אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
על אף הצמיחה השלילית והירידה במדד המשולב: ריבית יוני תישאר ללא שינוי צילום: ששון תירם

על אף הצמיחה השלילית והירידה במדד המשולב: ריבית יוני תישאר ללא שינוי

הריבית לחודש יוני תישאר ללא שינוי, ברמה של 0.5%. החלטתו של הנגיד פישר נובעת מהערכות אחרונות המתייחסות לצפוי במשק הישראלי, ביניהן שיעור העלייה הצפוי באינפלציה (2.2%), הציפייה לנתון גבוה במדד המחירים לצרכן בחודשיים הבאים וההערכה שגם הריבית בארה"ב תישאר בחודש הקרוב ללא שינוי

25.05.2009, 17:31 | אמנון אטד

הריבית לחודש יוני תישאר ללא שינוי, ברמה של 0.5%. כך החליט הערב (ב') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, וזאת למרות הנתונים הקשים על מצב המשק, שפורסמו בימים האחרונים, ביניהם צמיחה שלילית של 3.6% ברבעון הראשון וירידה של 0.3% במדד המשולב בחודש אפריל, התומכים דווקא בהורדה נוספת של הריבית.

החלטת הנגיד שלא לשנות את הריבית, זה החודש השני ברציפות, נובעת משורה של התפתחויות שחלו לאחרונה במשק והערכות לגבי מה שצפוי לנו בעתיד, שהעיקריות בהן: העלייה באינפלציה הצפויה על ידי האנליסטים בשוק ההון, המסתכמת כעת ב-2.2%; המדד הגבוה שנרשם בחודש שעבר (1%) והציפייה למדדים גבוהים יחסית גם בחודשיים הבאים; הגירעון הגדול שצפוי להירשם השנה בתקציב הממשלה; הגידול העצום שנרשם בשנה האחרונה בכמות הכסף במשק; וההערכה שגם הריבית בארצות הברית תישאר בחודש הקרוב ללא שינוי.

בנוסף לכך, הגיעו לאחרונה חברי הנהלת בנק ישראל למסקנה, כי תהליך הפחתות הריבית מיצה את עצמו וכעת צריך הבנק להמשיך בהפעלת הצעדים הנוספים שבהם הוא נוקט בחודשים האחרונים: רכישת אג"ח ממשלתיות בבורסה ורכישת דולרים.

תגובות

אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, אומר בתגובה להחלטת הנגיד: "איום החלשותו הנשנית של הדולר, לצד הירידה העולמית בביקושים ומחנק האשראי ממנו סובל המגזר העסקי - יוצרים תמהיל מסוכן ליכולתו של המשק הישראלי לשרוד את המיתון העולמי".

עם זאת, אומר יהודאי כי "הבנק המרכזי הוכיח עד כה אחריות, גמישות ויצירתיות בקביעת המדיניות המוניטרית וכי הוא בטוח שהנגיד מודע למצב הקשה של היצואן הישראלי וכי יפעל בכל הכלים העומדים לרשותו לשיפור כושר התחרות של היצוא הישראלי. זאת באמצעות תמיכה בשער דולר - שקל גבוה, לצד צעדים להרחבה מוניטרית, ולהקלה של מחנק האשראי במשק".

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר: "טוב שהנגיד קיבל את המלצתנו להותיר את שיעור ריבית בנק ישראל על כנו. שינוי שיעור הריבית היום היה גורר תגובות שליליות למשק שגם כך נתון בתהליך אינפלציה. על בנק ישראל להתערב בנושא ירידת הדולר בדרך של שינוי המדיניות בכל הקשור לרכישות המטבע. עליו לא לבצע רכישה קבועה מדי יום, אלא רכישות מפתיעות ובלתי צפויות מראש".

ורד פורת, מנהלת המחלקה הכלכלית בישיר בית השקעות: "בהתאם לציפיות, בנק ישראל לא שינה את הריבית. כבר בהורדות האחרונות נראה כי המכשיר מוצה ולאור המדדים האחרונים והכניסה לטווח יעד האינפלציה של בנק ישראל מחזק את פעולה זו. כפי שניתן לקרוא בעיתונות בנק ישראל החליט לפעול באמצעים אחרים (התערבות בשוק המט"ח ובשוק האג"ח) . ככל הנראה בחודשים הקרובים הריבית תישאר ברמתה הנוכחית".

תכלית בית השקעות: "נגיד בנק ישראל צפוי להותיר את הריבית במשק על כנה בחודשים הקרובים, שכן הוא ירצה לשמור על תנאים המקלים על חזרה למסלול צמיחה. אנו מעריכים, כי לקראת סוף השנה נראה תהליך של העלאת ריבית לרמה של 0.75%-1%, מתוך הנחה כי עד אז, יתפרסמו נתונים אשר יעידו על התאוששות הכלכלה.

