אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הישראלים קנו את האג"ח שהנפיק האוצר בחו"ל צילום: עמית שעל

הישראלים קנו את האג"ח שהנפיק האוצר בחו"ל

בעוד האוצר הנפיק אג"ח בארה"ב כדי למשוך משקיעים זרים, מנתוני בנק ישראל עולה: הישראלים רכשו 52% ממנו

11.05.2009, 06:57 | אמנון אטד

הנפקת איגרות החוב הגדולה ביותר אי פעם שביצעה הממשלה לפני חודשים בשווקים הבינלאומיים היתה מיועדת בעיקר למשקיעים הזרים. "נתנו להם עדיפות כדי להפחית את הלחץ משוק ההון בארץ", הסביר אז החשב הכללי במשרד האוצר, שוקי אורן. כעת מתברר: המשקיעים הישראלים רכשו מאותה הנפקה מפורסמת כ־52% מהאג"ח. מדובר בסכום של כ־780 דולר, שהם יותר מ־3 מיליארד שקל שלא יופנו לרכישת איגרות חוב ישראליות.

 

בהנפקה זו נמכרו איגרות חוב לתקופה של עשר שנים בריבית נמוכה יחסית, של 5.19%. למרות העובדה שיותר מ־30% מעודפי הביקושים להנפקה הגיעו מישראל, קיבלו בסופו של דבר המשקיעים הישראלים רק 5% מכלל איגרות החוב שהוקצו למזמינים.

אתמול התברר שרצונו של האוצר הוא אולי תנאי הכרחי, אבל בהחלט לא תנאי מספיק כדי לשמור על רמת הביקושים בשוק ההון המקומי. מנתונים שפרסם בנק ישראל מתברר שתושבי ישראל רכשו מאותה הנפקה מפורסמת לא 5% כפי שדיווח האוצר, אלא 52%.

באוצר ניסו להתמודד עם הנתונים, וטענו: "אנחנו יודעים למי מכרנו את איגרות החוב, אבל לא למי הן נמכרו לאחר מכן". בבנק ישראל, לעומת זאת, טענו כי הנתונים שלהם מודדים את יציאת הכספים מהארץ לצורך רכישת האג"ח. תושבי ישראל אכן רכשו כמות גדולה מהנפקת האג"ח האחרונה של האוצר, והם עשו זאת באמצעות מה שמוגדר 'גורמי חוץ'".

 

בבנק ישראל מסבירים שמה שקרה פשוט למדי, ונקרא בשפה המקצועית "העדפת ביתיות". המשקיעים הישראלים מתייחסים אל האג"ח של ממשלת ישראל כבעלות הדירוג הגבוה ביותר. המחיר הנוח שבו נמכרו איגרות החוב בהנפקה האחרונה לכן אפשר להם לרכוש אג"ח בטוחות במחיר נמוך מזה שהם היו נדרשים לשלם עבור אג"ח ממשלתיות בארץ. עוד מציינים בבנק ישראל שלא מדובר בתופעה חריגה, שכן כמחצית מכלל הנפקות האג"ח שביצעה הממשלה עד היום בחו"ל מוחזקות בידי משקיעים ישראלים.

תגיות