אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסכסוך בין חברת קוריאה מוטורס לקיה עובר לבוררות בקוריאה צילום: בועז אופנהיים

הסכסוך בין חברת קוריאה מוטורס לקיה עובר לבוררות בקוריאה

השופט קיבל את הסכם ההפצה בין החברות הקובע כי כל סכסוך יתברר בבוררות שתתנהל בסיאול. קמי הגישה תביעה ע"ס 156 מיליון שקל נגד קיה מוטורס ורמי אונגר בטענה כי ביטלו באופן חד צדדי את ההתקשרות הבלעדית

25.05.2009, 15:23 | מארק שון

בית המשפט המחוזי בתל-אביב החליט אתמול (א') להעביר את הסכסוך בין חברת קוריאה מוטורס ישראל (קמי) לבין החברה הקוריאנית קיה מוטורס ואיש העסקים רמי אונגר לבוררות בקוריאה.

השופט, ניסים ישעיה, קיבל את טענת חברת קיה לעכב את ההליכים בתביעה לנוכח קיומה של תניית בוררות בהסכם בין החברות, לפיה כל סכסוך או מחלוקת שיתגלעו בין הצדדים תידון בהליך של בוררות בקוריאה, מקום מושבה של החברה.

חברת קמי הגישה בדצמבר האחרון תביעה נגד קיה מוטורוס, איש העסקים רמי אונגר וחברות בשליטתו, על סכום של 156.8 מיליון שקל. חברת קמי, שמאז 1994 ועד לאחרונה שימשה כמפיץ בלעדי בארץ של כלי רכב מתוצרת קיה, טענה, בין היתר, כי קיה ביטלה באופן חד צדדי ושלא כדין את ההתקשרות הבלעדית והעבירה את זכויות ההפצה לידיו של איש העסקים רמי אונגר ולחברות בשליטתו, טלקאר מוטורס וריי מוטורס, ללא כל תמורה לקמי.

קמי ציינה בתביעה כי היא השקיעה מאמצים רבים והון עתק ביצירת התשתית הפיזית והאנושית לשיווק כלי רכב מתוצרתה של קיה, והיא מצידה הפרה ברגל גסה את ההסכמים ביניהן וגרמה לקמי הפסדים ואובדן רווח של עשרות מיליוני שקלים. בתביעה נכתב, כי סך השקעותיה של קמי לאורך השנים עומד על כ-126 מיליון שקל.

בית המשפט קיבל את טענת קיה, כי הסכם ההפצה בין החברות קבע מפורשות כי כל סכסוך עתידי יתברר במסגרת בוררות שתתנהל בסיאול, בירת קוריאה. קמי טענה בבית המשפט, כי ההסכם בין הצדדים כולל מנגנון מוסכם לישוב סכסוכים אותו יש להפעיל בטרם יפנו הצדדים לבוררות. על פי גרסת קמי, ההסכם קובע כי צד המעונין ליישב את הסכסוך חייב לקיים מו"מ בתום לב עם הצד שכנגד.

קמי טוענת שקיה הפרה את ההסכם ואף לא נענתה לפניות חוזרות ונשנות בעניין, ולכן נשללה ממנה הזכות לכפות קיום הליכי בוררות בקוריאה.

השופט ישעיה לא קיבל את טענות קמי, וקבע כי בהסכם ההפצה נכתב כי כל מחלוקת שלא ניתן ליישב בשיתוף פעולה חברי יופנה להליך בוררות. "מהסכמה זו אין להסיק על קיומו של תנאי מוקדם מחייב או על יצירת מנגנון "טרום בוררותי" אותו יש לקיים בטרם יוחל בהליך הבוררות. ודאי שאין להסיק מלשון הסעיף על קיומה של חובה "פורמלית" לקיים "מו"מ ושיתוף פעולה ידידותי"", קבע השופט, "הוראה זו קובעת כי כל מחלוקת אשר לא יושבה במו"מ ידידותי תועבר להכרעת בורר, אין היא מתנה את קיום הליך הבוררות בקיום הליכי מו"מ קודמים כלשהם, אלא מבהירה כי כל מחלוקת או סכסוך, אשר לא יושב במו"מ או בשיתוף פעולה "חברי", כנהוג וכמקובל בין צדדים למערכת עסקית מעין זו, תועבר להכרעת בורר".

בית המשפט קבע כי ההליך נגד קיה בישראל יעוכב, וחברת קמי תשלם לקיה הוצאות ושכר טרחת עו"ד בגובה 80 אלף שקל.

את חברת קמי ייצגו עוה"ד איל רוזובסקי ואורן גרוס ואת חברת קיה הקוריאנית ייצג עו"ד דורי קלגסבלד.

תגיות