אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: אם נזהה כשל שוק נתערב במסחר באגרסיביות צילום: יואב גלאי

בנק ישראל: אם נזהה כשל שוק נתערב במסחר באגרסיביות

האחראי לרכישת הדולרים בבנק ישראל, בארי טאף, אומר כי הבנק לא שולל הגדלת היקף רכישות הדולרים היומי במאות מיליונים ואף לעבור את המכסה החודשית של 1.9 מיליארד דולר, "אם שוק המט"ח יתנהג בצורה חריגה"

26.05.2009, 08:33 | אמנון אטד

בנק ישראל מתכונן לאפשרות של התערבות מסיבית במסחר במט"ח: במקרים חריגים, בין השאר תנודות מהירות בשער החליפין של הדולר, עתיד הבנק להגדיל את היקף הרכישות היומי שהוא מבצע, שעומד כעת על 100 מיליון דולר, במאות מיליוני דולרים נוספים. במסגרת זו הבנק לא שולל שיעבור את מכסת הרכישות החודשית שקבע - של כ־1.9 מיליארד דולר, ובה הוא עומד מאז יולי 2008.

בשיחה עם "כלכליסט" הבהיר אתמול מנהל חטיבת השווקים בבנק ישראל בארי טאף, האחראי לרכישת הדולרים, כי הבנק אינו מודאג מתנועות קצרות טווח במטבע חוץ, אבל הוא יהיה מודאג ממצב שבו השוק אינו מתפקד, "אף על פי שזה לא המצב כיום".

טאף מנה את האינדיקטורים העיקריים המעידים לדעתו על כשל שוק במסחר במט"ח: תנודות מהירות בשער החליפין תוך מחזורי מסחר נמוכים, מרווחים גדולים בין מחירי הקנייה והמכירה של מטבע החוץ ושינויים גדולים בשערי העסקאות ביחס לממוצע היומי.

"אנחנו לא יכולים להשלים עם מצב של כשל שוק", אומר טאף. "אם נזהה מקרה כזה, נפעל לתיקון המצב ולכך שהשוק יתפקד. אנחנו יכולים לפעול כפי שפעלנו בחודש מרץ בשנה שעברה, ויש לנו גם כלים נוספים שאני לא רוצה לפרט, כדי לשמור על שווקים תקינים".

הפעולות שנקט בנק ישראל במרץ 2008 הן התערבות פתאומית במסחר במט"ח, אחרי שנים ארוכות שבהן נמנע בנק ישראל מלעשות זאת, שבמסגרתה רכש הבנק 600 מיליון דולר תוך יומיים.

לדבריו של מנהל חטיבת השווקים בבנק ישראל צריך להתייחס ברצינות רבה. גם בפברואר בשנה שעברה הצהיר טאף כי בנק ישראל יתערב בשוק המט"ח רק כאשר יהיה כשל שוק רציני. חודש אחד מאוחר יותר זיהה הבנק מה שהוא מכנה "התנהגות חריגה של שער החליפין של השקל", והחל כאמור לרכוש דולרים מכל הבא אל היד.

בעיה חדשה: החוב הלאומי

"לבנק ישראל אין שום בעיה להמשיך ולצבור יתרות מט"ח, וזה גם אחד הלקחים של המשבר", מוסיף טאף. "עוד לפני פרוץ המשבר היינו משוכנעים שזה אחד הדברים הטובים ביותר שאנחנו יכולים לעשות. יש לנו כעת יתרות מט"ח גדולות יותר, ואין ספק שזה לטובת המשק. אנחנו לא רואים שבקרוב נגיע למצב של עודף יתרות".

על השאלה מתי יפסיק בנק ישראל את רכישת הדולרים, אומר טאף: "לא קבענו יעד לסיום הרכישות כי אנחנו לא יודעים מה יקרה לשווקים הפיננסיים בעולם, לכלכלה העולמית וכיצד המשבר יתפתח. כרגע אין שום הגבלה ושום מספר לגודל היתרות. אבל ברור שלא נמשיך לרכוש דולרים עד אין סוף. אנחנו לא סין. כשיהיה לנו מספר, נדע זאת וגם נודיע על כך לציבור. אנחנו ערים לאפשרות שבה אתה משנה את התוכניות שלך, אבל אנחנו עדיין לא שם".

בתוך כך מעוררת רכישת הדולרים הגדולה של בנק ישראל בעיה חדשה, שעד היום לא הוזכרה.

כדי לספוג את השקלים הרבים שהוא מזרים לשוק לצורך רכישת הדולרים, מנפיק בנק ישראל מק"ם ומגדיל בכך את החוב הלאומי. בשל סיבות שונות החוב של בנק ישראל לאזרחי המדינה אינו נכלל היום במניין הרשמי של החוב הלאומי, אולם מציאות זו צפויה להשתנות כאשר יאושר חוק בנק ישראל החדש. חברות דירוג האשראי והמשקיעים הזרים מודעים היטב למציאות זו והם בוחנים את הגידול העצום שיוצרות רכישות הדולרים כבר עכשיו. גם בארי טאף מכיר את הנושא ובתשובה לשאלה בדבר המחיר הכלכלי הכרוך בהגדלת יתרות המט"ח הוא עונה: "אין ארוחות חינם".

 

אתמול בצהריים התחדשו הירידות במסחר הבין־בנקאי בדולר, אולם בשיעורים מתונים בהרבה מאלה של שבוע שעבר. בנק ישראל לא פרסם אתמול שערים יציגים בשל יום הזיכרון האמריקאי ובשעות הערב נע שער הדולר במסחר הבין־בנקאי סביב רמה של 3.96 שקלים לדולר.

תגיות