אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקורסים שיעזרו לכם לשפר את הרזומה צילום: עמית שעל

הקורסים שיעזרו לכם לשפר את הרזומה

תקופה של אבטלה או ירידה בהיקף העסקים יכולה להיות מנוצלת גם ללימודים ולהעשרה. "כלכליסט" מציג: כך תשדרגו את הרזומה - מסינית מנדרינית ואנגלית עסקית ועד השתלמות בפירוקים והקפאת הליכים

24.05.2009, 08:19 | הדר קנה

בחיי היומיום אנחנו עסוקים בתמרון בין העבודה לחיים הפרטיים - עסוקים בסיום הפרויקט בעבודה, ריצוי הלקוח החדש ומתן מענה על המיילים הרבים שנשלחו אלינו מהבוס - ואין לנו זמן להתעדכן בחידושים האחרונים במקצוע שלנו.

וכך דווקא שעה של משבר עשויה להיות גם אפשרות ללמידה וצמיחה. אנשים שאיבדו את מקום עבודתם או בעלי מקצועות חופשיים שמקורות עבודתם הצטמצמו יכולים לנצל את הזמן ללימוד והתמקצעות. לא מדובר בהסבה מקצועית, אלא בהעשרה רלבנטית לתחום העיסוק הנוכחי, שתשפר את הרזומה לקראת ראיון העבודה הבא. לא חייבים ללמוד לתואר שני באוניברסיטה או להיכנס למסלול השתלמות ארוך; בימים אלו מציעים הארגונים המקצועיים והלשכות המקצועיות השתלמויות קצרות בנושאים שונים. לדוגמה, לשכת רואי החשבון מציעה לחבריה קורסים בבוררויות ובפירוקים והקפאות הליכים; לשכת עורכי הדין מציעה לחבריה השתלמויות בליטיגציה ובגישור; המי"ל (המרכז הישראלי לניהול) ולה"ב (לשכת ארגוני העצמאים בישראל) מציעים השתלמויות של דירקטורים; ובהתאחדות התעשיינים מציעים קורס לשיפור יכולות ניהול.

ראובן שיף, נשיא לשכת רואי החשבון: "עתה יותר מתמיד, בעקבות המשבר הכלכלי, רואי החשבון צריכים להרחיב את עיסוקיהם מעבר לעיסוק הקלאסי", צילום: אוראל כהן ראובן שיף, נשיא לשכת רואי החשבון: "עתה יותר מתמיד, בעקבות המשבר הכלכלי, רואי החשבון צריכים להרחיב את עיסוקיהם מעבר לעיסוק הקלאסי" | צילום: אוראל כהן ראובן שיף, נשיא לשכת רואי החשבון: "עתה יותר מתמיד, בעקבות המשבר הכלכלי, רואי החשבון צריכים להרחיב את עיסוקיהם מעבר לעיסוק הקלאסי", צילום: אוראל כהן

קורסי העשרה

ראובן שיף, נשיא לשכת רואי החשבון, מסביר: "עתה יותר מתמיד, בעקבות המשבר הכלכלי, רואי החשבון צריכים להרחיב את עיסוקיהם מעבר לעיסוק הקלאסי בביקורת הדו"חות הכספיים. הלשכה מקיימת קורסים והשתלמויות חד־פעמיות כדי להעניק לחבריה מיומנות במגוון של התמחויות, כמו בוררות ופירוקים וכינוסים". שיף מסביר את היתרונות של רואה חשבון כבורר: "אין מתאים יותר מרואי חשבון לשמש כבורר. רואה חשבון נמצא בליבת הכלכלה, ויש לו הבנה להיבטי חקיקה כמו גם לדיני עבודה, מיסוי, חשבונאות וניתוח דו"חות כספיים. לכן פתחנו קורס לבוררויות שנמשך חודשיים ועלותו 1,500 שקל. בקורס הראשון, שנפתח ביום חמישי שעבר, היו מקומות ל־120 איש, ובגלל הביקוש העצום נותרו כ־50 איש בחוץ". לדבריו הפופולריות העצומה של הקורס נובעת ישירות מהמשבר הכלכלי: "הביקוש גדול כי אנשים רוצים להרחיב את ספקטרום הפעילות שלהם. מצב השוק לא מאיר פנים לאף אחד, ולכן כמות העסקאות במשק ירדה ולנו יש פחות עבודה בליווי עסקאות, ייעוץ ומסים. לכן אנשים מחפשים נישות אחרות".

