אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך לגנן ולחסוך במים

איך לגנן ולחסוך במים

מס הבצורת, שייכנס לתוקפו במסגרת אישור התקציב החדש, ייקר מאוד את מחיר המים. "כלכליסט" ממליץ על אמצעים שיאפשרו לכם גם גינה ירוקה וגם מצפון נקי

17.05.2009, 11:46 | תמר וילרפורט

הכנרת מתייבשת ומייצרת באזז, ועד שלא ייעשה משהו דראסטי בתחום ההתפלה אין מנוס מחיסכון במים. אבל השאלה היא איך יכולים גם בעלי הגינות להתגייס למאמץ. אמנם בתחילת החודש הם התבשרו כי יורשו לשוב ולהשקות מדשאות פעמיים בשבוע, אך מנגד התבשרו בשבוע שעבר כי במסגרת התקציב החדש ל-2010-2009 אושרו גם התקנות המכונות "מס בצורת", שייקרו את מחירי המים. "השקיה פעמיים בשבוע מספיקה בהחלט, ואין סיבה שהגינה תתייבש", אומר גלעד יפה ממשתלת יקום, "ויש כיום אמצעים נוחים שבסופו של דבר גם יחסכו לבעלי הגינות כסף".

ישנם אמצעי התייעלות שגם חוסכים מים וגם פשוטים לביצוע, כמו התאמה בין האדמה לבין הצמחים הגדלים עליה, חיתוך שורשים פולשניים, חיפוי הדשא והקרקע באמצעים טבעיים וכמובן הצללה.

לוונדר. החיסכון: לאחר הסתגלות זקוק למעט מאוד מים. מחיר: מ-8.90 שקל לשתיל לוונדר. החיסכון: לאחר הסתגלות זקוק למעט מאוד מים. מחיר: מ-8.90 שקל לשתיל לוונדר. החיסכון: לאחר הסתגלות זקוק למעט מאוד מים. מחיר: מ-8.90 שקל לשתיל

הדשא הסינתטי משתכלל וצובר פופולריות, מגוון השתילים המיובאים מהאזורים השחונים של אוסטרליה ואפריקה מתרחב, והשימוש בעזרים טכנולוגיים מאפשר לעמוד ביעדי החיסכון במים תוך השקעה כספית לא גדולה. "כלכליסט" בדק את החידושים האחרונים בתחום, למי שלא רוצה לוותר על גינה ירוקה אך גם חרד לגורל מפלס המים הלאומי.

דשא סינתטי

בין ספקי הדשאים הסינתטיים יש כאלה שמדווחים על עלייה בשיעור של 100% במספר המתעניינים בהשוואה לשנה שעברה. הדשאים היקרים יותר הם אלה שנראים טבעיים יותר, אך יש גם כאלה שאפשר להתקינם לבד, ללא ציוד מקצועי, ובכך להוזיל את העלויות.

Cool Grass. גובה הסיב 35 מ"מ, והוא עשוי מסיבים דקים ומקורזלים בארבעה צבעים, למראה טבעי יותר. הדשא קולט ופולט פחות חום מדשא סינתטי אחר, ומספק קרירות שקרובה לזו של דשא טבעי. פרטים: 229 שקל למ"ר, לא כולל עיבוד השטח והתקנה. אחריות ל־7 שנים. כרמל דשא, טל': 09-8917350.

דשא רויאל פלוס. מיוצר בבלגיה ובעל סיבים רכים במיוחד ומגע משי, הקרוב ביותר לדשא טבעי. גובה הסיב 60 מ"מ, צפיפותו גבוהה והוא עשוי שני צבעים: ירוק וירוק זית. תוצרת בלגיה. פרטים: 239 שקל למ"ר, לא כולל עיבוד השטח והתקנה. אחריות ל־5–8 שנים. בהום סנטר או ישירות בחברה: www.desheoz.co.il, טל': 1-700-702-602.

דשא נפוליאון. שלושה סוגים של סיבים ירוקים ואחד צהוב מקנים לדשא מראה שכאילו משלב בין עלים חיים ליבשים. הסיבים, בגובה 47 מ"מ, נוחים למגע ולישיבה ואינם מעקצצים. פרטים: 165 שקל למ"ר, לא כולל עיבוד השטח והתקנה. אתר: www.pashutyarok.com.

גרווילאה. החיסכון: צמח אוסטרלי, מסתפק בשתי השקיות בשבוע. מחיר: 12.30 שקל לזרעים, 340 לשיח גרווילאה. החיסכון: צמח אוסטרלי, מסתפק בשתי השקיות בשבוע. מחיר: 12.30 שקל לזרעים, 340 לשיח גרווילאה. החיסכון: צמח אוסטרלי, מסתפק בשתי השקיות בשבוע. מחיר: 12.30 שקל לזרעים, 340 לשיח

שתילים וצמחים

 

הארצישראליים: צמחי תבלין ועצים המזוהים עם ארץ ישראל גדלים באקלים הישראלי כבר אלפי שנים. השתילה והנטיעה שלהם בגינות יספקו צל, צבע, ריח ופרי - ובעיקר הם מסתפקים במעט מאוד מים ולפעמים אינם זקוקים למים כלל. לאחר תקופת הסתגלות, הכוללת השקיה, הם אינם זקוקים להשקיה כלל. פרטים: צמחי תבלין של חישתיל מ־8.90 שקל; עץ חרוב מ־270 שקל, עץ זית מ־100 שקל ועד 10,000 שקל לעץ בן 50 שנה. להשיג בכל המשתלות.

