אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אגודות הסטודנטים יוצאות למאבק: "הארכת ההתמחות - מטעמים פסולים. רוצים שנשלם על מחדלי הלשכה" צילום: אלכס קולומויסקי

אגודות הסטודנטים יוצאות למאבק: "הארכת ההתמחות - מטעמים פסולים. רוצים שנשלם על מחדלי הלשכה"

יו"ר אגודת הסטודנטים למשפטים בקריית אונו: אף שהארכת ההתמחות תחל לכל המוקדם ב־2013, הסטודנטים ייאבקו כבר עכשיו

18.05.2009, 09:38 | ענת רואה

אגודות הסטודנטים למשפטים יוצאות למאבק ביוזמת לשכת עורכי הדין להאריך את תקופת ההתמחות במשפטים משנה אחת לשנתיים. זאת אף שכפי שפורסם בשבוע שעבר ב"כלכליסט", הארכת ההתמחות, הכפופה לשינוי בחקיקה על ידי הכנסת, תצא לפועל לכל המוקדם ב־2013. זאת משום שהלשכה הודיעה כי לא תפגע בסטודנטים שכבר החלו את לימודיהם מתוך ציפייה שההתמחות תימשך שנה אחת בלבד.

לדברי אמיר זיסקינד, יו"ר אגודת הסטודנטים בקריה האקדמית אונו, שמסמיכה בכל שנה את המספר הגבוה ביותר של בוגרי משפטים מכל המכללות והאוניברסיטאות, אמר ל"כלכליסט" כי לשכת עורכי הדין "היא גילדה שמנסה להקשות עלינו הסטודנטים להיקלט במקצוע בעתיד, והחלטותיה נובעות ממניעים פסולים ואינטרסנטיים".

לטענת זיסקינד, הלשכה כשלה בתפקידה להגן על תנאי העבודה של המתמחים, "ועכשיו הם רוצים שאנחנו הסטודנטים נשלם את מחיר המחדל שלהם". הסטודנטים מתכוונים לנסות ולהיפגש עם שר המשפטים פרופ' יעקב נאמן, כדי לשכנעו לתמוך בעמדתם.

יוזמת הלשכה להאריך את ההתמחות באופן שלא יפגע בסטודנטים הקיימים היתה מהלך שמטרתו להוריד למינימום את התנגדותן של אגודות הסטודנטים. עם זאת, תוצאתה המיידית של הארכת ההתמחות צפויה להיות הצפה של השוק בסטודנטים שלא יצליחו למצוא מקום להתמחות בו, כך שגם הסטודנטים הנוכחיים ייפגעו, ורבים מהם לא יוכלו לקבל הסמכה כעורכי דין.

"מטרתה המוצהרת של לשכת עורכי הדין והעומד בראשה היא סגירת המקצוע", אומר זיסקינד, "והם עושים כל שביכולתם לביצוע מטרתם". לטענתו, יושב הראש יורי גיא־רון ובכירים אחרים בלשכה התבטאו לא פעם בדבר הצורך להקשות את הכניסה למקצוע. "ראש הלשכה אמר זאת, וסגנו עו"ד איתן ארז אמר שיש לסגור את המכללות למשפטים. אחרים אמרו ש־48% כישלון במבחני ההסמכה זה מעט".

לדברי יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית בועז טופורובסקי, ניסיון הלשכה להאריך את תקופת ההתמחות "הוא בלתי חוקי ומקומם. הסטודנטים פועלים הן מול שר המשפטים והן במועצה להשכלה גבוהה כדי למנוע זאת. לא נקבל שום שינוי אשר ייעשה ללא הידברות והסכמה וניאבק בדרכים שונות".

מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה: "מטרתה המרכזית של התוכנית היא לשפר את הרמה המקצועית של עורכי הדין, כדי שיוענק לציבור שירות משפטי איכותי ואחראי. לשכת עורכי הדין אפשרה במשך שנים רבות פתיחת שערים בלתי מבוקרת למקצוע. מי שאינו מבין שבמדינה בת כ־8 מיליון אזרחים לא יכולים לתפקד בכבוד, באחריות ובאופן איכותי כ־60 אלף עורכי דין, טומן את ראשו בחול".