מלבד קורס הבוררויות פתחה לשכת רואי החשבון גם קורס בנושא פירוקים וכינוסים. "זוהי נישה שעוד תגדל", מסביר שיף, "בתי המשפט הגיעו בשנים האחרונות לתובנה כי ענף הפירוקים והכינוסים הוא לא רק חזקה של עורכי דין, ולכן רואי חשבון רבים מתמנים כמפרקים על ידי בתי המשפט. הקורס נותן להם ארגז כלים בסיסי שיאפשר להם להתמנות כמפרקים או כונסים של חברות". שיף מספר כי לקורס שייפתח בעוד כשבועיים יש ביקוש גדול: "נאלצנו לדחות אנשים. בתקופות אחרות שלא היה משבר כלכלי היה פחות ביקוש. אני ממש לא זוכר קורס שבו נאלצנו לדחות אנשים". בשל הביקוש מתכוונת לשכת רואי החשבון לפתוח קורסים נוספים. כרגע על הפרק קורס בוררות נוסף, שייפתח רק באוקטובר, וכבר נרשמו אליו 80 אנשים.

אחד מאלה שניצלו את ההשתלמויות שמציעה לשכת רואי החשבון הוא רואה החשבון הוותיק חיים סטוק, שעובר בימים אלו השתלמות של הלשכה בנושא בוררות. לדבריו, "אני רואה חשבון 30 שנה, ויש לי משיכה לצד המשפטי במקצוע שלי. בשנים האחרונות המשקל של הפסיקה בתחום המסים עולה על המשקל של החקיקה. רציתי להרחיב את מקורות הפרנסה שלי, ואני חושב שרואי חשבון מתאימים להיות בוררים. לכן נרשמתי לקורס". הוא מסביר כי הרציונל ללמידה בתקופה זו קשור למשבר הכלכלי: "הבוררות תוכל להביא לי יותר מקורות פרנסה וגם תתרום להשכלה הכללית שלי. לימודי תעודה מסוג זה מאשרים את הידע שלי. רואה החשבון הקטן לא יכול להקיף לבדו את כל המערכת המשפטית, ולכן הזדקקתי לקורס מקצועי שמונחה על ידי אנשים שמומחים לעניין".

להתמודד עם המשבר

גם לשכת עורכי הדין, שנוסף על המיתון מתמודדת עם בעיה נמשכת של הצפת השוק בעורכי דין צעירים, מציעה לחבריה קורסים והשתלמויות. יורי גיא־רון, ראש לשכת עורכי הדין, מדווח על עלייה בהרשמה להשתלמויות והוא מקשר זאת ישירות למשבר הכלכלי. לשכת עורכי הדין מציעה קורסים המאפשרים לחבריה להשתלם בתחומי המשפט השונים ומקנים להם מיומנויות נוספות, למשל קורסי גישור והשתלמויות בדיני עבודה, במיסוי מקרקעין, בחשבונאות, בנזיקין, ברשלנות רפואית ובביטוח.

יורי גיא-רון, ראש לשכת עורכי הדין: "השתלמות בכינוסים ופירוקים היא דוגמה לביזור עבודה והתמקצעות בתחום שבולט עכשיו", צילום: גרשון סמרס יורי גיא-רון, ראש לשכת עורכי הדין: "השתלמות בכינוסים ופירוקים היא דוגמה לביזור עבודה והתמקצעות בתחום שבולט עכשיו" | צילום: גרשון סמרס יורי גיא-רון, ראש לשכת עורכי הדין: "השתלמות בכינוסים ופירוקים היא דוגמה לביזור עבודה והתמקצעות בתחום שבולט עכשיו", צילום: גרשון סמרס

פורום עורכי הדין הצעירים של הלשכה מקיים אף הוא ימי עיון לעורכי הדין הצעירים בנושאים שונים, כמו הוצאה לפועל, דיני משפחה, עריכת הסכמים והסדרים בראי בית המשפט ודיני נזיקין, וגם קורס מעשי לבניית אתר אינטרנט, שיארך שישה מפגשים, מחודש אוגוסט.

גיא־רון מספר כי בשעת המשבר שתי ההשתלמויות הפופולריות ביותר הן ליטיגציה ופירוקים וכינוסים: "ההשתלמות בכינוסים ופירוקים נועדה להגדיל את מספר עורכי הדין שעובדים מול הכנ"ר (כונס הנכסים הרשמי), וקרוב ל־100 עורכי דין סיימו את הקורס הראשון בנושא. זוהי דוגמה לביזור עבודה והתמקצעות בתחום שבולט עכשיו", הוא אומר. תחום נוסף שאינו מאבד ואף צובר פופולריות הוא הגישור: "בעתות משבר לצדדים יש פחות רצון לשלם את העלויות הכרוכות בהליך משפטי מלא".