להערכתנו, ציפיות האינפלציה ימשיכו לעלות לכיוון הטווח העליון של יעד בנק ישראל (3%) ויתמכו בהעלאת ריבית לקראת סוף השנה. ראוי לציין כי שוק המק"מ מגלם כבר ציפייה להעלאת ריבית לכ-1.25% בעוד 12 חודשים".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
לא יכולים לחסל את המשבר הזה בעזרת חוקים רק בתנאי שנשנה את היחס בינינו
אדם רגיל לא רואה, שהמשבר חושף את הקשר והערבות ההדדית בין האנשים כחוק הטבע. הוא רק רואה שניירות הערך איבדו מערכם כתוצאה ממשחק לא הוגן בבורסה, שהחברה, בה הוא עובד, הפסידה ולכן פיטרו אותו. אז איך הטבע קשור כאן? אז תשמעו, המשבר הנוכחי הוא גלובלי, ולכן לא ניתן לתקן אותו בחלקים, הרי התגלה הקשר של כל האנושות. המשבר הוא לא רק בכלכלה, אלא גם בתעשייה, במסחר, בתרבות, בחינוך ובכלל, ביחס שלנו לכל דבר! אבל הגילוי העיקרי הוא בכך, שבכל התופעות האלה מתגלה עוד שכבה אחת, פנימית: אנחנו לא יכולים לחסל את המשבר הזה בעזרת חוקים, הסכמים או כל מיני אמצעי ויסות (רגולטורים) נוספים. התפקוד הנכון יתכן רק בתנאי שנשנה את היחס בינינו. אנחנו צריכים להבין את האחריות ההדדית של כל אחד לשני, כמו גם של כל האנושות ביחס לכדור הארץ ולטבע הגלובלי. הטבע לוחץ עלינו מכל הצדדים ומכריח להגיע להבנה ולהסכמים כאלה, שחוץ מתנאים, הכתובים על הנייר, חתימות של עורכי דין, קנסות ורגולטורים אחרים, אנחנו נכלול בהם גם את המוכנות הפנימית שלנו להיות כנים אחד עם השני, את הקשר ההדדי והערבות, שאותם לא ניתן לרשום באופן פורמאלי ולבצע בצורה יבשה. לביצוע כל הסכם בין האנשים, יהיה דרוש תיקון מוגדר של האגו שלהם! היום כל אחד מרוויח על חשבונו של האחר, ואילו אנחנו צריכים ליצור משהו חדש לגמרי. כלומר, הפתרון למשבר הנוכחי נראה לכאורה לא מציאותי: אנו צריכים להמציא שיטה לקבלת רווח שלא על חשבון הזולת, ולא ברור כיצד הדבר אפשרי. הרי בזמננו אנו חיים לפי השיטה: "היום אתה מפסיד - אני מרוויח, מחר אני אפסיד - אתה תרוויח". האם יכול בכלל להיות מצב אחר? מצב אחר יתכן בתנאי, שכל אחד יקבל רווח חומרי בהתאם להכרחיות הקיומית, וכל השאר יימסר להנהלת החברה. וזה עד שלא יישאר אף נזקק בחברה! בנוסף לכך, כל אחד יקבל פיצוי פנימי, בצורת כבוד והכרה של החברה, בהתאם להשקעתו. והעבודה שלו לטובת כולם תהפוך להיות כדאית לו. כל זאת בניגוד לחברה האגואיסטית, שבה מזלזלים בערכים האלו, מבזים את סימני הכבוד, ורואים רק בכסף תמריץ חשוב ועוצמתי!
גלית  |  26.05.09
6.
כל העולם במשבר וגם אנחנו !
"אנחנו חיים בתקופה של אתגרים כלכליים גלובליים, שאי אפשר להיענות להם במאמצים של מדינות נפרדות", כתב אובאמה. "הצלחתה של הכלכלה האמריקאית מחוברת בקשר שאינו ניתן להתרה לכלכלה הגלובלית. אם נמשיך לאפשר למוסדות הפיננסיים סביב העולם לפעול באופן פרוע וחסר אחריות, נישאר לכודים במעגל של בועה ופקיעה." ולכן: נחוצה לנו... רגולציה גלובלית!
שרה , קריות  |  26.05.09
5.
עסקה הוגנצ ביא העסקה הכדאית
שאלה: אדם רגיל לא רואה, שהמשבר חושף את הקשר והערבות ההדדית בין האנשים כחוק הטבע. הוא רק רואה שניירות הערך איבדו מערכם כתוצאה ממשחק לא הוגן בבורסה, שהחברה, בה הוא עובד, הפסידה ולכן פיטרו אותו. אז איך הטבע קשור כאן? תשובה: המשבר הנוכחי הוא גלובלי, ולכן לא ניתן לתקן אותו בחלקים, הרי התגלה הקשר של כל האנושות. המשבר הוא לא רק בכלכלה, אלא גם בתעשייה, במסחר, בתרבות, בחינוך ובכלל, ביחס שלנו לכל דבר!
vicki , ישראל  |  25.05.09
3.
לא מאמינה שייכלו לפתור את הבעיה בצורה זו
הכי הכי מעניין שמה שהבנקאים והכלכלנים מעריכים ואומרים כל הזמן אני אישית לא רואה שזה קורה ובטוחה שיש עוד הרבה כמוני שמרגישים ככה.משאירים ריבית,מקטינים,מה שלא עושים אני לא רואה שינוי.רק נותנים לנו לחיות באשליה שיהיה בסדר,וחלקנו באמת מאמינים לזה,עד שקולטים כמה זה לא נכון.
ז'קלין  |  25.05.09
לכל התגובות