אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תלויים בחסדי מחזיקי האג"ח: שרם ופודים מחקו 76% מההון העצמי בעשר שנים

תלויים בחסדי מחזיקי האג"ח: שרם ופודים מחקו 76% מההון העצמי בעשר שנים

"אין לי שום בעיה עם המושג 'לוליינות פיננסית'", אמר לפני תשע שנים יצחק שרם, בעל השליטה בשרפ"ג. מאז ידע שרם עם שותפו יאיר פודים מימושים מוצלחים, לצד השקעות כושלות. אבל מי שמשכו לכיסם עשרות מיליוני שקלים בעשור האחרון יתקשו לעורר את רחמיהם של בעלי האג"ח

11.05.2009, 10:34 | שי אספריל

"אין לי שום בעיה עם המושג 'לוליינות פיננסית'", אמר לפני תשע שנים יצחק שרם, בעל השליטה בשרם פודים גרופ (שרפ"ג), בראיון ל"ידיעות אחרונות". שרם התייחס אז לתדמית שדבקה בו ובחבריו, יאיר פודים ואביגדור קלנר, כמי שיודעים להשתחל דרך פתחים צרים בשוק ההון ולעשות כסף, והרבה.

החברות בקבוצת שרם פודים

בשנות התשעים, כששרם היה שותפו של אהרון דברת, הוא הוזכר כמנהל השקעות עילאי, ואולם במרוצת השנים התמעט קהל מעריציו, ואת מקומם תפסו אנשים אשר מודים ששרם אמנם יודע להרוויח, אבל עושה זאת על חשבונם של אחרים. בסוף השבוע עלה שרם לכותרות כמי שמבקש לדחות את תשלומי איגרות החוב של החברה־בת לידר השקעות.

"לוליינים פיננסיים" היה רק אחד הכינויים שדבקו בשרם, פודים וקלנר (אשר פרש, בין השאר, על רקע הסתבכות פלילית ובעקבות זאת שונה שמה של הקבוצה משרפ"ק לשרפ"ג).

בעשור האחרון, כשהמשק שגשג, גם שרפ"ג פרחה. אבל כשהמשק החל אשתקד לדעוך, התעבה ענן שחור מעל לחברות הקבוצה. התוצאות מלמדות על מצוקה: ב־2008 רשמה שרפ"ג הפסד של 187 מיליון שקל, עובדה אשר כיווצה את ההון העצמי שלה לכ־40 מיליון שקל בלבד. עם תוצאות שכאלה, יהיו מי שיאמרו ששרם ופודים קנו ביושר את התואר "מוחקי ערך סדרתיים".

על השנה הרעה שעברה על שרפ"ג אפשר ללמוד מחברת הבילינג הקטנה מאינד סי.טי.איי. במשך השנים התרגלו שרם ופודים לראות כסף מכיוונה, בין אם על ידי מכירת אחזקותיהם ברווח ובין אם על ידי קבלת דיבידנד. אבל ב־2008, שבה התפטרו שרם ופודים משארית אחזקותיהם במאינד, רשמה שרפ"ג הפסד של 5 מיליון שקל בשל המכירה.

ההפסד של לידר נדל"ן

את ההפסד הכבד ביותר מבין חברות הקבוצה רשמה החברה־נכדה לידר נדל"ן, אשר הפסידה אשתקד 166 מיליון שקל. החברה־אחות פולאר תקשורת הפסידה 123 מיליון שקל ב־2008, ואילו שרם פודים טכנולוגיות הפסידה 63 מיליון שקל. בהתאם לזאת, גם מארנקם של המשקיעים החלו לנזול מזומנים.

כך, למשל, מי שהשקיע במניית שרפ"ג לפני שלוש שנים, הפסיד מאז 75% מהשקעתו; מי שהימר על מניית שרם פודים טכנולוגיות, איבד באותה עת 84%; משקיעי לידר השקעות נפרדו מ־80% מהשקעתם; ומשקיעי פולאר תקשורת איבדו 85%. למזלם של שרם ופודים הם נפרדו בסוף 2006 מפולאר השקעות, אשר מחקה אשתקד 165 מיליון שקל בשל מיזמי נדל"ן כושלים ברחבי העולם. כתוצאה מכך הפסיד בעל השליטה החדש שלה, זיל פלדמן, 150 מיליון שקל על הנייר.

ואולם לעומת בעלי מניות המיעוט אשר אוכלים תבן, שרם ופודים יודעים לתגמל את עצמם היטב. השניים אמנם הפחיתו אשתקד את שכרם ב־10%–20%, ואולם גם כך הסתכמה עלות השכר של כל אחד מהם בקצת יותר מ־2 מיליון שקל גם בשנה הקשה ההיא. לזכותם של שרם ופודים ייאמר כי אמנם לא כדאי להשקיע במניות שלהם, אבל לעבוד אצלם - בהחלט כן.

מנהלי הקבוצה לא הולכים הביתה בידיים ריקות: עלות שכרו של משה שטרן, מנכ"ל אי.אי.אר, עמדה אשתקד על 10 מיליון שקל, ואילו של רימון בן שאול, מנכ"ל פולאר תקשורת, עמדה על 3 מיליון שקל.

