אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחיר הבלגן של דיוני התקציב

מחיר הבלגן של דיוני התקציב

פקידי אוצר סחוטים, שרים שנטשו את השולחן והחלטות שבוטלו, אבל נשארו

18.05.2009, 08:03 | שאול אמסטרדמסקי

עכשיו, מששקע האבק סביב הקרבות על התקציב, הגיע הזמן להודות באמת: גיבוש התקציב השנה נוהל באופן כאוטי. אפילו הבזאר הטורקי שהתנהל סביב התקציב בשנים קודמות החוויר לעומתו. בעצם, גם ברגעים המכריעים ממש, שררה במסדרונות משרד ראש הממשלה בוקה ומבולקה, שיצרה לא מעט בלבול וחוסר בהירות.

"מה שהתרחש בממשלה בשלבים האחרונים הוא בלגן אחד גדול", אומר ל"כלכליסט" גורם שנכח בדיונים. "לקראת ההצבעות המכריעות נותרו בחדר פחות ממחצית משרי הממשלה, והיתר פשוט השאירו פתקים עם עמדתם העקרונית. אף אחד לא ידע באמת על מה מצביעים, פקידי האוצר כבר היו סחוטים בעצמם, ואין ספק שעוד יתגלו שנעשו שם המון טעויות".

פער בין החלטות לנוסח

ואכן, מעיון קפדני בנוסח ההחלטות שקיבלה הממשלה, שאותו הפיץ משרד האוצר כמה שעות לאחר ההצבעות, עולה שסעיפים רבים שהוחלט כי יישארו על רצפת חדר הישיבות ולא ייכללו בחוק בעצם כלולים בו. הדבר הפתיע אפילו את בכירי פקידי הממשלה בתחומים שונים.

בתחום המיסוי, למשל, סוכם עם התעשיינים שהרפורמה המתוכננת בתחום מיסוי האלכוהול לא תיכלל בנוסח הסופי, בשל התנגדות היצרנים המקומיים. אלא שבנוסח שהפיץ האוצר הרפורמה דווקא מופיעה שחור על גבי לבן. באופן דומה, גם בתחום התשתיות התגלה בלבול. לפי משרד התחבורה הוחלט שהעברת משרדי הרכבת ללוד תיכלל בחוק ההסדרים, אלא שבחוברת שהופצה נכתב שההחלטה מבוטלת. במקביל, בתחום התקשורת, סיכמה ההסתדרות עם האוצר שהפרטת חברת הדואר תיעשה רק בכפוף למשא ומתן עם העובדים, אולם לסיכום זה אין כל זכר בנוסח שהפיץ האוצר.

גם בשלטון המקומי מצאו עצמם מבולבלים לאחר הצבעות הממשלה. באוצר ביקשו לפטור את המדינה מתשלום ארנונה לרשויות המקומיות על מבנים שבבעלות המדינה, והציעו להעביר את הכסף לקרן מרכזית שתשמש לסיוע לרשויות מקומיות בפריפריה. ראשי הערים הגדולות התנגדו ליוזמה נחרצות, בגלל אובדן ההכנסות הצפוי, ושר האוצר הורה להוציא את הסעיף מהחוק. למרות זאת, ההצעה עדיין כלולה בחוברת שהופצה.

פערים קיימים גם בתחום המאבק בחשבוניות הפיקטיביות. התעשיינים אמנם התנגדו להכללת הצעד בחוק ההסדרים, אולם לבסוף התנו את הסכמתם בכך שתוקם ועדה מייעצת שתגיש את המלצותיה בעניין, שתכלול את אנשי האוצר ואת נציגי לשכת רואי החשבון. אלא שהסעיף המורה על הקמת הוועדה המייעצת אינו מופיע בנוסח שהופץ.

באופן רשמי, מנסים באוצר לפטור את כל העניין בהסבר טכני. "תוכנית התקציב מעודכנת לפי פרוטוקולים מישיבת הממשלה. כך ייעשה גם השנה, והנוסח הסופי יפורסם בימים הקרובים. בניגוד לשנים קודמות, השנה התווסף הצורך לעדכן גם את עסקת החבילה כפי שסוכמה עם ההסתדרות והמעסיקים", נמסר.

הנאמנות של משרד האוצר

אלא שאם הם היו יכולים, היו מסבירים באוצר בגלוי שהעובדה שאנשי אגף התקציבים קיבלו עד הרגע האחרון ממש הנחיות לפעולה מצד ראש הממשלה ואנשיו, לפי דיוני עסקת החבילה, הביאה לכך שהנוסח שהופץ אינו תואם בהכרח את מה שסוכם. אלא שאנשי האוצר מוכרחים לגלות נאמנות למערכת, לראש הממשלה ולשר. זאת אף שהדרג המקצועי במשרד, הפקידים, כלל אינם תומכים בתקציב שהם עצמם יצטרכו להגן עליו בכנסת בעוד חודש ימים.

כך, באופן מוזר, אף על פי שהאחריות המקצועית על התקציב וחוק ההסדרים מוטלת על האוצר, אנשי המשרד אינם מעוניינים לשאת בה. התפטרותו של ראש אגף התקציבים, רם בלינקוב, אמנם פתרה את הבעיה עבורו, אולם הפקידים שהוא מותיר מאחור עדיין נתונים במבוכה. כעת הם יכולים רק לקוות שבליל ההצבעות המכריעות בכנסת, אי שם באמצע חודש יולי, ישרור בלגן דומה לזה ששרר בממשלה בשבוע שעבר. רק כך, אולי, יוכלו לחמוק באין משגיח מהחרפה.

תגיות