אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות ני"ע: ביהמ"ש הכלכלי יכלול 3 שופטים במחוזי ללא זכות ערעור על הסמכות לשפוט צילום: shutterstock

רשות ני"ע: ביהמ"ש הכלכלי יכלול 3 שופטים במחוזי ללא זכות ערעור על הסמכות לשפוט

היועמ"ש של הרשות הציג את מתווה בית המשפט הכלכלי, תוך שימת דגש על הטיפול בתובענות ייצוגיות שלפי דבריו כבר "אינן מהוות התרעה"

13.05.2009, 12:26 | מארק שון

היועץ המשפטי של רשות ניירות ערך, עו"ד שמשון (שוני) אלבק, הציג אתמול (ג') את המתווה של הרשות לבית המשפט הכלכלי: שלושה שופטים שישבו בבית משפט מחוזי עם סמכות בלעדית בנושאים כלכליים, שידונו בתיקים פליליים כלכליים, ולצדדים לא תהיה זכות ערעור על החלטה של ההרכב לאשר תובענה כייצוגית. אלבק אמר את הדברים במהלך כנס שנערך במכללה למנהל בנושא יתרונות וחסרונות של בית משפט כלכלי.

אלבק שם דגש רב בדבריו על הליכי התובענה הייצוגית הכלכלית שמהווה כהגדרתו "אחד הכלים המשמעותיים ביותר באכיפה האזרחית. כלי אכיפה פרטי-אזרחי משמעותי", שמערכת יעילה ומקצועית בתחום הזה תוכל לתת מענה ולהפחית את כמות הרגולציה וההליכים הפליליים הנדרשת כיום נגד בעלי השליטה בחברות ציבוריות.

מנתונים שהציג אלבק במהלך הכנס, בארבע השנים האחרונות חלה ירידה בכמות התובענות הייצוגיות המוגשות בתחום ניירות ערך; בין שנת 1992 ל-2007 (התקופה שקדמה לחוק תובענות ייצוגיות החדש שנכנס לתוקפו בשנת 2006) הוגשו כ-100 בקשות לאשר תובענות כייצוגיות, לעומת 13 בשנים האחרונות. עוד עולה מהנתונים שהציג אלבק, כי עד שנת 2000 אושרו כייצוגיות 7 תובענות ואילו מאז שנת 2000 ועד היום אושרה תובענה אחת בלבד. אלבק שם גם דגש בדבריו על תקופת הזמן הממוצעת שלוקח להליך כזה להתנהל - 7 שנים - בשלב האישור בלבד.

"התוצאה היא כי הייצוגיות אינן מהוות התרעה ולכן יש ירידה במספר ההגשות. אין תשתית פסיקתית וחוקית, אין תמריצים לתובע להגיש אותן, היא מרתיעה את התובע ולא את הנתבע כי התובע מותקף בדרך כלל אישית בתובענות האלה. אנו מניחים כי ביהמ"ש הכלכלי ייתן מענה לפחות למימד הזמן ולמימד המקצועי".

אחת מהנקודות הבולטות בשלב זה במתווה שהוצג הוא שלא נקבע עדיין הסדר לגבי ערעורים על החלטות ההרכב הכלכלי. השופטת ד"ר מיכל אגמון גונן התייחסה לכך ואמרה, כי "מה שמדאיג במתווה הוא שעניין הערעור לא מוסדר. יש כאן חשש לניצול לרעה של ההליכים, ואותו אחד ש"תוקע" את העסקה כיום עם הליך משפטי יוכל להפיל את העסקה במידה והליך הערעור יימשך אותו זמן כפי שקורה היום".

אגמון גונן הבהירה בדבריה כי נושא הערעור הוא אחד החשובים ביותר במסגרת ההחלטות שיש לקבל בנוגע לבית משפט כלכלי. "חשוב מאוד שההליך כולו, כולל הערעור, יסתיימו תוך מספר שבועות. אם הצדדים יידעו שניתן "לתקוע" את ההליך המשפטי באמצעות ערעור של שלוש שנים לא השגנו כלום".

תגיות