אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הערב: גמר גביע אופ"א בין שאחטר דונייצק לורדר ברמן בסימן שינוי צילום: איי פי

הערב: גמר גביע אופ"א בין שאחטר דונייצק לורדר ברמן בסימן שינוי

רינאט אחמטוב ניצל מהתנקשות בחייו בגלל שהיה תקוע בפקק תנועה. פקק שבזכותו עשויה שאחטר דונייצק להשתלט על הכדורגל האירופי

20.05.2009, 09:08 | אוריאל דסקל

זה היה אמור להיות משחק ליגה אוקראינית רגיל בין סמיפרפול לשאחטר דונייצק, אבל הוא שינה לחלוטין את גורלה של דונייצק, הכדורגל האוקראיני ואולי גם את פני הכדורגל האירופי.

השנה היתה 1996. אלקסאנדר בארגין, הבעלים של שאחטר, נכנס לתא הצפייה שלו בשביל לראות את קבוצתו מתמודדת מול סמיפרפול. כמה דקות עברו ופיצוץ עז הרעיד את האצטדיון. פצצה הונחה בתא של בראגין על ידי יריביו הפוליטיים וחיסלה אותו ואת מקורביו. רינאט אחמטוב, סגנו של בראגין, היה אמור להיות איתו, אבל הוא היה תקוע בפקק. הוא חזר ממשחק של קבוצת המילואים של שאחטר. שנה לאחר מכן אחמטוב השתלט על המועדון.

אחמטוב, שבשנת 2007 הוכתר כאיש העשיר באירופה, השקיע את מיטב כספו בשאחטר דונייצק. את ההשקעה הסביר בכך שהוא "מחזיר משהו חזרה לקהילה המקומית", שנשענת בעיקר על עסקיו - מכרות הפחם ומפעלי מתכת.

שחקני ורדר ברמן. תקציב של 95 מיליון יורו, צילום: איי פי שחקני ורדר ברמן. תקציב של 95 מיליון יורו | צילום: איי פי שחקני ורדר ברמן. תקציב של 95 מיליון יורו, צילום: איי פי

אחמטוב השקיע בבניית אצטדיון חדיש שבו אזורים מסחריים גדולים בעלות של 200 מיליון דולר, הוא בנה מגרש אימונים משוכלל אפילו בסטנדרטים מערב אירופיים וחתם על צ'קים גם כדי להביא שחקנים מבטיחים ויקרים במיוחד מדרום אמריקה. כחלק מהתוכנית העסקית שלו היה אחמטוב נחוש לחזק את הקשר עם הקהילה המקומית. שאחטר (או שחטיור) זה "כורה פחם" באוקראינית. הקבוצה משחקת בחולצות כתומות ומכנסיים שחורים, תלבושת שלכאורה מסמלת את "השארת החושך מאחור ויציאת כורה הפחם לאור יום". בחירת הצבעים קשורה גם לצבעים של קסדות הכורים באזור. לאחרונה אימץ המועדון סמל חדש שמסמל את רוח האזור בצורה הגרפית ביותר - להבה כתומה וזוג פטישים.

השקעות חכמות

אחמטוב, בניגוד למיליארדרים אחרים, גם העניק את מלוא הסמכות למאמן שהוא סומך עליו - הרומני מיריסה לוצ'סקו, שבחמש השנים האחרונות הנחיל לקבוצה האוקראינית כדורגל התקפי וקשוח, לו משתוקקים הפועלים החרוצים שבאים לראות את המשחקים. "הם עובדים קשה מאוד והם רוצים שהכדורגל שלהם יהיה טוב", אמר לוצ'סקו, שאימן בעבר באינטר והגדיר את אחמטוב כ"נשיא קבוצה בעל תשוקה גדולה לכדורגל" והוסיף: "אולי רק מאסימו מוראטי משתווה לו".

ההשקעות החכמות של אחמטוב הובילו אותו לגמר גביע אופ"א, והערב קבוצתו יכולה להיות הקבוצה האוקראינית הראשונה שזוכה בגביע אירופי מאז פירוק ברית המועצות. הזכייה אולי תסמל את העידן החדש והחופשי, יחסית, באוקראינה. שאחטר הגיעה לאן שהגיעה בגלל כספים של אדם פרטי ולא בגלל השקעות ממשלתיות, מהן נהנתה היריבה הגדולה דינמו קייב.

כשמסתכלים על ההתפתחות של שאחטר אפשר רק לקנא. הקבוצה מגיעה אמנם ממדינה גדולה בהרבה מישראל אבל ענייה מאוד ועם ליגת כדורגל חלשה יחסית. אוהדי בית"ר יכולים לקנא בגלל שלשאחטר היה אוליגרך שדאג לה ולקהילה שלה לטווח הארוך, השקיע בשחקנים טובים (שגם הניבו רווחים למועדון אחרי שנמכרו) ונתן לאנשי מקצוע לעשות את העבודה שלהם.

