אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי - פישר משנה מדיניות: בנק ישראל ירכוש דולרים לפי מצב השוק צילום: עמית שעל

בלעדי - פישר משנה מדיניות: בנק ישראל ירכוש דולרים לפי מצב השוק

לאור הנפילות החדות בשער הדולר, שוקלים בבנק להמיר את הרכישות הקבועות של דולרים ברכישות בסכומים משתנים. בתקופות של ירידות חדות ירכוש הבנק עד 500 מיליון דולר ביום

24.05.2009, 06:58 | אמנון אטד

בנק ישראל מודאג מאוד מהנפילות האחרונות בשער הדולר. בשנה האחרונה השקיע הבנק כ־80 מיליארד שקל ברכישת כ־20 מיליארד דולר, כדי לגרום לפיחות השקל. אולם בשלושת השבועות האחרונים התהפכה מגמת העלייה שנרשמה בדולר מאז תחילת הרכישות, והמטבע האמריקאי איבד 7% מערכו ביחס לשקל, 5% מהם רק בשבוע האחרון.

כדי לבלום את הצניחה החופשית, שוקל עכשיו בנק ישראל לשנות את מדיניות ההתערבות שלו במסחר במטבע חוץ. הצעד האפשרי הוודאי ביותר, אותו צפוי הבנק לנקוט כבר בימים הקרובים, אם יימשכו הירידות החדות בשער הדולר, הוא להמיר את שיטת הרכישות הקבועות ברכישות בסכומים משתנים, בהתאם למצב בשוק המט"ח. במקום הרכישות השיטתיות שהוא מבצע כיום, של 100 מיליון דולר ליום בימים שני עד חמישי ו־50 מיליון דולר בימי שישי, יפעל בנק ישראל נגד המגמה, וירכוש בתקופה של היצעים גדולים כמה מאות מיליוני דולרים ביום מסחר אחד.

בדרך זו יוכל הבנק לרכוש, במקרה של נפילות חדות בשער הדולר, 400 או אפילו 500 מיליון דולר ביום מסחר אחד, ולאחר מכן להמנע מרכישת דולרים במשך כמה ימי מסחר רגועים. על פי המתוכנן, כמות הדולרים החודשית שרוכש בנק ישראל בחודשים האחרונים, כ־1.9 מיליארד דולר בחודש פעילות רגיל, תישאר ללא שינוי.

את מסע רכישות הדולרים התחיל בנק ישראל ב־13 וב־14 במרץ בשנה שעברה, אז ביצע שתי רכישות של 300 מיליון דולר כל אחת. שבוע לאחר מכן הודיע הבנק על תוכנית רכישה שיטתית, שבמסגרתה הוא ירכוש מדי יום 25 מיליון דולר. פחות מארבעה חודשים מאוחר יותר הגדיל הבנק את היקף הרכישות היומי ל־100 מיליון דולר.

מאז ועד יום שישי האחרון מקפיד בנק ישראל לרכוש בכל יום מסחר רגיל 100 מיליון דולר בדיוק. בימי שישי רוכש הבנק את מחצית הכמות. כדי להימנע עד כמה שאפשר מתנודות חריפות בשער החליפין, ביצע עד היום הבנק את הרכישות היומיות שלו במנות קבועות של 5 מיליון דולר כל אחת, לאורך כל יום המסחר. בנק ישראל לא סטה ממדיניות זו גם ביום חמישי האחרון, שבמהלכו צלל שער הדולר בשיעור חד של 2.8%.

פעולת רכישה מדודה ומחושבת זו עשויה כאמור להשתנות כבר בימים הקרובים, כאשר בנק ישראל יחליט שהגיעה השעה להוציא אל הפועל מדיניות אגרסיבית הרבה יותר, שתפעל במוצהר נגד המגמה בשוק.

