אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המאבק על התקציב וחוק ההסדרים: "עד עכשיו יש רק מראית עין של דיונים מהותיים" צילום: אלכס קולומויסקי

המאבק על התקציב וחוק ההסדרים: "עד עכשיו יש רק מראית עין של דיונים מהותיים"

גורמים במערכת הפוליטית מתחו ביקורת על הדיונים שהתקיימו היום ויימשכו מחר בקבינט החברתי־ביטחוני על סעיפים בעייתיים בחוק ההסדרים. במקביל התקיימו דיונים על התקציב בין ההסתדרות לאוצר, בינתיים ללא התקדמות

10.05.2009, 21:00 | שאול אמסטרדמסקי ומיקי פלד

"היועץ המשפטי לממשלה הנחה את האוצר לקיים דיון מהותי בכל הסעיפים בחוק ההסדרים שאינם קשורים באופן ישיר לתוכנית הכלכלית המתבקשת לנוכח המצב הכלכלי, אז בממשלה עשו מראית עין של דיון מהותי", כך אמר היום (א') ל"כלכליסט" גורם במערכת הפוליטית. בדבריו התייחס הגורם לנושאים שעלו היום על סדר יומו של הקבינט החברתי־כלכלי, שהתכנס לדיון של חמש שעות לאחר ישיבת הממשלה השבועית.

בין הנושאים שעלו: ייעול הקצאת משאבים והרגולציה המתוכננת בתחום הספורט, ההתייעלות שמציע האוצר בעבודת האפוטרופוס הכלכלי, הגברת התחרות בין קופות החולים על ידי הקמת קופת חולים חמישית וכן מדיניות הממשלה בנושא עובדים זרים ועידוד תעסוקת ישראלים. מה שדווקא לא עלה על הפרק הן הצעות האוצר להכביד את נטל המס על השכבות המבוססות.

הקבינט יתכנס שוב מחר לדיון קצר יותר, בן שעתיים, בשורה של נושאים נוספים שמופיעים בחוק ההסדרים. "צריך להבין שכל עוד לא מתקיימות הצבעות מכריעות בקבינט, אין לדיונים האלה שום תוקף מחייב, והם רק בגדר מתן הזדמנות לשרי הממשלה לשחרר קיטור בכיוונו של אגף התקציבים", אמר הגורם.

מלבד בחוק ההסדרים, ידון הקבינט בנושאים נוספים, בהם הרפורמות שמציע האוצר במשק המים, הגברת התחרות במשק החשמל על ידי עידוד ייצור חשמל בידי גופים פרטיים, עידוד תעסוקת נשים על ידי שינוי אופן הזיכוי במס שניתן לנשים עובדות וכן הרפורמות המתוכננות בתחום התקשורת - הן בענף הטלוויזיה המסחרית והן בענף הסלולר.

עיני מתבצר בעמדתו

בינתיים, במסדרונות הממשלה ומחוצה להם המשיכו להתנהל המגעים בין בכירי האוצר, ובהם הממונה על השכר אילן לוין ויועצו הכלכלי של נתניהו אורי יוגב, לבין הצוותים המקצועיים של ההסתדרות, ובראשם היו"ר עופר עיני.

הצדדים ממשיכים לנסות להגיע לפשרה לפיה מצד אחד יבוטלו מרבית הגזירות שהוצעו על ידי האוצר בשבוע שעבר, בסכום כולל של כ־4 מיליארד שקל, ובתמורה יוקפא השכר במגזר הציבורי במתווה כלשהו, שיחסוך למדינה סכום דומה.

אנשי ההסתדרות המשיכו היום להתבצר בעמדתם לפיה יהיו מוכנים לוויתור חלקי בעניין זה, למשל על דחייה של תשלומי ההבראה לעובדים בשנה או שנתיים. המשא ומתן נמשך אל תוך הלילה אך בסביבתו של עיני עוד לא מביעים אופטימיות באשר לסיכויים להגיע לסיכום על עסקת חבילה.

גורמים בכירים בהסתדרות אמרו ל"כלכליסט" כי "כרגע הסיכויים הם חצי־חצי. אנחנו כמו לוליינים על חבל שכל רגע יכולים ליפול לשמאל או לימין".

כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט", הצדדים מנסים למצוא פתרון יצירתי שיאפשר את צמצום הוצאות השכר של המדינה, מצד אחד, ויבטיח שהשכר הבסיסי של עובדי המגזר הציבורי לא ייפגע, מצד שני.

במסגרת זו הועלו רעיונות כמו דחייה של כמחצית מתשלום דמי ההבראה המגיעים לכ־450 אלף עובדי המגזר הציבורי בחודש אוגוסט הקרוב לאוגוסט שנה הבאה.

עם זאת, בהסתדרות מדגישים כי סיכום שכזה ייעשה רק לאחר שתובטח קבלת מרבית הדרישות שהציג עיני בפני אנשי האוצר ובפני אורי יוגב.

בין הדרישות של ההסתדרות: גיבוש תוכנית למניעת פיטורים במשק, מימוש ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לעבודה וביטול הגזירות בספר התקציב. כמו כן מדובר בשורה של נושאי חקיקה בסוגיות כמו אכיפת פלילית של תשלום השכר, אחריות של מזמין שירותי הקבלן לשמירה על זכויות העובדים והורדת שיעור העובדים המינימלי הנדרש כדי להקים ועד.

תגיות