אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תעשיית ההון סיכון המקומית: מהתרסקות לדשדוש איור: ליאב צברי

תעשיית ההון סיכון המקומית: מהתרסקות לדשדוש

ההשקעות הראשוניות בסטארטאפים חדשים צנחו ב־90% מתחילת השנה. הסיבה: כספי הקרנות אוזלים, ולא ידוע מתי יגייסו עוד. גם פרשת השוחד בקרנות הפנסיה של ניו יורק לא מוסיפה בריאות לתעשייה

17.05.2009, 15:52 | מאיר אורבך

רק שלוש חברות סטארט־אפ ישראליות חדשות זכו בשלושת החודשים הראשונים של 2009 להשקעת "סיד" - השקעה ראשונה בסכום נמוך שנועדה לאפשר לסטארט-אפ להתחיל בעבודה. לא 27 חברות כמו ברבעון הראשון של 2008, וגם לא 29 חברות כמו ברבעון הראשון של 2007 - שלוש בלבד. השקיעו בהן 13 מיליון דולר, לעומת 35 מיליון ברבעון הראשון של 2008, ו־54 מיליון בתקופה המקבילה ב־2007. כך עולה מדו"ח ה"מאני טרי" של חברת רואי החשבון קסלמן וקסלמן.

המספר הזה מלמד שתעשיית ההון סיכון המקומית השתקעה בחפירות. הקרנות משקיעות רק בחברות קיימות, ועושות את בסבבים פנימיים וקטנים. כמה מהמשקיעים לא משתתפים אפילו בסבבים הללו.

כמו כל משקיע, גם הקרנות נתקפו שיתוק בשל חוסר יכולתן לחזות את העתיד. אנשי קרנות הון סיכון סיפרו לנו, שלא לייחוס, שהם מעדיפים כרגע לשמור על המזומנים, להשקיע רק מעט כסף, ורק בחברות קיימות, בין היתר משום שהם אינם יודעים מתי יזכו לגייס בעצמם עוד כספים ממשקיעיהם. הם מתכוננים לקיץ שחון, שבו כנראה לא יצמחו חברות סטארט־אפ חדשות.

בכנס השנתי לקרנות הון סיכון ויזמי הייטק ג'רני שנערך בסוף 2008 קרא שמיל לוי מקרן סקויה לכל החברות הצעירות בעלות הטכנולוגיות המבטיחות לבוא אליו. אמנם הזמנים קשים, אמר, אבל זו גם תקופה של הזדמנות. או שהיזמים לא שמעו את לוי או שהזמנים התגלו כקשים מכפי שאפילו הוא שיער.

 המחשה. למצולמים אין קשר לכתבה, צילום: בועז אופנהיים המחשה. למצולמים אין קשר לכתבה | צילום: בועז אופנהיים  המחשה. למצולמים אין קשר לכתבה, צילום: בועז אופנהיים

2. שוחד ותיעוב בהון הסיכון

עוד שערורייה שמתרחשת בארצות הברית מזיקה גם היא לבריאות של קרנות ההון סיכון: ביולי 2007 חשף "הניו יורק טיימס" שקרנות פנסיה גדולות במדינת ניו יורק שיחדו את החשב הכללי של המדינה תמורת הקלות וסיועים תקציביים.

בחודש שעבר חלה התפתחות בפרשה, כשנחשף שגם בכירים בקרנות הפנסיה עצמן לקחו שוחד. המשחדים היו סוכני השמה, "placement agents". סוכני השמה הם מגייסי כספים מקצועיים שקרנות הון סיכון וחברות השקעה פרטיות ברחבי העולם שוכרות כדי לשדל גופים מוסדיים גדולים, כגון קרנות פנסיה אמריקאיות גדולות, להשקיע בהן. הכספים הללו, כספי הארגונים המוסדיים, הם אלה שמשמשים את הקרנות להשקעה בחברות סטארט־אפ.

לפי החשדות, שנחקרים בעיקר בקליפורניה ובניו מקסיקו, כמה סוכני השמה שיחדו בכירים בקרנות פנסיה אמריקאיות, כדי שאלה יעדיפו להעביר כספים לכמה קרנות מסוימות ולא לאחרות - וזאת בלא התחשבות בשיקולים העסקיים. הפרשה הסתעפה לעוד כמה מדינות בעולם, והגיעה גם לפאתי ישראל: קרן גיזה נשאלה על קשריה עם סוכני השמה אמריקאים, והכחישה כל מעורבות.

תוצאת החקירה היא איסורים והגבלות שהוטלו על סוכני השמה, שהוא הדבר האחרון שקרנות ההון סיכון זקוקות לו כיום. בקיץ הזה כולם מתכוננים לבצורת.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
קחו בתור דוגמא את קרן JVP
יושבים שם אנשים שחושבים שהם מבינים בהשקעות ואם תעיפו מבט קל בפורטפוליו שלהם תבינו שהם משקיעים שם באויר. זאת קרן שמשקיעה בתוכן ולא בחדשנות, ולכן הם לא מצליחים. מה שהעי מפחיד אצלם זאת החממה שלהם, תסתכלו על POPTOK - חברה שמתרסקת כי כל מה שבנה אותה זה רעיון תמוה של לנדנד למשתמש עם קטעי מדיה מעצבנים - חוסר הבנה משווע של הלקוח. MegaLearning ו IContaqt אפילו תמוהים עוד יותר. יש שם אנשים שיודעים להביא כסף ויש שם אנשים שיודעים לשרוף כסף, אבל אין שם אנשים שיודעים לייצר משהו בעל ערך מהכסף.
יחזקאל  |  18.05.09
3.
אגב היום לא משתלם לשים את הכסף בקרנות
המשקיעים הגיעו למסקנה שבניכוי דמי הניהול המופרזים של מנהלי הקרנות ולאור התשואה המובטחת הלא כה גבוהה - לא משתלם לעבוד עם הקרנות. הרי גם כך הם לא תורמות דבר או חצי דבר לסטארט-אפים (קשרים עאלק - רובן גורמות להתמוטטות הסטארטאפים בגלל מאבקים פנימיים, הרבה יותר משהן מביאות קשרים). זו גם הסיבה שמשקיעים רבים בוחרים לנהל את השקעותיהם לבדם וללא קרנות. מגיע להן!
אבי , צפון  |  17.05.09
1.
רק תנו להם הזדמנות והם ישקיעו שוב בשטויות
יש תבנית "הצלחה" חדשה - וידאו, פרסומות או וידאו עם פרסומות. 1000 חברות צמחו להן בן לילה המציעות סרטוני וידאו חינמיים על חשבון המשקיעים יחד עם מודל פרסום "חדשני" על חשבון המשקיעים. תנו להם את הסבון והם כבר ינפחו לכם את הבועה!
אבי , צפון  |  17.05.09