ביטול דמי האבטלה ייכנס לתוקף מיד

בינתיים נכנסה לתוקף מיידי גזירה אחרת שתקשה על חייהם של המתמחים, שלפיה הם לא יהיו זכאים עוד לתשלום דמי אבטלה בתקופה שמתום התמחותם ועד למועד הסמכתם. מדובר בתקופה של כשלושה־ארבעה חודשים שרובה מוקדשת ללימוד לבחינות ההסמכה של הלשכה.

עד היום היו המתמחים נרשמים בתקופה זו כדורשי עבודה ומקבלים דמי אבטלה, אולם הנוסח הסופי של חוק ההסדרים שלל מהם זכאות זו. טענת המדינה היא כי בתקופת הלימודים למבחן ההסמכה המתמחים ממילא אינם פנויים לעבודה ולכן ראוי לבטל את תשלום דמי האבטלה.

תגיות

37 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

34.
החלטות הלשכה תפגע גם בעוה"ד !!!
אם אתה עו"ד מאמן במשרד בינוני או גדול, דמיין לך מצב בו אתה מקבל מתמחה... והמתמחה "לא משהו"..או "לא ברוח המשרד"... 1. אם תרצה לפטר אותו עקרון ההסתמכות שלוו הקושי המשפטי יגבר. ביה"ד לעבודה לאי אפשרזאת - לפחות לא בקלות או בזול. 2. לא יהיו מתמחים טובים זמינים בשוק כי התחלופה היא אחת לשנתיים...אז תאלץ להיתקע ללא מתמחה, או לשכור עו"ד צעיר ולשלם לו כפליים. המציאות עולה על הפנטזיה.
ארז , ראשל"צ  |  19.05.09
33.
לכל המתחכמים
ברצוני לסבר אוזניהם של כל המתחכמים שערכו השוואה לגבי תנאי הקבלה לרפואה. לידעתכם גם קולגות שלי, שלא הצליחו להתקבל לאונ' ת"א או לכל פקולטה אחרת בארץ, שמו פעמיהם לבי"ס בחו"ל סיימו שם את לימודי הרפואה ושבו לארץ לשם הסמכתם כדין וכיום הינם חברים בהסתדרות הרופאים בישראל. האם הינם רופאים פחות טובים, מוכשרים או אינטלגנטים ממני או מחבריי שלמדו עימי בישראל?! לא בהכרח! אומנם בצעירותם לא שקדו בלימודהם, אולם בהיותם בוגרים קיבלו החלטה ומימשו אותה, גם אם דורשת הינתקות ולימידה בחו"ל (לעיצתים אף בתנאים טובים יותר). מכל האמור נובע כי אין דבר העומד בפניי הרצון! מי ששואף - מצליח! כך יכולים לנקוט סטונטים למשפטים (וגם תופעה זו שכיחה) באם אינם יתקבלו לאונ' בארץ, ילמדו בחו"ל ויגשו לבחינות ההסכמה בארץ. לפיכך, קריאה לסגירת המכללות אינה תתרום את חלקה בעניין ובכלל מי בכלל רשאי לקבע כמה אחוזים מהאוכלוסיה יעסקו במקצוע זה או אחר?! כוחות השוק יאזנו זאת מעצמם? האם במדינה דמוקרטית ראוי להגביל את חופש העיסוק ובכלל זה את הגשמתו העצמית של כל תושב ואזרח מדינת ישראל?! מה גם, אם מעט תחשבו על כך, ככל שירבו עורכי הדין במדינה כך תגבר התחרות מה שיוביל באופן טוטאלי להורדת מחירים ומימוש זכות הגישה לערכאות ביהמ"ש. כמובן שאינטרס לשכת עו"ד מנוגד לעניין שכן הינה מורכבת ברובה מעו"ד בעלי וותק לא מבוטל אשר חוששים מנגיסת רווחיהם והכנסותיהם! חישבו על כך... יישר כוח לכל הסטודנטים והמתמחים במאבקיהם על זכותם להתפתח ולרכוש מקצוע בארצינו!
רופאת שיניים , הרצליה  |  19.05.09
לכל התגובות