בהתאחדות התעשיינים פועלת המכללה לניהול בתעשייה, שם מעבירים קורסים וימי עיון. בימים אלו יש עלייה במספר הנרשמים, וחלק מהקורסים שנפתחו לאחרונה אף עברו למקום גדול יותר עקב הצפה במספר המשתתפים. הקורסים מיועדים לאנשי מקצוע החברים בהתאחדות, וחלקם גם פתוחים לקהל הרחב. הקורס הקרוב עוסק בניהול ממוקד. הוא ייפתח ביוני, ויקנה למשתתפים כלים ודרכי חשיבה לאבחון וניתוח אסטרטגי וטקטי של בעיות בחברות.

השתלמות מעניינת נוספת מציע מכון היצוא, שפותח באוגוסט קורס חדש שבמסגרתו ילמדו היצואנים הישראלים סינית עסקית. הקורס ישים דגש על השפה המנדרינית, המהווה את "השפה המשותפת" לסינים הדוברים דיאלקטים רבים, ויקנה למשתתפים בו אוצר מילים בסיסי לתקשורת יומיומית ברמה העסקית. לדברי אבי חפץ, מנכ"ל המכון: "הסינים, אשר רואים את סין כמרכז העולם, מצפים כי איש העסקים העובד מולם יוקיר את תרבותם ובראשה את שפתם. מי שמסוגל לתקשר בסינית, ולו ברמה הבסיסית, זוכה לנקודות זכות בעיניהם". לדבריו, "לימוד השפה המנדרינית יהיה צעד ראשון ליצואנים אשר רואים את סין כיעד הבא שלהם". קורס מבוקש נוסף הנלמד בבתי הספר לשפות הוא אנגלית עסקית.

סיבה לקום בבוקר

אפיק נוסף שמאפשר לאנשים להרחיב את אפשרויות התעסוקה ואת כישורי המינגלינג שלהם הוא קורסים של דירקטורים, שאותם מציעים המי"ל, לה"ב והאוניברסיטאות השונות. עו"ד מישל אוחיון, מומחה לדיני חברות וניהול דירקטוריונים ומרצה בקורסי דירקטורים בחברות ממשלתיות ותאגידים שונים, מסביר: "בקורס לומדים להיות אפקטיביים בתהליכי קבלת החלטות, מבינים מהו מבנה החברה ומהי צורת הניהול שלה". לדבריו, השתלמויות דירקטורים מתפרשות על שלושה־ארבעה חודשים ועולות בין 3,000 ל־6,000 שקל.

"ההשתלמויות הללו יוצרות הזדמנויות ונותנות נקודות זכות בקורות החיים. אני רואה עלייה בכמות האנשים שרוצים להיות דירקטורים בתקופה זו. לעתים כי אין להם אלטרנטיבות, לדוגמה אנשים שפוטרו מחברות. ויש כאלה שממלאים את תפקיד הדירקטור במקביל לתפקידים אחרים", אומר אוחיון.

"אני בעד השתלמויות משני טעמים", מוסיפה שוש אורון, פסיכולוגית ויועצת תעסוקתית ומנכ"לית "בגישה שונה", חברה לייעוץ והשמת בכירים, "הראשון הוא שהשתלמות מקצועית ממלאת את האדם במשמעות מבחינה פסיכולוגית. אדם קם בבוקר ויש לו מטרה, זה מגביר את הביטחון העצמי שלו, וכשהוא בתהליך של חיפוש עבודה הוא בא ממקום יותר בטוח, כשהוא בחוויה של התקדמות, ולא בחוויה של אי־עשייה. הטעם השני הוא שהשתלמות מאפשרת להתקדם גם מבחינת הידע. בעבודה היומיומית אנחנו פחות פנויים להשלים את פערי הידע שרלבנטי לתחום המקצועי שלנו.

"אם מישהו למשל לא בקיא באנגלית, בהחלט כדאי לו בסביבה גלובלית להעשיר את הידע שלו בשפה - זה יעזור לו בכתיבה, דיבור ועריכת פרזנטציות. זוהי ההזדמנות של העובד לסגור פערים, לשאול איפה אני חלש, לאן העולם הולך ואיפה חסר לי ידע".

עם זאת אורון סבורה כי לא צריך ללכת על כל השתלמות: "צריך לבחור את ההשתלמות באופן מתוחכם. לא כל קורס בהכרח מהווה קרדיט אחר כך בשורת קורות החיים. השתלמויות מסוימות נכונות להעשרת הידע, אך לא בהכרח תורמות בתחרות מול המועמדים האחרים".

תגיות