אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרהורים מתחת לקו המים

הרהורים מתחת לקו המים

יש הטוענים שהמזרח התיכון נמצא גיאוגרפית במרכז העולם. כשמסתכלים מערבה אל אירופה וארצות הברית, המצב לא נראה טוב. התכווצויות הכלכליות של 6%-3% הם הנורמה כיום. המנהיגים שם מעדיפים להסתכל מזרחה, לכיוון האזור הבטוח שלהם

23.05.2009, 10:54 | ג'ון דפטריוס, CNN

בעת שנערכה לפני פגישה האזורית של הפורום הכלכלי העולמי בשארם א-שייח', היה מחיר חבית נפט 100 דולר, שער האינפלציה היה דו-ספרתי, תורים ללחם השתרכו במקומות כמו קהיר וקובעי מדיניות חיככו ידיהם בציפייה לכל האפשרויות שמחכות להם בעקבות מחיר הנפט התלת-ספרתי.

לפני שבוע במפגש שהתקיים על חוף הים האדום בירדן, הייתה תחושה ברורה של רגיעה מפחידה מאחורי הקלעים. ניהלתי פאנל שנקרא "חבילת ההצלה הנכונה למזרח התיכון" עם שרים ממצרים, ירדן ובחריין ושלושה מנהיגים עסקיים מהאזור. חיזוי העתיד היה קשה מתמיד.

יש הטוענים שהמזרח התיכון נמצא גיאוגרפית במרכז העולם. כשמסתכלים מערבה אל אירופה וארצות הברית, המצב לא נראה טוב. התכווצויות הכלכליות של 6%-3% הם הנורמה כיום. המנהיגים הללו מעדיפים להסתכל מזרחה, לכיוון האזור הבטוח שלהם.

בניגוד למדינות ה-G8, אשר נסחפו יותר ויותר לתוך המיתון בתקופה זו בשנה שעברה, מדינות המזרח היו בהילוך גבוה ונאלצו להתאים את עצמם מהר לסביבה חדשה.

בדיונים הראשוניים שלנו חשפו חברי הפאנל את חששותיהם האמיתיים. היום המנהיגים האלה מנסים להשאיר את ציפיותיהם בגובה קו המים, אחרי מה ששר התעשייה והמסחר של מצרים, ראשיד ראשיד, כינה "מבחן ריסוק". בכיר היוניליבר לשעבר אמר ובצדק שהחיים היום היו יכולים להיות הרבה יותר גרועים לו מצרים ושכנותיה לא התחילו לבצע רפורמות לפני ארבע שנים.

שר האוצר הירדני, באסם א-סאלם, אמר שהרפורמות הכלכליות של הממלכה יציבות וכמו ראשיד, נתן להן קרדיט על צמיחה של 4%-3% שהם מקווים להשיג השנה.

השבוע, קרן המטבע העולמית עדכנה את תחזיתה לאזור והיא צופה לצמיחה של 2.6% השנה, פחות מחצי מהביצועים של שנה שעברה. תוצאה כזאת בזמן הצניחה הכלכלית הגרועה ביותר זה 60 היא לא רעה בכלל, אומרים בקרן.

עם זאת, ישנה רק אופטימיות זהירה. הבנקים – אחרי שנהגו בכספיהם באופן הכי לא אחראי – הצטמצמו למרות הורדת הריביות והזרמות הכספים על ידי הבנקים המרכזיים.

עאריף נכבי, מנכ"ל חברת ההון הפרטית אבראג' קפיטל, אמר שאולי כדאי שהממשלות ישקלו להקים מוסד להלוואות ישירות לצרכנים ועסקים קטנים אם הבנקים לא מעונינים לעשות את העבודה בעצמם.

"עלינו לוודא שמטפלים בצרכנים", אמר נכבי, "הם צריכים להרגיש טוב". נשמע מאוד פשוט, אבל זה מצלצל כמו האמת.

שר האוצר של בחריין, שייח' אחמד מוחמד א-חאליפה, אמר שחשוב להכיר בעבודה כי "אנחנו לא כמו ארצות הברית בשביל אירופה", כלומר, הספינה שלנו לא מוכרחה לשקוע לצד זו שלהם.

כשמסתכלים על ששת החודשים האחרונים, הממשלות פעלו במהירות והשתמשו באמצעיים ביתיים כדי להחזיר את האמון במערכות הבנקאיות הלאומיות שלהם, הסתכלו מעבר לגבול כדי לראות מה השכנים שלהם עושים והתפללו שהפדרל ריזרב והבנק המרכזי של אנגליה יתקינו רצפה בשוק על מנת לבנות מחדש את האמון.

חברי הפאנל אמרו לפני תחילת הדיון כי שוקי ההון הפרטי מסמנים זמנים טובים יותר בעוד שישה עד תשעה חודשים. הבעיה היא שהם כולם מסכימים שייתכן וכולנו מקדימים את המאוחר עם מושגים של הערכות ריאליות ונכסים קשים ורכים.

האבטלה, כולם הסכימו, תתדרדר לפני שיגיע השיפור. הם היו שותפים לחששות אמיתיים שכמו בשנות ה-30 של המאה שעברה, אנחנו עלולים להיות באמצע מציאות מזויפת. אנחנו רוצים להאמין שהזמנים הטובים עשויים לחזור. אנחנו פשוט לא כל כך בטוחים עדיין.

הכותב הוא מגיש התכנית Market Place Middle East , המשודרת מדי יום שישי ב-CNN

תגיות