אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אין ביטחון שבשנה הקרובה יהיו די מים בברזים" צילום: cc-by אנדרו קרייקר

"אין ביטחון שבשנה הקרובה יהיו די מים בברזים"

פרופ' דן זסלבסקי מהטכניון בחיפה יגיש מחר לוועדת הכלכלה של הכנסת דו"ח חמור. זסלבסקי קובע, כי השימוש במי קולחין להשקיית שדות חקלאיים מסוכן לבריאות והוא "לא פחות מאשר פשע", ממליץ לייעל את השימוש במתקני התפלה ומזהיר: אקוויפר החוף כלל אינו שמיש

24.05.2009, 20:01 | גלית שפיר

"אין ביטחון שבשנה הקרובה יהיו בכלל די מים לספק לברזים בעיר (כולל מי שתייה) ולתעשייה ומראש כבר הוחלט לקצץ בהיקף ניכר את השטח המושקה מבחינה חקלאית". כך קובע דו"ח חדש, שהכין פרופ' דן זסלבסקי מהטכניון בחיפה, שכיהן כנציב המים בשנים 1992-1991. עוד קובע הדו"ח של פרופ' זסלבסקי, כי כל אקוויפור החוף, המהווה כ-15% ממקורות המים של ישראל, כלל אינו שמיש.

הדו"ח הוכן עבור ועדת הכלכלה של הכנסת, שתקיים מחר (ב') דיון בהשתתפות מנהל רשות המים, פרופ' אורי שני.

מי הקולחין מרעילים אותנו

בדו"ח נמתחת ביקורת על השקיית שדות חקלאיים במי קולחין (מי ביוב שעברו טיהור). "ההתמסרות להשקייה במי קולחין אחרי טיפול שניוני או שלישיוני הוא מעשה בלתי חכם ולא פחות מאשר פשע, במשמעות הפשוטה של המילה", נכתב בדו"ח.

טיפול שניוני הינו טיפול ביולוגי למים, במסגרתו מתבצע הפירוק של החומר האורגני. כיום, מרבית מי הקולחין עוברים טיפול שניוני ורק בחלקם טיפול שלישיוני, שכולל גם פעולות נוספות, בהן סילוק חנקן, זרחן ומוצקים מרחפים. לטענת פרופ' זסלבסקי, מי קולחין אלה גורמים להפצת מחלות, בהן תופעה של סלמונלות, שמהקרקע חדרו לשורשים ומשם הגיעו לפירות ולעלים.

בנוסף, העובדה שישראל משקה את התוצרת החקלאית במי קולחין פוגעת - לדברי פרופ' זסלבסקי "ללא צל של ספק, ובצדק" - בשיווק התוצרת בחו"ל. כמו כן, הנחלים שבהם מים זורמים מזוהמים בצורה חמורה על ידי קולחין, שגורמים להרס הצמחיה והחי וכן גורמים לפגיעה בבני אדם ובין השאר למחלת הסרטן.

מי הקולחין אף גורמים, לפי הדו"ח, לנזק כלכלי לקרקע ולחקלאות, המושפע גם מנזקים בריאותיים, פגיעה בתדמית, שיווק תוצרת חקלאית לחו"ל ועוד. על פי הדו"ח, הנזק המצטבר שניתן היה למנוע נע בין דולר וחצי לשני דולרים וחצי לקוב מים, שזה פי 3-5 מעלות קוב מים מותפלים.

הוזלת וייעול ההתפלה

הפתרון שאותו מציע פרופ' זסלבסקי הוא התפלה של מי ביוב והחזרתם לשימוש בעיר. לדבריו, יש לחוקק חוק, שיאסור החזרה של מים באיכות נמוכה ממי שתייה למערכת המים הארצית. הצעה נוספת היא הקמה של מתקני התפלה קטנים שיאפשרו לעשות שאיבת יתר בתקופת בצורת.

פרק נוסף בדו"ח מתייחס לנושא האנרגיה בהפעלתם של מתקני התפלה. המסקנה העולה מהדו"ח היא, כי ייקור תעריפי החשמל תשליך על מחירי ההתפלה, שיגיעו לסכום של עד 2.5 דולר לקוב מים. כיום, המחיר להתפלת קוב מים עומד על כ-3.25 שקל. בעניין זה הפתרון המוצע הוא שימוש במקורות אנרגיה זולים, שיבטיחו שלא תהיה עלייה במחירי התפלת המים.

תגיות

31 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

31.
מה היה קורה
אילו היה חסר לדוגמה חשמל במדינת ישראל באותה מידה שחסר מים, הלו התעשיינים ושאר בעלי הממון היו תולים את כל אנשי המערכת בכיכר במדינה בת"א, כי להם יש את הכח, לחקלאים ולשאר אזרחי המדינה שיבלעו חרא, שימותו מצמא, שאחוז חולי הסרטאן יעלה, שיהיו יותר עניים, ממשלות אלה הם הם שישמידו את העם והמדינה ולא שום גורם אחר. רק מהפכה שורשית תביא גאולה לעם ולמדינה.
יגאל , חולון  |  03.06.09
28.
מים ? את מי זה צריך לעניין בכלל ?
יש לנו ,האספסוף,את "חוק הנכבה". הכי טוב ליהודים. חייבים להראות לערבים מי כאן בעל-הבית.......מים ? האספסוף הרי שותה אורנג'דה..........מים זה לאשכנזים בכלל :)). אפרופו החוק החדש....ניתן לשפר אותו עשרות מונים: יש לחייב את ערביי ישראל לחגוג באזורי הבמות בערב יום העצמאות,תוך כדי מעגלי "הורה" סוערים. ומי מהם שיגיע ללא פטיש פלסטיק לחגיגה - היאורה נשליחהו....ערבים מבינים רק כח. "אנחנו צריכים להיות חזקים - הם כבר יתחננו לשלום". (סבא שלי בא מעירק,הוא גדל עם ערבים,הוא מכיר אותם,סבא לימד אותי הכל).
יאיר , ר"ג  |  25.05.09
27.
זה לא נכון-כנסו בעיקר מגיב 25
אין בעיה במים שעברו טיפול שלישוני, אני עובד במתקן כזה וניתן לשתות את המים,אין להם ריח או טעם חריגים.כל הפרמטרים שלהם זהים למים שפירים. לגבי הקשר בין ההתפלה לעובדי מקורות-לידיעתך כל!! המים המוטפלים מבוקרים על ידי מקורות כולל נושא חיטוי, בדיקות מעבדה, פיקוח תהליכי על ההספקה,ואחרון חביב כל הצנרת היא צנרת של מקורות אז זה בדיוק הפוך אם יהיו מתקני התפלה יצטרכו להגדיל את מספר העובדים ואז אולי תוכל להגיש מועמדות ולהתקבל.
אחד שיודע , צפון  |  25.05.09
לכל התגובות