חוץ משכר, מוצאים שרם ופודים דרכים נוספות להשלמת הכנסה. באחרונה אושר לשרפ"ג להפחית את מימוש מחיר האופציות, כך שירידת מחיר המניה לא תסתום את הגולל על סיכויי השניים להרוויח כסף גם מאפיק זה.

הצרות של שרפ"ג ניחתו על בעלי השליטה מכיוונים שונים. כך, למשל, יצרנית המדפסות ניפסון הפסיקה את פעילותה וגרמה לפולאר תקשורת לרשום הפסד של לא פחות מ־73 מיליון שקל, ואילו החברה־אחות לידר נדל"ן הפסידה 94 מיליון שקל לאור קריסת שוק הנדל"ן במזרח אירופה ובמרכזה.

הרפתקת ריטליקס

הרפתקה נוספת מבית היוצר של שרם ופודים שזורה בחברת ריטליקס. כמה ימים לאחר ששלוש חברות בקבוצה (שרפ"ג, שרם פודים טכנולוגיות ופולאר תקשורת) רכשו כ־5% ממניות ריטליקס, היא פרסמה אזהרת רווח שצימקה בתוך ימים ספורים את ערך ההשקעות בעשרות אחוזים.

גם אחר כך המשיכה ריטליקס לסבול מההאטה בכלכלת ארצות הברית, ופולאר תקשורת החליטה לשים קץ להרפתקה, ומכרה את מניותיה בהפסד של כ־9 מיליון שקל.

בדצמבר האחרון החליטה שרם פודים טכנולוגיות שגם לה נמאס, ומכרה את מניותיה בריטליקס בהפסד של כ־13 מיליון שקל. כיום מחזיק יצחק שרם - באמצעות שרפ"ג, הצלע היחידה שנותרה ממשולש המשקיעים המקורי - בכ־1.1% ממניות ריטליקס, אשר ערכן על הנייר נמוך ב־52% מהמחיר שבו רכש את המניות.

בכל הקשור למצב הנזילות, הרי שצבר האירועים של השנה האחרונה גורם לחברות בקבוצת שרם פודים להתגעגע לימים יפים יותר. לידר השקעות - אשר אמורה להשיב למחזיקי האג"ח שלה 216 מיליון שקל בארבע השנים הקרובות, ועוד 110 מיליון שקל למוסדות בנקאיים - היתה הראשונה לעלות לכותרות. בסוף השבוע היא נאלצה לבקש ממחזיקי האג"ח לנהל מו"מ על הסדר פריסת תשלומים, לאחר שבנק לאומי התנה את בקשתה להלוואה בהסדר מעין זה.

השנה האחרונה מזכירה את 2001, שגם בה הסתבכו שרם ופודים בשלל השקעות לא מוצלחות, כגון בחברות ההייטק רובומטיקס ועורב. ואולם אז הגיע שרם למשבר כשהוא נישא על גלי התהילה משנות התשעים, ככוכב התורן של שוק ההון הישראלי. לעומת זאת, אל המשבר הנוכחי הוא מגיע כשהשוק כבר מכיר בחסרונותיו.

בשנים 2007–2001 רכבו שרם ופודים על הגלים הגבוהים של המשק, ורשמו כמה מימושים מוצלחים, כגון מכירת מניות פרטנר, מכירת מניות פולאר השקעות במחיר הגבוה פי ארבעה מערכן הנוכחי בשוק, וכמה עסקאות נדל"ן מוצלחות בגרמניה.

למרות זאת, גם בתקופות שבהן הם רשמו הצלחות, לא נרשמה תנועה מוסדית המונית לעברם. "הם לא ידועים כמי שדואגים לבעלי מניות המיעוט. לו הייתי אמור להגיע להסדר איתם, לא הייתי מוותר על שקל. שיביאו את הכסף מהבית", אמר בכיר בשוק ההון, אשר התייחס בין השאר לסכומי העתק שמשכו שרם ופודים לכיסם בשנים האחרונות.

שווי השוק המצומק

דווקא פודים, הפחות מוכר מבין השניים, משך סכומים גבוהים יותר. עלות שכרו הכוללת בחמש השנים האחרונות הסתכמה ב־31.4 מיליון שקל לעומת 27.4 מיליון שקל שריפדו את חשבון הבנק של שרם - האיש שבשנת 2000 היה שיאן השכר במשק עם חבילה בת 14 מיליון שקל.

ייתכן שבשוק ההון התרגלו ל"לוליינות הפיננסית" של שרם ופודים, אבל כפי שמעידים דבריו של אותו בכיר, בעלי החוב יתקשו לרחם על בעלי השליטה אשר משכו לכיסם עשרות מיליוני שקלים בעשור האחרון. בינתיים, אחרי מאות עסקאות, עשרות רווחי הון מרשימים ואין ספור כותרות בעיתון, שווי השוק של שרפ"ג מסתכם כעת ב־63 מיליון שקל בלבד.

תגיות