המיובאים: שתילי האוכנה והגרוויליאות המיובאים מאוסטרליה מתאימים גם לקיץ הישראלי, ולאחר קליטתם באדמה נדרשות להם שתי השקיות בשבוע בלבד. פרטים: אוכנה 63–340 שקל לשיח, גרווילאה מ־12.30 שקל לזרעים ועד 340 לשיח, במשתלות וונדי (סניף ראשי: עין ורד, טל': 09-7963154), אתר: www.olamhagan.co.il.

אמצעים טכנולוגיים

מערכת מים יעילים: צנרת המים הניתנים למחזור בבית מתנקזת למכל הטמון ליד נקודות ההשקיה בגינה, ופועלת באמצעות משאבה חשמלית. זו נכנסת לפעולה בכל פעם שמוזרמים אליה מי מזגנים, למשל, מסננת אותם ומזרימה את המים דרך הטפטפות לגינה. כאשר אין צורך בהשקיה, אפשר לכבות את המשאבה והמים מוזרמים ישירות לביוב. המערכת מאפשרת חיסכון של עד 15 קוב מים הנצרכים במשק הבית ומספיקים להשקיה של גינה בגודל 200 מ"ר.

רובוט כיסוח רובומו RM. החיסכון: הדשא הקצור מלחלח ומדשן את המדשאה. מחיר: 2,990 שקל רובוט כיסוח רובומו RM. החיסכון: הדשא הקצור מלחלח ומדשן את המדשאה. מחיר: 2,990 שקל רובוט כיסוח רובומו RM. החיסכון: הדשא הקצור מלחלח ומדשן את המדשאה. מחיר: 2,990 שקל

לאחר שתוסדר חקיקה בנושא בישראל (בדומה לארה"ב, אירופה ואוסטרליה) ניתן יהיה לרתום לנושא גם את מי האמבטיה ומכונת הכביסה. פרטים: 2,800 שקל, לא כולל התקנה. להשיג אצל משווקי נטפים, רשימה באתר www.netafim.co.il.

רובוט לכיסוח דשא, רובומו RM: במהלך הכיסוח נקצץ הדשא המכוסח לחתיכות זעירות, שחודרות למצע הדשא. הן מכילות 80%–85% מים, שחודרים לקרקע וחוסכים 25% מצריכת המים של המדשאה. הדשא הקצוץ מחליף גם 25% מתצרוכת הדשן השנתית. הרובוט עובד על סוללה נטענת, ואפשר לתכנת אותו לכיסוח שבועי. הוא ייצא מהתחנה שלו, יכסח את הדשא, יחזור לתחנה וייטען אוטומטית עד הכיסוח הבא. פרטים: 2,990 שקל, בפרנדלי רובוטיקס, טל': 1-800-300-360, אתר: www.robomow.co.il‏.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
יש מספיק מים ובשפע
מספיק עם הסיפורים שאין מים יש מספיק מים ,נכון מפלס הכנרת ירד אבל מה לעשות שהכנרת זה בסך הכל 5% מהמים של המדינה שנו יש לנו יותר מים מתחת לאדמה באיכות טובה יותר לאורך כל המדינה . אז מספיק עם המשחק של חוסר מים במקום שמקורות תבזבז את כספיי הציבור על פרסומות מיותרות כי כספיי הציבור באמת נגמרים ולא המים [נכון מקורות דואגים לפרנסה שלהם עם משכורות כמו שלהם צריך להפחיד את העם כך שאנחנו הציבור נחשוב שזה לא הזמן לדבר על גובה המשכורות שלהם לכן הם דואגים להפחיד את העם שאין מים יש מספיק ובשפע ]
זוהר .ד , ירושלים  |  18.05.09
4.
מחיר המיים לא מרתיע עשירים
האם מישהו בדק כמה עולה למלא בריכת שחיה לאור התעריף החדש ? אני לא בטוח שכל בעלי בריכות השחיה טרחו לבדוק - ויש לכך סיבה זה רק עולה כסף. ועל זה חלקם מוכנים לוותר כדי להינות מבריכה פרטית אני סבור שצריכה מעל רף מסויים (כמו לבריכות) ראוי שתגרור עונשין לא בכסף או סנקציה אחרת (כמו הקצבת מיים מקסימלית, לאחריה יאלצו להתקלח אצל השכנים) אני חושב שלא מאוחר, ניתן להוסיף הוראת שעה, המתאימה לשעה קשה זו
מיכאל , רמת השרון  |  17.05.09
2.
במושבים לא שמעו על העלאת מחירים...
במושבים שבהם תושבים ללא חלקות חקלאיות משלמים רבע ממה שמשלם השכן במושבה/ בעיר או בכפר הסמוך פשוט לא ייאומן איך מגדלים מדשאות במושבים ולא עושים חשבון למים אנחנו הפרייארים צריכים לשלם קנס 20 שקל לקוב ולשים חסכמים וליבש את העציץ ככה זה במדינת הגמדים עם שר חקלאות שהוא נציג של מי ש... משבזבז מים
משה  |  17.05.09
1.
חסכון במים לכל ..
למה כולםםםם רוצים ליבש את הגינות בחלקם או ללא תכנון נכון ..? למה לא בודקים פקחים ( מה זה) מה שקורה במכוני רחיצת מכוניוית ללא מיחזור מים? למה לא פועלים מול התעשיות שמשתשמים בכמויות מים גדלות בהרבה יותר מהגינות הפרטיות הנושא בדוק רק לא מתמודדים איתו ? למה לא מתכננים גינון חסכוני במים בשידרוג ושינוי גינון . הביזבוז לשיקום הגינון בשנה הבאה יהיה הרבה יותר גדול .?...? וישנם עוד הרבה דרכים לחסכון...............ותחשבו
שמיל , השרון  |  17.05.09