אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנליסטים בוושינגטון: "קריסה במזרח אירופה תוביל לגל נוסף של משבר" צילום: shutterstock

אנליסטים בוושינגטון: "קריסה במזרח אירופה תוביל לגל נוסף של משבר"

אנליסטים בדויטשה בנק מציינים כי מזרח אירופה פיתחה תלות גדולה מדי בסחר עם מדינות האיחוד האירופי הוותיקות

26.05.2009, 10:07 | אולגה ויניאר

משקיעים זרים צפויים להדיר את רגליהם ממדינות מזרח אירופה בשנה הקרובה - כך להערכת אנליסטים מהמכון לכלכלה בינלאומית בוושינגטון בסקירה מיוחדת שהקדישו למדינות הגוש הסובייטי לשעבר.

להערכתם, בריחת ההון מרוסיה, אוקראינה, בולגריה, צ'כיה, פולין, הונגריה ורומניה תגיע השנה ל־19.5 מיליארד יורו, זאת לעומת השקעה של 176.4 מיליארד יורו ב־2008 ו־289.5 מיליארד יורו ב־2007. הערכות דומות מסרו בדויטשה בנק, שם צופים כי השקעות זרות במדינות מזרח אירופה ישובו לרמתן הנמוכה מ־1998. כלכלני המכון לכלכלה מציינים בסקירתם כי בשנים 2007 ו־2008 צמחה כלכלת המדינות במזרח אירופה בקצב ממוצע של 7% בשנה, אך המשבר הגלובלי הפסיק את הצמיחה והבריח משקיעים זרים. על רקע זה, התוצר המקומי החל לרדת והמגמה הוחמרה בעקבות ירידה חדה בביקושים העולמיים. בסיכומה של 2009, התוצר של שמונה הכלכלות הגדולות באזור צפוי להתכווץ ב־6.9%.

בדויטשה בנק מדגישים כי קצב הצמיחה של מדינות מזרח אירופה היה מהיר מדי, וכי באיחוד האירופי הזדרזו לשלבן בכלכלה המקומית. המשבר הגלובלי חשף את השגיאות שנעשו לאורך הדרך, ואילו המשקיעים הזרים קיבלו כלים להעריך מחדש את היכולות הכלכליות של מדינות האזור ולהבחין בבעיות העומק שהצמיחה המהירה הסתירה. אחת הבעיות המרכזיות, שאותה מציינים בדויטשה בנק, היא תלות רבה מדי במסחר עם מדינות האיחוד האירופי הוותיקות. ערב פרוץ המשבר הגיע היקף המסחר הזה לכ־50% מכלל היצוא. במקרים קיצוניים, כמו בליטא או בהונגריה, יותר מ־70% מהיצוא יועדו לאיחוד האירופי, מה שלא הותיר מרחב תמרון עם פרוץ המשבר.

 

מדינות כמו הונגריה, בלארוס, אוקראינה, לטביה, רומניה וסרביה נזקקו לסיוע בינלאומי כדי להימנע מחדלות פירעון, זאת על רקע בריחת הון זר והיעדר השקעות חדשות. הכלכלנים בוושינגטון טוענים כי יש לעודד השקעות זרות בכלכלות מזרח אירופה כדי למנוע הסלמה במשבר וקריסה של בנקים וחברות מקומיות, שעלול להוביל לגל נוסף של משבר עולמי.

תגיות