אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך הענן הפרטי שלכם יחסוך לכם כסף צילום: עמית שעל

כך הענן הפרטי שלכם יחסוך לכם כסף

טכנולוגיית הווירטואליזציה מעניקה למחשבים יכולות חדשות וחוסכת לעסקים מיליונים על רכש ציוד. בכיר בחברת VMWare, מהחלוצות בתחום, מסביר כיצד ניתן להפוך את השרת של העסק ל"ענן" פנימי ולהקצות את משאביו לפי הצורך

20.05.2009, 16:18 | גילעד נס

עבור ראזה מלכזאדה, ישראל היא זירת מאבק. ראזה הוא מנהל מוצרים ושיווק בכיר לאזור אירופה ב־VMWare, החברה המובילה בעולם לשירותי ייעול תשתיות מחשוב באמצעות טכנולוגיית "וירטואליזציה". וירטואליזציה, טכנולוגיה שהולכת ומתפשטת בשנים האחרונות, מאפשרת למחשבים להריץ תוכנות גם כשחומרתם אינה מתאימה להן.

היא מאפשרת, למשל, להריץ את מערכת ההפעלה חלונות על מחשבי מקינטוש. לארגונים גדולים היא מאפשרת להריץ על שרת אחד כמה מערכות הפעלה, דבר שחוסך כסף רב על רכישת שרתים ועל השקעה בתשתיות נוספות.

ראזה מלכזאדה. כך חוסכים בהוצאות על ציוד מחשבים, צילום: עמית שעל ראזה מלכזאדה. כך חוסכים בהוצאות על ציוד מחשבים | צילום: עמית שעל ראזה מלכזאדה. כך חוסכים בהוצאות על ציוד מחשבים, צילום: עמית שעל

מלכזאדה היה העובד מספר 10 בחברת VMWare, כשהוקמה ב־1998. הוא חזר אליה אחרי עשור שבו הקים חברת סטארט־אפ שנרכשה בידי סיסקו – והצטרף לחברה נוספת שנרכשה בידי VMWare עצמה. זהו ביקורו החמישי בישראל, ואתמול השתתף באירוע שחברת REL, נציגת VMWare בארץ, ערכה לרגל השקת הגרסה החדשה של פלטפורמת הווירטואליזציה שלה, VSphere 4. החברה גם מפעילה בארץ מרכז פיתוח שמעסיק 65 עובדים ועם לקוחותיה נמנה משרד הביטחון, שבקרוב יטמיע את המערכת של VMWare בצה"ל.

אחד מתפקידיו של מלכזאדה הוא לחזק את חברתו במאבק מול שתי מתחרותיה העיקריות בארץ, מיקרוסופט וסיטריקס. כמו כן הוא נערך לתחרות עם חברות אחרות שנכנסות לתחום הווירטואליזציה.

להוציא יותר מאותן התשתיות

שיטות הייעול של וירטואליזציה ומחשוב ענן הולכות וצוברות פופולריות, גם בחברות עסקיות וגם אצל משתמשים פרטיים. התחומים נחשבים לשונים זה מזה, אולם ב־VMWare טוענים שהם משלימים זה את זה ושפלטפורמת החברה משלבת בין שניהם, וכך מאפשרת לחסוך יותר.

בשונה מווירטואליזציה, שתכליתה לאפשר לתוכנות לעבוד גם על חומרה שלא מתאימה להן, מחשוב ענן עוסק בהקצאת משאבים בעזרת מחשבים מרוחקים. זוהי משפחה של טכנולוגיות שמאפשרות לשלוף מידע ולהפעיל ייישומים לא מהמחשב המקומי - אלא משרת מרוחק, שאליו ניגשים באמצעות רשת מחשבים או אינטנרט מהיר. דוגמאות פשוטות מעולם הצרכנים הן שירותי דוא"ל כגון ג'ימייל והוטמייל, וגם שירותים של עריכת מסמכים מרחוק כגון גוגל דוקס.

בזירה העסקית מדובר בשירותים של חברות כגון אמזון וגוגל, המציעות לארגונים שירותי אחסון למידע וייישומים, שיחליפו את הצורך ברכישת חומרה ואמצעי אחסון יקרים. חברות סטארט־אפ המפתחות מוצר או שירות יכולות, למשל, לאחסן את השירות שלהם במלואו על תשתית השרתים והתקשורת של אמזון, ולחסוך מאות אלפי דולרים, ולעתים מיליונים, על רכישת שרתים ושירותי תקשורת.

ב־VMWare טוענים שהפלטפורמה שהם משווקים תאפשר לחברות לנצל טוב יותר את מערך החומרה הקיים שלה: להפוך בעזרת הווירטואליזציה את כל המחשבים ברשת למשאב אחד משותף הפועל בתאימות, ואז להשתמש בו כמעין "ענן" פנימי – ולהקצות את משאביו בזמן אמת ולפי הצורך. ענן כזה יחסוך גם את הצורך לשלם על תשתיות יקרות של שרתים, ומצד שני יחסוך את הצורך להיעזר בשירותי ענן חיצוניים של חברות כגון אמזון.