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

22.
צריך לגמול את המשק מהתלות בהתערבות בנק ישראל בשוק המט"ח
מה ייקרה כשבנק ישראל יחליט לחזור לניהול התקין של המשק ולא לרכוש בכלל? אנחנו מפתחים תלות בבנק ישראל שתתפוצץ לנו בפנים. היצואנים היו צריכים להיערך ולנצל את המתנה שסטנלי פישר נתן להם - עוד זמן עם דולר גבוה. עכשיו הגיע הזמן שיילמדו לשחק עם תנאי שוק משתנים כי הוא לא יוכל להמשיך ברכישות הללו לנצח.
24.05.09
20.
למנוע מספקולנטים לשדוד את המדינה באמצעות מסחר במטבע חוץ
על מנת להוציא את רוב הספקולנטים מהשוק צריך צעד פשוט מאד, לקבוע זמן מינימלי בין קניה ומכירה של מט"ח. כל מי שקונה מט"ח חייב להחזיק אותו לפחות שבוע. לחברות ועסקים אמיתיים זה ממש לא מפריע. כל הספקולנטים שקיבלו מתנה ממדינת ישראל בצורת הרצועה של 4 עד 4.2 לא יוכלו לתזמן את הכניסה והיציאה לפי השוק אלא לפי הזמן החוקי. אם למישהו נדמה שזה פוגע בחופש העיסוק וכדומה שיחשוב שוב, מסחר במט"ח זה לא עיסוק, זה עלוקות שמוצצות את הכסף מהחברה ללא תרומה כלשהי לחברה. מילא שיעסקו בזה, אבל לתת להם רשת הגנה? קונים כשהשער 4 ומוכרים ב 4.2, ושוב קונים ב 4.2 לירידה ומוכרים ב 4. אם רוצים להגן על העסקים, צריך למנוע מהעלוקות לנצל את המצב.
בעז , צפון  |  24.05.09
19.
ירידה של ערך הדולר וודאית
לאחרונה צץ ועלה איום חדש על הישרדותה של ההגמוניה האמריקנית: הסתמכות משמעותית על הון זר וחוב לאומי הולך ותופח. יש משהו מוזר בכך שהמעצמה הגדולה בעולם היא גם החייבת הגדולה בעולם." כלכלת ארצות הברית, מסתמכת על הצטברות של חוב גדול לגורמי חוץ. הגירעון הנוכחי של ארצות הברית – הפער בין מה שמוציאים תושבי ארצות הברית בעולם בשנה ובין הסכומים שהם מרוויחים בחו"ל בשנה – גירעון המואץ בשל הבזבזנות הממשלתית ושיעורי החיסכון הנמוכים במגזר הפרטי, עומד כיום על כשישה אחוזים מהתוצר המקומי הגולמי; סך החבויות נטו במישור הבין-לאומי עומד על כרבע מהתוצר המקומי הגולמי. על פי תרחיש בלהות סירוב פתאומי של משקיעים זרים להמשיך ולצבור נכסים דולריים ייצור פאניקה שתגרם לדולר לצנוח, לשיעורי הריבית לנסוק ולכלכלת ארצות הברית להתדרדר למשבר, משבר שיגרור בעקבותיו את העולם כולו הדיון ב"חוב החיצוני" של ארצות הברית מעלה דימויים של מדינות דוגמת ארגנטינה, ברזיל וטורקיה, ומציג את מפולות המטבע ואת המשברים הכלכליים מהם סבלו מדינות אלה כדוגמה להתמוטטות אמריקנית קרובה ארצות הברית הורידה את הריבית והזרימה לשווקים מזומנים בהיקפים חסרי תקדים, ולכן יותר ויותר מנהלי השקעות מתחילים להתכונן לשלב הבא של המשבר: עליית מחירים, ירידה של ערך הדולר ואינפלציה עבור משקיע ישראלי הנוסחה מורכבת יותר, כי השקל הישראלי דווקא יתחזק אם הדולר ירד
לאחרונה צץ ועלה איום חדש על הישרדותה של ההגמוניה האמריקנית:  |  24.05.09
לכל התגובות