אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ריבית הליבור עומדת על 0.83% בלבד צילום: בלומברג

ריבית הליבור עומדת על 0.83% בלבד

רשמה השבוע את הירידה השבועית החדה ביותר בארבעת החודשים האחרונים. הירידה הנוכחית מוסברת בין היתר כאופטימיות זהירה מצד בנקים כי תוכניות הסיוע הפדרליות ברחבי העולם, מתחילות לחלחל לשווקים ולאושש את סקטור הבנקאות

15.05.2009, 18:44 | ענת ציפקין

הריבית הבין בנקאית על הלוואות הנקובות בדולרים ל-3 חודשים (ליבור) יורדת בקצב השבועי המהיר ביותר שנרשם מאז ינואר השנה. כך מדווחת היום התאחדות הבנקאים הבריטים, בסוכנות הידיעות בלומברג.

הירידה בשיעור הליבור נתמכת בהזרקות ההון המאסיביות מצד ממשלות ובנקים מרכזיים למערכות הפיננסיות ברחבי העולם, מהלך שכנראה מתחיל להפשיר את שווקי האשראי הקפואים ומניע את הבנקים להלוות שוב זה לזה. צניחת שיעור הליבור היום, ב-0.02%, משקפת יום 33 רצוף של ירידות בערכו של הליבור , הרצף הארוך ביותר של ירידות בשיעורו מאז ינואר השנה. ריבית הליבור עומדת היום על 0.83%. בחודש אוקטובר האחרון, לשם השוואה, נרשמה ריבית ליבור בשיעור שיא של כ-4.82%.

שיעור ריבית הליבור, הוא השער בו מלווים הבנקים זה לזה אשראי. ככל שהוא עולה, כך משקף הגידול שלו את מחנק אשראי בו נמצאים הבנקים, ומצביע על כך שהבנקים חוששים להלוות זה לזה. ירידה בליבור משקפת את הפשרת הקיפאון בו נתון שוק ההלוואות הבין בנקאיות, ומאותתת כי הבנקים החלו לבצע (שוב) הלוואות הדדיות. שיעור הליבור נגזר מסקר יומי שעורך איגוד הבנקאים הבריטים כל יום בלונדון בקרב 16 בנקים לגבי עלויות ההלוואות הבין בנקאיות לטווח קצר, ועד הלוואות בין בנקאיות לשנה, הנקובות בדולר יורו ויין. איגוד הבנקאים הבריטים מחשב את הממוצע על בסיס יומי.

הירידה הנוכחית בשיעור הליבור מוסברת בין היתר כאופטימיות זהירה מצד בנקים כי תוכניות הסיוע הפדרליות ברחבי העולם, מתחילות לחלחל לשווקים ולאושש את סקטור הבנקאות. ירידתו של הליבור משקפת את נכונותם של הבנקים להעביר זה לזה את הירידה בשיעורי הריבית שביצעו הבנקים המרכזיים ברחבי העולם. כזכור, היקפי ההלוואות הבין בנקאיות החלו לקפוא באוגוסט 2007 עם תחילתו של משבר הסאב פריים. שווקי האשראי המשיכו להתכווץ עוד יותר בספטמבר 2008, עם קריסתו של בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, זאת מכיוון שהחשש הגדול של הבנקים המלווים זה לזה הוא חדלות פרעון של הבנק הלווה. ירידת הליבור משקפת גם את הירידה בתאווה לסיכון, רמת שקיפות גבוהה יותר של נתונים כלכליים וסנטימנט כללי המשקף כי העולם מתחיל להתאושש מהמשבר, מדווחת סוכנות הידיעות בלומברג.

לשם השוואה אפשר לצין כי המרווח בין שיעור הריבית שמשלמת ממשלת ארצות הברית על הלוואות לשלושה חודשים לשיעור הריבית שמשלמים הבנקים על הלוואות לשלושה חודשים (TED Spread ) הצטמצם ל-0.67%, הפער הנמוך ביותר שנרשם מאז אוגוסט 2007, המועד בו החל משבר האשראי בעולם.

נתון מעניין נוסף הוא המרווח בין שיעור הריבית של הפדרל ריזרב להלוואות לטווח קצר, וריבית הליבור בין הבנקים, שהתרחב ל-3.32% בחודש אוקטובר האחרון, זאת לעומת 0.82% לפני קריסת ליהמן ברדרס. היום מרווח זה עומד על 0.58% בלבד.

תגיות