוב לסיומה, והבוגרים שנפלטים בהמוניהם מהאוניברסיטאות אל העולם האמיתי עומדים כעת לפני רגע האמת - האם יצליחו לתרגם את שעות הלימוד הרבות ואת אלפי השקלים שהשקיעו בתואר למציאת מקום עבודה. בימים של משבר כלכלי, מיתון ופיטורים המוניים, השתלבות בשוק העבודה קשה שבעתיים, והסטודנטים, שבימים כתיקונם פנטזו על משרד עם נוף המשקיף לים, חולמים כיום רק על מציאת עבודה כלשהי, שתאפשר להם להישאר עם הראש מעל המים.

האוניברסיטאות והמכללות מודעות למצוקה, וחלקן יזמו לאחרונה תוכניות חדשות, או שדרגו תוכניות ותיקות, שהותאמו במיוחד למציאות החדשה. המטרה היא כפולה - לעזור לבוגר הטרי להשתלב בשוק העבודה, וגם לחזק את תדמית המוסד האקדמי ככזה שמעניק לבוגריו כלים מעשיים להשתלבות.

יותר דורשים, פחות מעסיקים

המשבר הכלכלי הביא לכך שבעוד המוני סטודנטים מחפשים עבודה, מספר החברות במשק שמוכנות לקלוט אותם ירד במידה משמעותית. לדברי אמיר הרפז, מנהל ההכוון התעסוקתי באוניברסיטת תל אביב, "השנה יש עלייה תלולה בקרב הבוגרים שסיימו לפני יותר מחמש שנים ומבקשים למצוא עבודה דרכנו. בחצי השנה האחרונה חלה עלייה של 25% ברצון להשתמש בשירותים. לעומת זאת, רק שליש מכמות המעסיקים רוצים להשתתף ביריד התעסוקה שלנו, לעומת שנים קודמות. הירידה המשמעותית ביותר היא בחברות הייטק, שכבר לא מגיעות לחפש עובדים, למעט החברות הגדולות שיש להן מחזורי גיוס רב־שנתיים - אינטל, מיקרוסופט ואלביט".

לדברי הרפז, ביריד התעסוקה שיתקיים השנה ב־30 ביוני יתנהל רישום של סטודנטים ובוגרים המתקשים בהשתלבות בשוק התעסוקה, והם יוזמנו לימי סדנאות שיתקיימו בחופשת הקיץ. בסדנאות אלו יקנו למשתתפים כלים יישומיים לחיפוש עבודה. הבוגרים יוכלו למסור את קורות החיים שלהם, ואלה יופצו למעסיקים הנמצאים בקשר עם היחידה.

סלעית גרניט, סמנכ"לית השיווק של המסלול האקדמי המכללה למינהל, מספרת גם היא כי המשבר הוריד את הביקוש לבוגרים: "בעבר החברות התחרו על הבוגרים שלנו, אבל השנה המצב לא כזה, ולכן אנחנו מעניקים לבוגרים תשומת לב מיוחדת. במקום יריד תעסוקה אנחנו עושים מרתון קריירה, שבו הם מקבלים כלים שימושיים כגון סדנאות לשימוש באינטרנט ככלי לחיפוש עבודה, או סדנה לאנשים שפוטרו, שבה מכשירים אותם למציאת עבודה". כמו כן מפעילה המכללה רשת נטוורקינג: "פנינו לכל המרצים שלנו שעובדים בחוץ - שמשמשים כעורכי דין, רואי חשבון, כלכלנים או בעלי חברות, והנחינו אותם לעזור לבוגרים. כמו כן, רשת הבוגרים שלנו עוזרת לבוגרים חדשים למצוא עבודה אצל בוגרים ותיקים".