מערכת כזו, אומרים בחברה, תאפשר המשך עבודה תקינה גם כשאחד משרתי החברה קורס – היא פשוט תאתר משאבים פנויים על גבי שרת אחר, ותמשיך להריץ את הייישומים והמידע כשהמשתמש אפילו לא יהיה מודע לתקלה. השירות גם יקל בעת מיזוגים ושיתופי פעולה בין חברות לחבר בין ה"עננים" שלהן.

מחלישים את מותגי המחשוב

האם וירטואליזציה יכולה להיכנס לארגון עוד לפני שהוא רוכש את הציוד, או שהיא נועדה בעיקר לחסוך עלויות כשהארגון גדל?

"הרעיון הבסיסי היה לחסוך בהוצאות של רכישת ציוד ברגע שהחברה רוצה להתרחב, או לפתור בעיה של ריבוי יישומים שרצים תחת הרבה סביבות. אבל עסקים רבים משתמשים בווירטואליזציה כבר בשלב הקמת תשתית המחשוב שלהם. הם חושבים קדימה – במקום לקנות מההתחלה מספר מסוים של שרתים, הם בודקים אם אפשר להסתפק בפחות שרתים, ולהפיק מהם ערך רב הרבה יותר על ידי הרצת סביבות וירטואליות. עכשיו, אותם עסקים יכולים גם לקפוץ לעידן של מחשוב עננים בלי להסתמך על על ספק חיצוני – אלא תוך שימוש בחומרה שכבר יש להם”.

חוות שרתים. אפשר להסתפק בפחות, צילום: shutterstock חוות שרתים. אפשר להסתפק בפחות | צילום: shutterstock חוות שרתים. אפשר להסתפק בפחות, צילום: shutterstock

בעולם זוכה VMWare לחיבוק אוהב מהרבה חברות תוכנה, כמו גם חברות חומרה וציוד, שמשווקות ללקוחותיהן חבילות שמשלבות את סחורתן עם פלטפורמת הוירטואליזציה של VMWare. עובדה זו ניכרת בהודעות לעיתונות שהחברות מפיצות בכל פעם שנחתם שיתוף פעולה חדש. היא ניכרה במיוחד בטקס השקת הגרסה החדשה של VSphere שנערך לפני כחודש בקאן. על הבימה, לצדם של נשיא ומנכ"ל VMWare פול מריץ ומנכ"ל החברה-האם EMC ג'ו טוצ'י, עמדו ונתנו כבוד גם מנכ"ל סיסקו ג'ון צ'יימברס, מייסד ומנכ"ל דל מייקל דל, ובכירים מאינטל ו־HP. עוד חברה שמשתפת פעולה עם VMWare היא ענקית התקשורת האמריקאית AT&T, המציעה ללקוחותיה העסקיים שירות במודל דומה לזה של אמזון.

יש משהו לא ברור בחיבוק שאתם מקבלים משותפיכם. הפלטפורמה שלכם הרי מאפשרת להריץ תוכנות על כמעט כל חומרה, והופכת את החומרה שלהם למשנית, ומחלישה את המותג שלהם. האם ההתחזקות שלכם לא באה על חשבון המכירות של שותפיכם?

“אני חושב שכל שותף שלנו עדיין דואג להבליט את הייחודיות שלו בפני הלקוח, ואנחנו בסך הכל מספקים ללקוח אפשרות בחירה. עסק שעד עכשיו קנה ציוד של ספק מסויים, יכול באמצעות וירטואליזציה לא להיות כבול לאותו הספק".

עד כמה אנחנו קרובים ליום שבו מחשבים ערומים מאחסון ויכולות עיבוד חזקות ישמשו רק כמסופים, כמכשירי גישה, וכל התוכנות והמידע שישמשו אותנו יהיו במחשוב ענן?

"קשה לי לראות את זה מתרחש בעתיד הקרוב. יש המון סוגים של משתמשים, עם המון סוגים של צרכים, ואין פתרון אחד שמתאים לכולם. כמה מהמשתמשים יוכלו כבר בשנים הקרובות להסתמך על מסוף פשוט שיחובר למערכת מחשוב ענן, אבל ביישומים גרפיים תובעניים, למשל, עדיין צריך כוח מחשוב מקומי".

מה הסיכוי שנראה וירטואליזציה בטלפונים סלולריים? האם בעוד שנה נוכל להריץ מערכת הפעלה של ספק אחד על מכשיר של ספק אחר? אני די בטוח שהספקים לא יראו זאת בעין יפה. 

"כבר לפני כמה חודשים הצגנו יכולת להריץ את מערכת ההפעלה אנדרואיד של גוגל על טלפון של נוקיה. אבל אני דווקא מאמין שוירטואליזציה על גבי סלולר לא תלך לכיוון של מערכת הפעלה שונה על מכשיר קיים, אלא לכיוון של היכולת להריץ על מכשיר אחד כמה ממשקים, למשל ממשק שמתאים למשרד וממשק שמתאים לבידור, או לכיוון של מתן אפשרות לספקי הסלולר להזרים ייישומים למשתמש העסקי באמצעות ממשק וירטואלי.

תגיות