אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: השותפות בין קייזמן לאריסון בדרך לפירוק צילום: יונתן בלום

בלעדי: השותפות בין קייזמן לאריסון בדרך לפירוק

מחלוקות סביב הוצאות ניהוליות והוצאות מימון מאיימות לפרק את החברה המשותפת שלה 140 בניינים, נכסים בהיקף של מיליארד שקל והתחייבויות של 800 מיליון שקל

21.05.2009, 07:04 | גולן חזני

השותפות העסקית בין עדי קייזמן ושרי אריסון על סף פרידה. ל"כלכליסט" נודע כי חברת הנדל"ן המניב שהשניים הקימו בגרמניה עומדת על סף פירוק בעקבות חילוקי דעות ניהוליים.

בחברה המשותפת מחזיקות בחלקים שווים איי.די.או שבשליטת קייזמן ושיכון ובינוי שבשליטת אריסון. ל"כלכליסט" נודע כי שיכון ובינוי העבירה לקייזמן הצעה לרכוש את אחזקותיו בחברה, תמורת השווי בספרים העומד על כ־67 מיליון שקל, אך קייזמן סירב. במקביל מנהל קייזמן מגעים עם גוף אירופי בניסיון לרכוש את חלקה של שיכון ובינוי, אך בשלב זה מדובר בתרחיש פחות ריאלי.

השותפות בן הצדדים החלה בנובמבר 2006, כאשר אורי שני - אז מנכ"ל שיכון ובינוי ומכר של קייזמן - החליט להיכנס לשותפות עם קייזמן. שני הצדדים העמידו לטובת הפרויקטים כ־300 מיליון יורו, אך בפועל השתמשו בסכום קטן בהרבה. לחברה כ־140 בניינים, בעיקר בברלין. היקף הנכסים של החברה עומד היום על מיליארד שקל, והיקף ההתחייבויות על 800 מיליון שקל.

עם חתימת ההסכם נקבע כי השותפים ישקיעו הון עצמי של 30 מיליון יורו, ביחס של שליש (קייזמן) ושני שלישים (שיכון ובינוי). בסופו של דבר השקיעו הצדדים 50 מיליון יורו מהונם העצמי, כששיכון ובינוי השקיעה 30 מיליון יורו ואיי.די.או 20 מיליון יורו.

מקורב לצדדים סיפר כי לאחר ששני עזב את תפקידו ומאז שפרץ המשבר הפיננסי העולמי חלה התקררות ביחסי קייזמן עם שיכון ובינוי. עופר קוטלר, שהחליף את שני בתפקידו, הביא עמו גישה חדשה, ועם הזמן נוצרו חילוקי דעות סביב כמה עניינים.

המחלוקת הראשונה נוצרה לאחר ששיכון ובינוי הודיעה לקייזמן שהיא אינה מוכנה לשאת לבדה בעלות השיפוץ של כמה בניינים. המחלוקת השנייה נגעה לתשלום שדרש אחד הבנקים המלווים בתמורה להארכת הלוואה. שיכון ובינוי הסכימה לשלם לבנק, אך קייזמן סירב בטענה שיש להציג עמדה קשוחה יותר במשא ומתן עם הגוף המממן, לאור המשבר הפיננסי והמציאות החדשה השוררת בשווקים. בסופו של דבר שילמה שיכון ובינוי את מלוא הסכום בעצמה, וההלוואה הוארכה.

וכאילו לא די בכך, הרי שהצדדים חלוקים גם בשאלת ההוצאות הניהוליות: בשעה שקייזמן תומך בקיצוץ משמעותי בהוצאות המטה של החברה המאוחדת, מציגה שיכון ובינוי גישה רכה יותר.

לצורך פירוק השותפות שכר קייזמן את שירותיו של עורך הדין רם כספי, ושיכון ובינוי שכרה את משרד עורכי הדין גורניצקי. תהליך הפירוק היא סבוך, כרוך בהוצאות לא מעטות, ולכן הוא עלול לארוך זמן רב.

החלופות הריאליות הן ששיכון ובינוי תרכוש את חלקו של קייזמן, או ששני הצדדים יכניסו שותף שלישי שיזרים הון, כך כשכל צד יחזיק רק בשליש מהחברה. בתוך כך נודע כי החברה המשותפת לקייזמן ואריסון מנהלת מגעים לניהול נכסי דלא ניידי של חברות אחרות בגרמניה. אחת החברות שעמן מתקיימים מגעים היא אפריקה ישראל הפועלת בגרמניה באמצעות אפי אירופה.

שני הצדדים סירבו להתייחס לידיעה על פירוק השותפות.

תגיות