אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות חשיפת כלכליסט - בשוק ההון לא מתרשמים: "בנק ישראל לא יכול לשנות את מחיר הדולר" צילום: אוראל כהן

בעקבות חשיפת כלכליסט - בשוק ההון לא מתרשמים: "בנק ישראל לא יכול לשנות את מחיר הדולר"

אתמול פורסם כי בנק ישראל מתכוון לרכוש דולרים בכמויות משתנות. היום אומרים בכירים בשוק כי הדבר לא יבלום את צניחת הדולר. שמואל פרנקל: "פעולה אגרסיבית יכולה לגרום נזק רב"

25.05.2009, 06:58 | הדר רז

בכירים בשוק ההון מביעים ספק לגבי מידת ההשפעה של המהלכים שמתכנן בנק ישראל על שער הדולר הצונח. כפי שפורסם ב"כלכליסט" אתמול, בנק ישראל שוקל לשנות את מדיניות ההתערבות שלו במסחר במטבע חוץ, ולבצע רכישות של דולרים בסכומים משתנים לפי המצב בשוק, במקום רכישות יומיומיות כפי שביצע עד כה.

אלטשולר. שער דולר נמוך יכול לגרום לקריסה של הייצוא, צילום: עמית שעל אלטשולר. שער דולר נמוך יכול לגרום לקריסה של הייצוא | צילום: עמית שעל אלטשולר. שער דולר נמוך יכול לגרום לקריסה של הייצוא, צילום: עמית שעל

לדברי שמואל פרנקל, יו"ר ומנכ"ל משותף בבית ההשקעות אפסילון, פעולות רכישה אגרסיביות לא יועילו לשוק: "אם אכן זה יהיה דפוס הפעולה של בנק ישראל, אזי מדובר בחדשות לא טובות לשוק. כמות הכסף במשק עולה לרמות שיא, והנזק שעלול להיגרם למשק מפעולה כל כך אגרסיבית יכול להיות רב. צריך להודות על האמת - אין בכוחו של בנק ישראל לשנות את מחירי השוק. אתה לא יכול ללכת נגד כוחות השוק, אתה לא יכול ללכת נגד הזרם. אולי אתה משפיע בטווח הקצר, אבל בטווח הארוך קשה לך לעשות את זה".

פרנקל מוסיף כי כוונת בנק ישראל לשנות את מדיניותו אף תרמה לירידה בשער המטבע האמריקאי: "הטעות שנעשתה היתה בפגישה שהתקיימה בשבוע שעבר בין קרנית פלוג (מנהלת מחלקת המחקר בבנק ישראל) לראשי מחלקת המט"ח בסיטי בנק. פלוג סיפרה להם שבנק ישראל שוקל את מדיניותו בשוק המט"ח, ומאותו רגע התחיל כדור השלג, כשהסוחרים בסיטי התחילו לשפוך דולרים בקצב מוגדל".

יו"ר ומנהל השקעות ראשי במיטב, צבי סטפק, תומך בשינוי המדיניות: "הפסקת הרכישת הקבועה כל יום היא מהלך נכון - אין צורך לגלות את הקלפים המדויקים בכל יום נתון. בנק ישראל מגביר את העמימות ונותן לעצמו כלים גמישים יותר בהתערבות, בהתאם לצורך בשוק". עם זאת, גם סטפק מטיל ספק ביכולת ההשפעה על שער הדולר: "זה יותר תלוי במה שיקרה בעולם בראייה רחבה יותר. בנק ישראל מתערב במט"ח בשתי זירות - במטבע חוץ ובאיגרות חוב בממשלתיות. עד לאחרונה היתה לבנק ישראל רוח גבית מהשווקים בעולם, כלומר, איגרות החוב הממשלתיות עלו. גם לגבי הדולר - חלק לא קטן מעלייתו נבע מהתחזקות הדולר בעולם".

סטפק מוסיף כי "כעת יש שתי התפתחויות שליליות מבחינת בנק ישראל, שמקשות עליו להשיג את מטרות ההתערבות שלו. האחת, שהדולר בעולם נחלש, והשנייה, שהאג"ח הממשלתיות בעולם ירדו. היום בנק ישראל צריך לדחוף את הדברים במעלה ההר. זה הופך את המשימה להרבה יותר מסובכת".

גילעד אלטשולר, מנכ"ל משותף באלטשולר שחם, סבור כי הצעד של בנק ישראל נכון. "ליצואנים בישראל גם ככה קשה עם כל מה שקורה בעולם, ושער דולר נמוך יכול לגרום לקריסה של היצוא. עם זאת, עדיף לשמור את הכוח לימים שבאמת רואים בהם חולשה". אלטשולר הוסיף כי "הטכניקה פחות חשובה. זה אינטרס לאומי לשמור על כך שהשקל לא יתחזק. העמדה של בנק ישראל ברורה בכך שהוא מודיע שהוא ישמור על שער המטבע".

תגיות