תור זהב?

הייתכן שאנו עומדים בפני תור זהב של הכדורגל ממדינות ברית המועצות לשעבר? אוקראינה העפילה לשמונה האחרונות במונדיאל האחרון, רוסיה הגיעה לחצי גמר היורו, זניט סנט פטרבורג זכתה בגביע אופ"א בשנה שעברה, צסק"א מוסקבה זכתה בתואר ב־2004 וייתכן ששאחטר תזכה בתואר העונה (זה לאחר שהדיחה את דינמו קייב בחצי הגמר). על הדרך לגמרים הדיחו הקבוצות הסובייטיות לשעבר קבוצות פאר אירופיות כגון ויאריאל, לברקוזן, גלזגו ריינג'רס, מארסיי, באיירן מינכן, פריז סן ז'רמן וטוטנהאם.

עם זאת, קבוצה רוסית או אוקראינית לא הצליחה להעפיל משלב הבתים בצ'מפיונס ליג בחמש השנים האחרונות. מדוע? ייתכן שזה בגלל שבברית המועצות לשעבר, החורף לא מאפשר קיום עונה המקבילה לעונות הכדורגל במערב אירופה. ברוסיה מתחילה עונת הכדורגל במרץ והיא מסתיימת בנובמבר. השחקנים מגיעים לצ'מפיונס ליג בסוף העונה שלהם - כלומר עייפים במיוחד.

באוקראינה המצב דומה. העונה התחילה ביולי ותסתיים ביוני. פגרת החורף היא מנובמבר עד אפריל (זה הרבה זמן לצבור חלודה). אפשר להבחין בהשפעת העייפות של הקבוצות האוקראיניות בדקות שבהן הן ספגו שערים מכריעים בצ'מפיונס ליג - כל 11 השערים שספגו נפלו לאחר הדקה ה־60, וחמישה מהם נפלו בחמש הדקות האחרונות של המשחק. התבנית הזו מצביעה על עייפות.

שחקני שאחטר דונייצק. תקציב של 90 מיליון יורו, צילום: איי פי שחקני שאחטר דונייצק. תקציב של 90 מיליון יורו | צילום: איי פי שחקני שאחטר דונייצק. תקציב של 90 מיליון יורו, צילום: איי פי

עם זאת, כשמגיעים השלבים המכריעים של גביע אופ"א, הקבוצות הרוסיות, אחרי פגרה ואימוני תחילת העונה, טריות יותר ואנרגטיות מהיריבות המערב אירופיות שלהן. ייתכן שאם קבוצה רוסית או אוקראינית תצליח להעפיל לשמינית הגמר של הצ'מפיונס ליג, יהיה לה יתרון גדול מול כל יריבה אפשרית.

מיתוג מחדש

גביע אופ"א ישתנה בעונה הבאה בצורה ניכרת. שמו ישונה ל"ליגת אירופה" ("Europa League") והפורמט ישתנה לחלוטין. 48 קבוצות יעפילו מהסיבובים המוקדמים ל־12 בתים של ארבע קבוצות וישחקו במסגרת ליגה. 24 קבוצות יעלו לשלב הנוק אאוט ויצטרפו לשמונה קבוצות שסיימו את שלב הבתים בצ'מפיונס ליג במקום השלישי.

השינויים הגדולים יותר יהיו ברמה השיווקית. קבוצות כבר לא יהיו אחראיות למכירת זכויות השידור שלהן מהמפעל. אופ"א תמכור בצורה קולקטיבית את זכויות השידור והספונסרשיפ למפעל - בדומה לצ'מפיונס ליג - ותחלק את ההכנסות בין הקבוצות.

מטרת המיתוג מחדש היא להפוך את גביע אופ"א ז"ל לרלבנטי יותר. למה הוא לא היה רלבנטי? בגלל שהוא נחשב בעיני רבים למעמסה מקצועית וכלכלית. אפילו קבוצות ללא מסורת אירופית, כגון בולטון, העדיפו לשלוח שחקני מילואים למשחקים בטורניר במקום לנסות ולנצח משחקים.

זה קרה בגלל הנתון הבא: בשנה שעברה 40 הקבוצות ששיחקו בגביע אופ"א חילקו ביניהן הכנסות של 40.3 מיליון יורו. לשם השוואה, 32 קבוצות הצ'מפיונס ליג בשנה שעברה חילקו ביניהן 588.6 מיליון יורו.

אופ"א מקווה להגדיל את הכנסות הטורניר ממכירת זכויות שידור וספונסרשיפ ל־100 מיליון יורו לפחות.

תגיות