ברוריה זמיר־פדידה, הממונה על יחידת התעסוקה בטכניון, מספרת כי המשבר מורגש היטב בקרב הבוגרים שלהם, מכיוון שמדובר במוסד המתמקד במקצועות טכנולוגיים, כגון מדעי המחשב, ביוטכנולוגיה, הנדסה ואווירונאוטיקה, שספגו מכה קשה במשבר. "יש כיום הרבה מועמדים על כל משרה, ואנחנו מתאימים את קורות החיים למשרה הדרושה ומכינים את המועמד לראיון עבודה". ברוריה מוסיפה כי השנה יש עלייה אפילו במספר דורשי העבודה שהם בוגרים ותיקים של הטכניון, חלקם אפילו בעלי ניסיון של עשר שנים בעבודה.

סטודנטים בשיעור, צילום: מאיר אזולאי סטודנטים בשיעור | צילום: מאיר אזולאי סטודנטים בשיעור, צילום: מאיר אזולאי

מה יעשה הסטודנט לפילוסופיה

"אנחנו מכינים את הסטודנטים והבוגרים לשוק העבודה ומכוונים כל סטודנט בהתאם לתחום הלימוד שלו ולפוטנציאל התעסוקתי שלו", אומרת עדי חן, מנהלת המרכז להכוון תעסוקתי באוניברסיטת בן־גוריון. חן מספרת שההכנה כוללת למשל עבודה על קורות חיים, פגישות אישיות, הכנה לראיונות עבודה וימי זרקור, שבהם חברות מגיעות למוסד האקדמי ואוספות קורות חיים ממועמדים פוטנציאליים.

חן מספרת: "זה תמיד גורם לי אי־נוחות כששואלים אותי 'איזו עבודה יכול למצוא ההוא מהחוג לפילוסופיה?'. תשובתי היא שמדובר בסטודנטים מוכשרים, והם יכולים להשתלב בכל מיני תחומים. פונים אלינו ממגוון רחב של חברות, כגון מיקרוסופט, בנק הפועלים, סלקום, HOT ואפילו תנועת הצופים".

בילי שפירא, ראש האגף למינהל תלמידים באוניברסיטה העברית בירושלים, מספרת שאתר האוניברסיטה שודרג כדי לסייע במציאת עבודה: "אנחנו מפעילים עמוד באתר שבו חברות מפרסמות את דרישותיהן. סטודנטים מעלים קורות חיים, והמעסיק יכול למצוא מועמדים לפי הפרופיל המבוקש לו". גם יום הסטודנט, שייערך ב־20 במאי, נהפך ליריד לימודים ותעסוקה.

באוניברסיטת בר־אילן מציעים לסטודנטים למדעי המחשב תוכנית מקורית, שאמנם לא מוצאת להם עבודה, אבל מכינה אותם לקריירה. ד"ר יוסי וייס, איש סגל בכיר מהמחלקה למדעי המחשב, מספר: "מדובר בסדנת פרויקטים שבה אני עומד בקשר עם אלפי מקומות עבודה שמבקשים ממני כל מיני פרויקטים, כגון בניית אתרים או בניית מערכות עיבוד. אני מתאים את הפרויקטים לסטודנטים בהתאם לכישוריהם. הסטודנטים מרוויחים מהניסיון, ו־20% מהם מתקבלים לעבודה במקום שבו עשו את הפרויקט".

המעסיקים מרוצים

נראה כי גם המעסיקים אשר נעזרים במוסדות האקדמיים למציאת עובדים מרוצים משיתוף הפעולה. בתעשייה האווירית מספרים שהם משתתפים פעמיים בשנה בירידי תעסוקה של המוסדות, מראיינים סטודנטים ואף מגייסים למשרות ספציפיות. בכל יריד אוספת תע"א יותר מ־250 קורות חיים. בתע"א מעסיקים מאות סטודנטים, מתוך כוונה לשלבם בעבודה בתום לימודיהם. הסטודנטים, בעיקר מתחומי ההנדסה, משולבים בתפקידי פיתוח ולוקחים חלק בפרויקטים.

ענת אסף, מנהלת תוכניות לסטודנטים ממרכז המו"פ מיקרוסופט ישראל, מספרת גם היא על שיתוף פעולה נרחב עם האקדמיה: "אנחנו מציעים לסטודנטים להתמחות אצלנו ועורכים ימי זרקור, כמו היום שערכנו לאחרונה בבן־גוריון, שבו הביקוש מצד הסטודנטים היה גבוה מאוד". לדברי אסף, "אנחנו משתתפים בירידים של הטכניון, אוניברסיטת בן־גוריון ואוניברסיטת תל אביב, וגם מגייסים סטודנטים מצטיינים באוניברסיטה העברית ובבינתחומי. יש הרבה יתרונות בעבודה עם האקדמיה: כך יש לנו קשר בלתי אמצעי עם הסטודנטים. 100% מהגיוסים שלנו לתפקידי פיתוח וניהול פרויקטים מתבצעים מול המוסדות האקדמיים, או בצורה של חבר מביא חבר".

המוסדות משקיעים מאמצים ניכרים בסיוע לסטודנטים, אך הסטודנטים הם שצריכים לנקוט יוזמה ולנצל את העזרה המוצעת. ניקיטה פדרון, סטודנט שנה א' למשפטים באוניברסיטת תל אביב, מספר שמצא עבודה בזכות היחידה להכוונה: "הגעתי לאחד הכנסים של הפקולטה, ופגשתי שם נציגה של ההכוונה התעסוקתית. נעזרתי בה לתיקון קורות החיים שלי, ואחר כך הגעתי לפגישה שבה דימינו ראיון עבודה וקיבלתי טיפים לגבי מה להגיד בראיון ומה לא. לדוגמה: סיפרתי כי אחת החוויות המשמעותיות בחיים שלי היתה נסיעה ליפן במשלחת, והם ייעצו לי לקשר את החוויה לתכונות כמו כושר ביטוי ומנהיגות. בהמשך קיבלתי מהיחידה זימון לראיון עבודה במשרד עורכי דין מוביל בירושלים. הלכתי לראיון והתקבלתי. אני לא חושב שהייתי מוצא עבודה במשרד ידוע ללא ההכנה הזו".

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
יריד התעסוקה השנתי של אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית
באוניברסיטה העברית אגודת הסטודנטים מפעילה מחלקה להכוון עסוקתי, המקיימת ירידי תעסוקה גדולים, גם כעת על אף המיתון. בכדי להנגיש את המעסיקים אל הסטודנטים הצמדנו השנה את יריד התעסוקה השנתי לאירועי יום הסטודנט (הכוללים הופעה של מייסי גריי). יריד התעסוקה השנתי של אגודת הסטודנטים יתקיים בשבוע הבא יום רביעי 20.5 10:00-16:00 בקמפוס גבעת רם. ביריד השנה 20 חברות שונות יציעו עשרות משרות לסטודנטים בתחום ההייטק ותחומים כלליים נוספים המותאמים למקצועות הלימוד באוניברסיטה העברית. בנוסף המחלקה להכוון תעסוקתי מפעילה לוח דרושים במיוחד לסטודנטיםhttp://aguda.org.il/employment ומקיימת סדנאות בנושאים שונים להתמודדות טובה יותר עם מיונים, ראיונות עבודה, כתיבת קו"ח וכו', ומפגשי זרקור עם חברות שונות במהלך שנת הלימודים.
מיכל מרגוליס , ירושלים  |  10.05.09
1.
פתרון אפשרי - תואר שני בחו"ל
סטודנטים בעלי הישגים אקדמאיים מרשימים ו/או רקע ניהולי/פיקודי מתאים, יכולים להגיש מועמדות לתוכניות המובילות ללימודי מנהל עסקים בארה"ב או באירופה. סיכויי הקבלה לישראלים טובים למדי. מי שבוחר בדרך זו, יוכל לצאת אל שוק העבודה בעוד שנתיים, לתת לשוק העבודה העולמי זמן "להתאושש" ולקדם עצמו מבחינת יצירת קשרים עם מנהלי העתיד בשווקים העולמיים. לפרטים נוספים ועזרה בהגשת מועמדות - http://www.kpmba.com
KeyPlan MBA  |  10.05.09